Samenwerking FC en RKAV werpt vruchten af

Samenwerking FC en RKAV werpt vruchten af

De samenwerking tussen FC en RKAV, Voetbal Volendam, heeft als doel het voetbal in het dorp op een hoger plan te brengen en in de toekomst de Volendammer identiteit in het betaald voetbal op eredivisie-niveau te krijgen, behouden en te versterken. 

Vanuit het principe één-dorp-één club, zoals het voor 1977 was, hebben we als FC en RKAV meer mogelijkheden spelers de juiste omgeving te kunnen bieden. Daarom hebben we een 'challenge-traject' gecreëerd. Met Ruben Jongkind, directeur opleidingen en samenwerkingen, praten we bij om de pluspunten van dit traject te belichten.  

In de jeugdopleiding van FC Volendam wordt gewerkt met een zogeheten challenge-traject. Wat houdt dit in? 

"Het woord 'challenge' betekent 'uitdaging'. Deze uitdaging werkt twee kanten op: de spelers van de RKAV dagen de spelers van de FC uit en andersom. Dus elk seizoen kunnen spelers van de AV zich laten zien bij de FC. Ook Volendammer spelers die uitstromen bij de FC kunnen zich dan via de AV weer in de kijker spelen, meetrainen en oefenwedstrijden spelen. Zij doen dat in een periode van zes weken waarin spelers de tijd hebben om te acclimatiseren, alvorens zij de eventuele stap naar de FC maken. Zo blijven ze in beeld en kunnen zich op hun tempo ontwikkelen."

"Sommige spelers ontwikkelen later en hebben nu bijvoorbeeld baat bij het spelen van wedstrijden in de AV, waarbij ze mee kunnen trainen met de FC. Op die manier creëren we de beste omgeving voor elke speler zonder dat er een harde scheidslijn is tussen de AV en de FC. In het verleden is gebleken dat juist Volendammer spelers vaak later komen bovendrijven. Daar zijn ook mooie voorbeelden. Omdat de lat nu omhoog is gegaan, willen we spelers klaarstomen voor eredivisie-niveau. Dat betekent dat sommige spelers meer tijd nodig hebben of een andere route. Het gat van de jeugd naar het eerste elftal, is een flink gat en niet iedereen kan daar direct in mee. De samenwerking met de RKAV is daarom cruciaal."

Wat is het verschil tussen een challenge en een stage? 

"We zien de AV en FC vanuit de gedachte 'één-dorp-één club', zoals het voor 1977 gewoon één club was. Spelers van de AV houden dus gedurende hun hele voetballeven van jeugd tot en met senioren, de kans om zichzelf en de FC-spelers te blijven uitdagen. Vandaar de langere periodes over één of zelfs meerdere seizoenen, waarin spelers meetrainen in plaats van één of enkele momenten wat gebruikelijk is in een stage." 

Hoe verhoudt dit dan tot stages die worden verleend aan spelers van andere clubs? 

"De spelers van de AV worden voorgedragen door de AV en houden altijd de kans om te kunnen blijven worden voorgedragen. Voor spelers van andere clubs geldt dit in mindere mate, uiteraard krijgen zij ook kansen maar met de AV is sprake van een intensieve samenwerking." 

Wat zijn de voordelen voor de jeugd?  

"Volendammer spelers houden op deze manier altijd de hoop en de kans om te kunnen aansluiten bij de FC. Spelers als Robert Mühren en Henk Veerman hebben laten zien dat deze route absoluut succesvol kan zijn. Omdat de jongens van de AV wat langer de tijd krijgen om zich te laten zien, krijgen zij meer aanpassingstijd en komt dat hun prestaties ten goede. Het grootste voordeel is dus dat je spelers langer kan blijven volgen en opnieuw kan blijven uitdagen." 

Hoe cruciaal is een goede samenwerking met de RKAV om goed aan het werk te gaan met het challenge systeem? 

"Zonder korte lijnen tussen de AV en de FC kan dit challenge-systeem onmogelijk functioneren. De samenwerking is dus cruciaal. Daarom stoppen we daar met elkaar ook veel geld en energie in. Naast wekelijks werkoverleg worden constant observaties en ideeën uitgewisseld. Zo zijn er voor trainers van de RKAV scholingsmomenten ingepland om de visie te delen en gezamenlijk te gaan uitvoeren. Hoe we naar de ontwikkeling kijken van individuele spelers maakt hier onderdeel van uit." 

Challenge aangenomen: 

Waleed Abdellah: 

"Waleed is een zij-instromer vanuit EVC. Vorig seizoen meldde hij zich aan omdat hij op een hoger niveau wilde spelen. In het corona-seizoen viel hij op tijdens de vele mixmomenten bij de FC. Dit seizoen was hij al actief in de zaterdag 2 en tijdens oefenmomenten van Jong FC Volendam. Waleed is aangenomen voor deze nieuwe uitdaging in Jong Volendam." 

Luca Blondeau: 

"Na in eerste instantie een challenge-traject in het vorig seizoen te hebben doorlopen, heeft Luca bij de RKAV een uitdaging meegekregen om één jaargroep (JO17-1) hoger te spelen en heeft hij een periode een eigen performancetraject doorlopen om fysiek sterker te worden. Daarna heeft hij opnieuw een kans gekregen in een challege traject en heeft deze gepakt en sluit aan in de bovenbouw van FC Volendam." 

Maik Molenaar: 

"Maik laat dit seizoen in de RKAV O13-1 zien dat hij op alle fronten mee kan doen. Hij werkt aan zijn verbeterpunten en presteert als een echte sterkhouder. Zijn ambitie spreekt hij vol zelfvertrouwen uit en hij heeft laten zien dat door focus en doorzettingsvermogen je uiteindelijk zelf weer op een hoger niveau komt. Maik komt de middenbouw van FC Volendam versterken." 

Tijme Kes 

"Tijme is dit seizoen overgekomen vanuit SV Marken. Bij de RKAV vond Tijme zijn uitdaging in de JO12-1 en vanuit daar verdiende hij een challenge-traject bij FC Volendam. Tijme heeft louter positieve ervaringen met dit traject. Tijme laat zien wat er in korte tijd mogelijk is, met de juiste instelling en een dosis talent. Hij is aangenomen voor de middenbouw bij FC Volendam." 

Naast deze vier spelers komt volgend jaar Nick Kwakman nog als RKAV-speler in het challenge-traject van FC Volendam. Daarnaast is Melvin Boucher op dit moment nog als RKAV Volendam speler bezig met een Challenge traject en maakt hij voor volgend seizoen nog kans om dit traject te kunnen blijven  vervolgen. 

"Uiteraard is het een vermelding waard dat vorig seizoen een aantal RKAV-spelers via het challenge-traject zijn aangenomen. Dat gaat om Rik Plat en Niels Kwakman. Rik besloot na een jaar dat de AV toch beter bij hem paste. Niels heeft daarvoor in de FC opleiding gezeten, is teruggekeerd naar de RKAV JO15-1 en van daaruit opnieuw in de FC ingestroomd. Zo kan het dus gaan. Belangrijk is dat we kinderen niet veroordelen vanuit schaamte of trots van de volwassenen om hen heen als zijn nu even niet in de FC spelen, maar hun de kansen geven en zelf laten kiezen. Of dat nu FC is of AV. "

"Een speler die een andere route heeft bewandeld is Lex Koning. Lex werd in eerste instantie niet aangenomen in de onder 12 van de FC, maar heeft zich vorig seizoen via een challenge-traject uitstekend ontwikkeld en kon daardoor de stap maken naar de FC." 

Tenslotte gaan Rick Sier en Paul van Baarsen komend seizoen vanuit FC Volendam bij RKAV Volendam trainen en wedstrijden spelen. Zij krijgen komend seizoen een speciaal traject aangeboden waarmee zij op maandag en dinsdag bij FC Volendam kunnen meetrainen of spelen om zichzelf te blijven ontwikkelen. 

'Samenwerking RKAV en FC een succes' 

"Kortom, we mogen absoluut concluderen dat de samenwerking tussen de RKAV en de FC een succes is. Tientallen spelers van de RKAV die voorheen uit beeld waren, komen via de samenwerking weer in beeld en een aantal maakt de overstap naar de FC. Natuurlijk zal niet iedereen profvoetballer worden maar het niveau van het Volendammer voetbal zal over een aantal jaar de vruchten gaan plukken van de hernieuwde energie die de ‘challenge’ met zich meebrengt. Onze wens is dat we ook de andere route terug gaan zien: spelers die uit de bovenbouw afvloeien bij de FC, mee blijven trainen bij Jong Volendam of de onder 18 en hun wedstrijden spelen bij de RKAV onder 23 of zaterdag 1 en van daaruit in de voetsporen treden van Henk Veerman en Robert Mühren. De jongens die onverhoopt geen profvoetballer worden, kunnen dan weer instromen in de RKAV en dan ook het niveau versterken."