Zaterdag 1 beklimt Himalaya

Er zullen weinig mensen nog een stuiver hebben gegeven voor de kansen van de Zaterdag 1 toen na 42 minuten troosteloos voetbal een al even troosteloze 0-2 op het scorebord prijkte. De jongens van Berry Smit bleven echter vechten als leeuwen en wisten de wedstrijd nog te kantelen. Door goals van Joey Tol, Patrick Plugboer en Lennart Tol werden uiteindelijk toch de verdiende en zeer wenselijke drie punten bijgeschreven. Volendam – ASWH 3-2.

Terwijl ik nog ergens bij de Sterkip loop, hoor ik Wild Boys van Duran Duran (het lijflied van Johan Keizer) al door de speakers gallen. Als dat de spelers van de Zaterdag 1 geen inspiratie geeft, dan houdt het wat mij betreft op. Het kan naar verluid ook niet slechter dan vorige week, toen de ploeg van Berry Smit – aldus insiders – door de absolute ondergrens zakte. En nadat de FC op de vrijdag verloor, de zaal gelijkspeelde, blijft er natuurlijk ook nog maar een optie over. Zo weet ook Stan Veerman die naast Azzedine Sout plaatsneemt op het bankie. ‘Duur bankie’, kan er nog een grapje vanaf. ‘De beste verdediger van Volendam op de bank’, voegt ‘Azzie’ toe. Ze zweren beiden bij een overwinning, maar een domme overtreding van Perry Karregat leidt de 0-1 in. Deze wordt namelijk gepleegd op de zestien meter en wordt vervolgens op prachtige wijze in de kruising gepegeld door Yasin Ouija.

En dus moet Volendam – net als vorige week – al snel in de achtervolging. Een schier onmogelijk opgave aldus de kenners. ‘En we maken al zo lastig goals’, aldus Ruud Worst die ik ontzettend dankbaar ben voor de deken die ik mocht lenen. ‘Het wordt dus weer als het beklimmen van de Himalaya om dit nog te winnen.’ Als het in de 22e minuut 0-2 wordt – Perry Karregat gaat weer niet vrijuit – lijkt de Himalaya beklimmen nog een lachtertje. Volendam heeft tot op dat moment nog geen enkele geslaagde aanval op de mat gelegd en lijkt een verloren wedstrijd te spelen. In de 42e minuut staat een halve corner (ingooi van Sam Lautenschütz) aan de basis van de 1-2 van Joey Tol. De spits – tot op dat moment helemaal onzichtbaar – pakt de bal op die niemand lijkt te willen, kapt zijn man uit en schiet droog in de hoek. Een greintje hoop gloort in de harten van diegene die Volendam een warm hart toedragen. Niet veel later staat Lautenschütz bijna aan de basis van de 2-2. Zijn voorzet wordt door Patrick Plugboer de kruising ingekopt, maar de keeper redt weergaloos. Zo gaan we bij een 1-2 stand de rust in, maar eerlijk is eerlijk, Volendam bijt wat meer van zich af. Hoopvol.

Man of the match

De ‘oude garde’ weet het voor aanvang van de tweede helft al zeker. ‘Deze slepen we er nog uit!’ In die tweede helft ontpopt Lautenschütz zich tot architect van het team van Smit. Zijn voorzetten blijven gevaarlijk en het is uiteindelijk een vrij trap van diezelfde Lautenschütz die voor de voeten van Patrick Ploegboer terechtkomt en deze haalt doeltreffend uit, 2-2. De lijn van het einde van de eerste helft wordt doorgetrokken en het smaakt naar meer. Zo vindt ook Pier Tol – hij  heeft eindelijk een  middagje vrij gekregen van zijn zoons – die refereert aan de wedstrijd van Nederland tegen Argentinië op het afgelopen WK. ‘Als wij nu maar wel doordrukken en niet achteruit gaan lopen.’

Dat zijn de oranjehemden geenszins van plan, want na een ouderwetse scrimmage komt de bal voor de voeten van Lennart Tol die met links de keeper verschalkt in de lange hoek, 3-2. De Himalaya lijkt beklommen Nu nog netjes afdalen de wedstrijd over de streep trekken. Met nog 25 minuten te gaan,  is dat nog geen ‘zekerheidje’.

Gespannen

De harde kern van RKAV Volendam – inclusief de ‘oude garde’ – kijken gespannen toe als de minuten wegtikken. De jongens van Berry Smit geven werkelijk alles wat ze nog in zich hebben en krijgen uiteindelijk loon naar werken. Het laatste fluitsignaal van de uitstekend fluitende Shona Shukrula wordt door het hele complex met luid gejuich ontvangen. Sam Snoek benoemt Wessel Stuijt uiteindelijk tot man of the match, maar – hoewel Stuijt een goede wedstrijd speelde – er mag geen twijfel bestaan dat die prijs in deze wedstrijd naar Lautenschütz gaat. Met de absolute complimenten voor Perry Karregat die zich na een vervelend begin van de wedstrijd uitstekend heeft hersteld!