ZES PUNTEN

ZES PUNTEN

Zes punten

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar we mogen weer richting de sporthal voor een wedstrijd van de zaalvoetballers van RKAV Volendam. Daar aangekomen zien we gelukkig weer de bekende gezichten, zoals de moeder (en vader) van Nick Schilder, Willem & Cor Bont, Jan Bami, Barney en niemand minder dan Carlo Spiering. Laatstgenoemde is voorafgaande aan de wedstrijd uitermate positief gestemd. Hij verwacht een dikke overwinning en ook Hjalmar Hoekema steekt drie vingers op om aan te geven dat hij een zege verwacht van zijn mannen. We kunnen dus rustig achterover gaan zitten en kijken naar de verrichtingen van de zaalvoetballers in het oranje.

In de eerste thuiswedstrijd zonder Cees Buif. Het blijft een vreemde gewaarwording dat hij na zoveel jaar trouwe dienst niet meer rondloopt in de sporthal, maar hoe hard het ook klinkt, het ‘gewone’ leven gaat door. En dus moet er gevoetbald worden. Onder toeziend oog van niemand minder dan Keesie Buurman – die op een andere manier de sporthal weer heeft gevonden – gaat Volendam, iets later dan gebruikelijk vanwege de Ramadan, van start tegen BE ‘79. De ploegen ontlopen elkaar weinig op de ranglijst (1 punt) en dus lijkt de voorspelling van ‘De Spiering’ misschien iets voorbarig. We gaan het zien.

Aanvoerder

En hoe lekker is het dan als aanvoerder Robin Bont(je) de bal na pak ‘em beet twee minuten voorbij de – zeker niet vrijuitgaande – keeper van BE ’79 pegelt. 1-0! Dat geeft de burger moed en Keesie Buurman een reden om nog even te blijven zitten. Om 21.00 uur beginnen immers de gladiatoren van het tweede – met Tom Veerman in de gelederen -  en daar moeten ‘we’ uiteraard bij zijn.

Voor het zover is, moet Volendam nog alle zeilen bijzetten om de voorsprong vast te houden, want het zijn de bezoekers die vanaf de 1-0 de lakens uitdelen. Nick Schilder moet zichzelf zelfs nog letterlijk voor de bal gooien om de gelijkmaker te voorkomen. Een bemoedigend klopje op de schouder van doelman Thomas Bakker, die net daarvoor al uitstekend redt in een 1 tegen 1-situatie, is zeker op z’n plaats.

Schiettent

Waar BE ’79 eerder in de wedstrijd in een 1 tegen 1-situatie dus faalt, laat Ruben Koelemeijer zien hoe het wel moet. Even met een lichaamsschijnbeweging de keeper uit positie brengen en binnenschuiven. 2-0, een kind kan de was doen. Volendam opent vervolgens een schiettent en vuurt de ene na de andere kogel af op de doelman van de bezoekers, maar deze capituleert niet en dus gaan we rusten met een 2-0 tussenstand.

Na rust is het overigens snel gedaan met de pret, want na drie minuten is daar de aansluitingstreffer en moet Volendam weer even bij de les zijn. Dat zijn ze – zeker in verdedigend opzicht – maar ze zijn niet bij machte om zelf échte kansen te creëren. Wat rest is dus een minutenlange patstelling waarbij de spanning – vooral bij de moeder van Nick Schilder – steeds meer toeneemt.

Vijf minuten voor tijd gaat Duncan Poorter alleen op de keeper af, maar deze redt in eerste instantie. De bal is echter nog los en gaat de lucht in. De toeschouwers houden de adem in en dan is daar ‘Bontje’ die de bal met een vliegende kopbal vanuit een schier onmogelijke hoek in de touwen krijgt, 3-1! Precies zoals Keesie Buurman net voor hij de zaal verlaat al heeft voorspeld.

Het is dan echter nog niet afgelopen en als BE ’79 met een vliegende keeper gaat spelen, weet iedereen dat er nog wat hachelijke minuten volgen. De bal gaat rond en rond, maar tot een schot komen de gasten uit Berkel Enschot voorlopig niet. Sterker nog, het is Volendam dat in de counter – via Nabil Akaazoun – zelfs nog de 4-1 aantekent en dan is definitief alle spanning verdwenen. Volendam schrijft hiermee – zoals Hjalmar al voorspelde – drie punten bij aan het totaal. Drie ontzettend belangrijke punten in strijd tegen nacompetitie.