Protocol alcoholgebruik

Geen 18? Geen alcohol!

Alcohol mag niet verkocht worden aan iemand die nog geen 18 is. In de kantine wordt alcohol verkocht en als vereniging weten wij hier aardig goed mee om te gaan. We merken echter dat de maatschappelijke ontwikkelingen ook aan de RKAV Volendam niet voorbij gaan. Steeds meer jongeren nuttigen alcohol. Daarom hanteert RKAV Volendam de regel:
‘Geen alcohol nuttigen in onze accommodaties als je nog geen 18 bent’

Deze regel willen wij zo goed mogelijk naleven, maar het blijkt dat jongeren beneden de 18 jaar wel proberen om bij ons alcohol te kopen en te nuttigen. En als het kopen zelf niet lukt, dan wordt vaak iemand van 18+ ingeschakeld. Jongeren onder de 18 jaar zijn strafbaar als ze alcohol bij zich hebben in openbare ruimtes, dit geldt ook in sportkantines. Jongeren onder de 18 jaar lopen het risico op een taakstraf of een boete als je met drank wordt betrapt op een openbare plek. Deze boete is € 45 als je tussen de 12 en 16 jaar bent. Ben je 16 of 17 jaar, dan is de boete € 90.

Sportkantines die alcohol verstrekken aan jongeren onder de 18 jaar kunnen ook een boete krijgen. Deze boete bedraagt € 1360. Verkoopt de sportkantine vaker alcohol aan jongeren zonder de leeftijd vast te stellen? Dan kan de burgemeester de vergunning schorsen.


De praktijk bij RKAV Volendam

De kantinemedewerker moet volgens de wet vaststellen of iemand 18 jaar is. Alleen als onmiskenbaar is dat de koper oud genoeg is, kan van leeftijdscontrole worden afgezien. Bij leeftijdsvaststelling dient de jongere op verzoek van de kantinemedewerker een legitimatiebewijs te laten zien (paspoort, rijbewijs, Ov-studentenkaart, bromfietscertificaat). Als de jongere geen geldig document kan overleggen en de kantinemedewerker niet zeker is over de leeftijd, mag geen alcohol aan de jongere worden verkocht.


Let wel: het gaat er ook om voor wie de alcoholhoudende drank is bestemd. Als iemand boven de 18 jaar alcohol koopt die bestemd is voor iemand jonger dan 18 jaar dan dient dat geweigerd te worden. Het is niet toegestaan om alcohol te nuttigen anders dan in de kantine, dus niet in de kleedkamer.
Daarnaast: kantinemedewerkers drinken tijdens hun kantinedienst geen alcohol.