Zaterdag 1 krijgt deksel pijnlijk op de neus

We zitten nog maar net – ik dit keer niet naast De Pedel, want mijn plaats is ingepikt door Cor Mooijer (hij durft) – of Azzedine ‘Azzie’ Sout legt de bal panklaar voor Roy Tol die vanaf een meter de bal alleen nog in het lege doel hoeft te tikken. Hij weet op wonderbaarlijke wijze de bal echter bij de doelman in zijn handen te krijgen. Volendam laat zich er echter niet door van de wijs brengen en is in de eerste tien minuten echt heer en meester. Harkemase Boys heeft werkelijk niets in te brengen en de thuisploeg komt terecht op voorsprong. Nick ‘Mepper’ Runderkamp krijgt de bal en speelt deze tussen de linies in op Jim Beers. Deze draait weg bij zijn tegenstander en schiet gedecideerd de 1-0 binnen.

Voorwaarts!

Volendam besluit niet achteruit te gaan hangen, maar wil meer. Onder aanvoering van ‘Azzie’ die strooit met de ene na de andere goede voorzet krijgt Volendam ook mogelijkheden op meer, maar het wachten is op de 2-0. Dezelfde ‘Azzie’ knapt niet veel later overigens ook verdedigend heel belangrijk werk op door met z’n directe tegenstander mee te lopen en deze van het scoren af te houden.

Wat geweldige passes betreft steekt Nick Mepper echter ook vandaag weer met kop en schouders boven het hele veld uit. In de 19e minuut vindt hij weer Beers in de zestien, maar die vindt na een mooie actie en dito schuiver de doelman van Harkemase Boys op zijn weg. Een Harkemase Boys dat tweede staat in de competitie – 1 punt onder IJsselmeervogels en 1 punt boven Volendam – maar daar is tot op dit moment helemaal niets van te merken. Er is maar één ploeg die voetbalt en dat zijn de oranjehemden die in de 31e minuut opnieuw een grote kans krijgen van de voet van een ouderwets vlammende ‘Azzie’. Zijn inzet gaat echter centimeters naast.

Uitblinkers

Het duurt vervolgens tot de 40e minuut voor Harkemase Boys het eerste schot tussen de palen. Dit is echter een koud kunstje voor doelman Dion Vlak die tot op dat moment alleen nog maar opvalt door zijn uitstekende passes en doeltrappen. Het is overigens wel het startsein voor Harkemase Boys om wat meer de aanval te zoeken. Volendam is dus gewaarschuwd richting de tweede helft, maar krijgt voor de rust nog wel een enorme kans via de tandem Mepper/Beers, maar het is de keeper van Harkemase Boys die opnieuw een sta-in-de-weg blijkt.

Het tweede bedrijf gaat een stuk gemoedelijker van start dan de eerste waarin het direct vuurwerk was. Met dezelfde elf nog steeds binnen de lijnen zal Volendam de 1-0 over de streep proberen te slepen of het liefst natuurlijk uitbreiden. Want de voorsprong is allesbehalve comfortabel ondanks een enorm veldoverwicht en veelvoud aan kansen. Roy Tol krijgt ook nu weer de eerste kans van de tweede helft, maar zijn shot mist overtuiging. Overtuiging waarmee Daan Steur wel speelt – en dat al het hele seizoen – want die heerst achterin. Het is een wonder (en geluk voor de zaterdag 1) dat hij niet op de radar is verschenen van een profclub in de winterstop.

Kans op kans

Met Steur in de gelederen blijft Volendam druk zetten – het trainingskamp in Benidorm met daarbij behorende conditietrainingen van Marin Kuitert werpt haar vruchten af – en krijgt genoeg mogelijkheden om de voorsprong te verdubbelen, maar de verlossende 2-0 valt maar niet. In de 67e minuut stuurt ‘Azzie’ opnieuw twee man het bos in en levert een perfecte voorzet af op Roy Tol, maar hij krijgt de bal maar niet over de lijn. Kort daarna verlaat Pieter Kroon – die een perfecte wedstrijd heeft gespeeld – het veld voor Daan Sier. Die onderschept de bal op eigen helft en twee passes verder stuurt ‘Azzie’ opnieuw Roy Tol weg. Die kan vrij uithalen, maar de bal wil er echt niet in. Dezelfde Roy Tol is niet veel later niet zelfzuchtig en geeft Jim Beers de kans op de 2-0, maar de keeper van Harkemase Boys blijkt – afgezien van de eerste treffer – een onneembare horde.

Deksel

Nog 20 minuten op het scorebord en de harde kern – onder aanvoering van ‘De Pedel’ is er nog allesbehalve gerust op. Terwijl de wedstrijd richting het einde gaat en er voor Volendam echt geen vuiltje aan de lucht is, beoordeelt Dion Vlak – die dit seizoen amper op een foutje te betrappen is - een bal verkeerd en ziet deze onder zich doorglippen. Doodzonde, maar het is wel 1-1 en Volendam moet weer opnieuw beginnen. Het krijgt vervolgens ook – met inmiddels Joey Tol en Perry Karregat binnen de lijnen voor Stan Veerman en ‘Azzie’ – de bibbers en waar ze 80 minuten lang heer en meester zijn geweest, moeten ze nu vrezen. En het ergste gebeurt in de 85e minuut als Volendam, na een tiental kansen te hebben gemist, de 1-2 tegen krijgt. De gifbeker is dan nog niet leeg want in de laatste minuten krijgt Volendam ook nog de derde tegentreffer te verduren. Dood- en doodzonde en absoluut onterecht, maar wel een feit. Tachtig minuten lang werkelijk fantastisch gespeeld en toch met 1-3 verliezen. Een keiharde uppercut die de ploeg van Berry Smit even zal moeten verwerken.