Afgelastingen

Afgelastingen worden pas op zaterdag- of zondagochtend bekend. Incidenteel op vrijdagavond. Bij elke vereniging vindt keuring van de velden plaats om ca. 8:00 uur door de wedstrijdconsul. Zijn beslissing is bindend. De uitslag kan ingewikkeld zijn. Soms worden de velden gedeeltelijk afgelast, soms voor een bepaalde categorie, soms tot een bepaald tijdstip (bij nachtvorst en rijp), soms vindt er om 10:00 en 12:00 uur een herkeuring plaats. Maar meestal is, gedurende de gehele dag, alles afgelast en mogen we helemaal niet op de velden komen.

 Sinds geruime tijd beschikt de RKAV Volendam over een viertal kunstgrasvelden. Bij algehele afgelastingen vervallen ook de wedstrijden op deze velden, maar zullen ze vaak toegankelijk zijn voor oefenwedstrijden. Bij incidentele afgelastingen zal het kunstgras vaak zijn goedgekeurd en dient daarop competitie te worden gespeeld. Overigens kan ook het kunstgras worden afgelast: bij ijzel, bevroren sneeuw of vorst kunnen we geen gebruik maken van het kunstgras.

 Bij afgelasting gelden de volgende richtlijnen, ervan uitgaande dat de kunstgrasvelden vaak wel bespeelbaar zijn:

  • Bij algehele afgelasting die lang tevoren bekend is (lange vorstperiode) wordt een voetbalprogramma georganiseerd op zaterdag en zondag, waardoor de teams zoveel mogelijk spelen. Om ieder team te laten spelen, zullen dit veelal onderlinge wedstrijden zijn.
  • Bij incidentele afgelasting beslist de wedstrijdsecretaris welke wedstrijden wel en niet doorgaan (d.w.z. op kunstgras worden gespeeld).