Zeer sterke eerste helft SteDoCo nekt zaterdag 1

Volendam Zaterdag 1 heeft haar meerdere moeten erkennen in een sterk SteDoCo. Vooral in de eerste helft is het klasseverschil te groot en lopen de bezoekers uit tot 0-3. In de tweede helft laat de thuisploeg zien dat het echt wel over genoeg klasse beschikt, maar tegen 3 goals van de oranjehemden staat er 1 van de bezoekers en zo eindigt deze wedstrijd in 3-4. De nederlaag is nog enigszins dragelijk, maar deze komt allerminst gelegen in de strijd tegen degradatie.

SteDoCo – de nummer drie van de ranglijst – komt deze zaterdag naar Volendam. Nummer drie of niet, voor de ploeg van Berry Smit, die het moet doen zonder zijn rechterhand Johan Keizer die naar Bali is om zijn dochter op te zoeken, is er maar één doel en dat is drie punten. Deze zijn essentieel in strijd tegen degradatie. Drie punten die de collega’s in de zaal gisteren vergeten zijn in eigen huis te houden en deze dus in de laatste wedstrijd nog nodig hebben. Of tenminste één van deze drie punten.

Volendam begint eigenlijk zoals altijd vol op de aanval, maar moet in de 11e minuut een wereldgoal incasseren. Schreuder draait zich weg en laat doelman Sander Binken met een vallend schot in de lange hoek kansloos. Zelfs de harde kern van de thuisploeg kan deze goal waarderen. Volendam gaat op zoek naar de gelijkmaker, maar - zoals de legendarische Pier Tol terecht opmerkt - heeft SteDoCo een paar uitstekende voetballers in de gelederen die op hun beurt continu voor gevaar zorgen. In de 14e minuut moet Binken een nodige redding brengen om een grotere achterstand te voorkomen. Hij doet dat met verve.

Klasseverschil

We tellen dan de 32e minuut als de bezoekers aanzetten voor een vloeiende aanval over de flank. De voorzet is vervolgens op maat en het is wederom Schreuder die het eindstation is en voor de 0-2 zorgt. Dit keer doet hij dat met een kopbal. De algehele tendens op de tribune is duidelijk. Deze tegenstander is simpelweg een maatje te groot. Qua inzet valt de oranjehemden weinig te verwijten - ze strijden voor iedere meter – maar ze lijken telkens een stap te laat. Het finesse en de klasse zit bij de bezoekers. Dit komt wederom tot uiting bij de 0-3 die tot overmaat van ramp nog voor de rust valt. Wederom een zeer vloeiende aanval waar Volendam simpelweg geen antwoord op heeft. Het klasseverschil is op dat moment gewoon te groot.

Kansen

In het begin van de tweede helft mag Volendam haar eerste échte kans noteren. Het is wederom Sout die zich vrijspeelt. Hij zet vervolgens Joey Tol voor doel, maar zijn inzet wordt in de korte hoek gekeerd door de oplettende doelman van de ploeg uit Hoornaar. De grootste kans is in de tegenstoot overigens voor de bezoekers. Binken is wederom kansloos, maar hoort vervolgens gelukkig het zoetzalige geluid van de kruising achter hem die redding brengt. Een gelukje. En gelukjes komen vervolgens nooit alleen. Want uit het niets duikt vervolgens Patrick Plugboer alleen voor de keeper van SteDoCo op en Plugboer aarzelt niet, 1-3. Er gloort dan weer enige hoop in de harten van alles wat oranjegekleurd is.

Wat zegt ‘De Pedel?’

Die zegt dat het nog gelijk wordt. ‘Dan wordt het dat dus niet’, laat Gert Zout optekenen. ‘Hij heeft namelijk nergens verstand van.’ En zo is er op de tribune niets veranderd. In het veld verandert er wel iets , want Volendam bijt eindelijk eens echt van zich af en doet in deze fase niets onder voor de beste tegenstander die ik tot nu toe in Volendam heb gezien. Een kopbal van Roy Tol gaat rakelings naast en er lijkt écht nog iets haalbaar, maar als knullig uitverdedigen de 1-4 inluidt, lijkt alle hoop vervlogen. Volendam wil zich echter niet neerleggen bij de nederlaag en via goals van Daan Steur en Lennart Tol (in de allerlaatste minuut) wordt het zelfs nog 3-4. Helaas blijft het hierbij en zo kan het zijn dat je een tweede helft met 3-1 wint en alsnog de wedstrijd verliest.

Gert Zout krijgt helaas dus toch gelijk. Die Pedel heeft er blijkbaar geen verstand van. Feit is wel dat ook de Zaterdag 1 – in navolging van de zaalvoetballers – nog niet veilig is en dat ze de laatste wedstrijden nog alle steun nodig hebben. Volgende week staat de wedstrijd uit bij Sparta Nijkerk op het programma en de laatste, waarschijnlijk allesbeslissende wedstrijd, is thuis tegen Sportlust. Komt dan dus allen en schreeuw de ploeg naar handhaving.