Zaterdag 1 zet zegereeks voort met ‘gelukkige’ overwinning

Zaterdag 1 zet zegereeks voort met ‘gelukkige’ overwinning

‘Onterecht?’, lacht Kees Dorus midden in het feestgedruis. ‘Een lesje in effectiviteit zul je bedoelen!’ Laten we het daar vooral op houden. Feit is wel dat de Zaterdag 1 hun zegereeks voortzet door met 3-1 Sparta Nijkerk aan de zegekar te binden. En deze is wel lekker! 

 

Niets meer en niets minder dan een heuse ‘zespuntenwedstrijd’ in het Hein Koning Stadion vandaag. Op de agenda staat namelijk het treffen tussen nummer 10 Volendam en nummer 9 Sparta Nijkerk. Winst betekent dat je serieus naar boven kunt kijken, maar bij verlies zak je weer terug in het ‘moeras der onderste regionen’. Het belang van dit duel moge dus duidelijk zijn. De ploeg van Berry Smit lijkt hiervan doordrongen, want direct vanaf de eerste minuut worden er prachtige aanvallen op de mat gelegd. Helaas ontbreekt het nog aan de zuiverheid in de voorzetten. 

 

Lucky

Met Sam Lautenschütz als moderne linksback – een revelatie – beschikt Volendam over extra aanvallende impulsen van achteruit. Zijn voorzetten van de zijkanten en strakke inspeelpasses zorgen continu voor gevaar. De eerste écht grote kans is echter voor de bezoekers. Spits Mark van der Weijden kopt van heel dichtbij heel dicht naast. Iets dat gedurende de wedstrijd nog wel een aantal keer zal gebeuren. Het zorgt er wel voor dat Volendam – tot op dat moment de betere ploeg – terecht op voorsprong komt . Een voorzet van Nick Runderkamp belandt op miraculeuze wijze in het doel van Sparta Nijkerk en betekent de 1-0. Hoewel Jim Beers de goal (enigszins) ‘claimt’ houdt de stadionspeaker het op een eigen goal. Voormalig vedette Tom ‘Waffel’ Sier steunt hem in dezen en wie ben ik om dat dan tegen te spreken. 

 

Een ‘Vlakkie’ 

Met Nick Runderkamp als katalysator wat meer vooruitgeschoven, spelen de oranjehemden heel ‘hoog’ en dat zorgt voor een leuk schouwspel. Ze moeten doelman Dion Vlak echter dankbaar zijn dat die ze – zoals hij eigenlijk het hele seizoen al doet – in de wedstrijd houdt met een magistrale save. Het is Sparta Nijkerk dat vervolgens een half uur de klok slaat en continu gevaarlijk is uit dodespelmomenten. Ze krijgen de ene na de andere kopkans, maar weten het doel maar niet te vinden. Als uit het niets komt de gelijkmaker dan toch uit de lucht vallen. Drie man van Volendam missen de bal en hier wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Dat er een behoorlijke zweem van buitenspel aan de goal hangt, daar zullen ze bij Sparta Nijkerk maling aan hebben. Het is 1-1. 

 

Ommekeer

In de tweede helft gaan de bezoekers door waar ze gebleven zijn en dat is kopkansen creëren. Gelukkig voor Volendam missen ze deze ook nu weer en blijft Volendam in de wedstrijd. Daar is alles mee gezegd, want het enige wat ze nog doen, is tegenhouden. En vragen om problemen dus. Na een geweldige actie van aanvoerder Runderkamp is Ibrahim echter genoodzaakt om aan de handrem te trekken. Dit betekent zijn tweede gele kaart en dus rood. Nog in dezelfde minuut kegelt de ingevallen Lex Veerman direct de 2-1 via de binnenkant van de paal in de touwen en liggen de kaarten vervolgens heel anders op tafel. Nadat Sparta Nijkerk echt een dozijn aan opgelegde kansen heeft gemist, lijkt Volendam met de drie punten aan de haal te gaan. Zeker als Runderkamp – na goed doorzetten van uitblinker van vandaag, Sem Lautenschutz – de bal op een presenteerblaadje krijgt van Sout. Hij vergeet echter een hoek te kiezen en zo blijft het bij 2-1. 

 

Man minder? 

Hoewel Sparta Nijkerk met tien man speelt, is hier in het veld helemaal niets van te merken. De bezoekers blijven de vrije man vinden en gevaar stichten. Aan Volendamzijde zijn ze er dan ook nog niet gerust op. In de 89e minuut is het Roy Tol die aan alle onzekerheid echter een einde maakt en in de counter de keeper omspeelt en de bal in het lege doel schuift. 3-1! 

 

Verdiend? Lekker belangrijk! Er mogen weer drie punten bijgeschreven worden en Berry Smit en de zijnen melden zich bovenin het klassement! 

 

Verslag Jan Koning Lollie

Pics by Cornell Tol