Wind tegen voor de zaterdag 1

Na een onterechte nederlaag in de heenwedstrijd tegen DVS ’33 is Volendam ook thuis onderuit gegaan. Geheel onterecht  is het dit keer overigens niet. Assistent-trainer Johan Keizer spreekt zelfs van de slechtste wedstrijd van het seizoen. ‘Maar die moet er toch een keer tussen zitten.’

Tijdens het winderige wandelingetje richting het Hein Koning-stadion gaat er natuurlijk maar één vraag door mijn hoofd. Zou hij er zijn? Ruud Worst geeft me goede hoop door te zeggen dat hij zal komen, maar tot groot verdriet van de gehele harde kern laat Hans Pedel nog even op zich wachten.

De wedstrijd kan echter niet op zich laten wachten en ondanks de snoeiharde wind begint Volendam ijzersterk. Volendam dat speelt met derde doelman Joey van de Plas onder de lat, omdat Sander Binken met gekneusde ribben de laatste training heeft moeten verlaten. Ondanks deze aderlating is er binnen de minuut een enorme kans als Daan van Baarsen en Dave Zwarthoed gebroederlijk op de keeper afgaan. Iedereen gaat er blindelings van uit dat Van Baarsen de bal breed zal leggen op zijn geheel vrijstaande medespeler, maar hij gaat voor eigen succes. Kans verkeken. Tot afgrijnzen van de harde kern. ‘Je zal er naast lopen, zijn kop ging eraf.’

Volendam moet echter verder en doet dit dus bij een 0-0 stand. En ze blijven druk houden op het doel van DVS. Vanaf de tribune zien we de bal van aanvoerder Joey Tol al de kruising invliegen, maar een verdediger van de bezoekers weet deze nog net over zijn eigen dwarsligger te koppen. Doelman Daan Huiskamp zou kansloos geweest zijn, ook al beweren de supporters van de ploeg uit Ermelo anders.

Finesse

Een ‘ludiek’ moment (Berry Smit zal hier waarschijnlijk anders aan memoreren) als Volendam-doelman Van de Plas uit zijn doelgebied komt om de bal weg te koppen, maar de wind verkeerd inschat en er onderdoor gaat. Hij mag Stan Veerman dankbaar zijn dat deze oplettend is en de bal wegwerkt en zo schade voorkomt. Terwijl het weer zich vervolgens van haar slechtste kant laat zien, slaat de wedstrijd helemaal dood en valt er nog heel weinig te genieten. Een zeker iemand zou zeggen: ‘niet om aan te gluren.’ In de 40e minuut een prachtige aanval van Volendamzijde, maar wederom ontbreekt het aan het finesse om het laatste zetje te geven. In dit geval vergeet Jens Veerman helemaal een zetje te geven. Wat zijn bedoeling wel is geweest, blijft een mysterie. Tot de rust valt er vervolgens geen kans meer te noteren en dus gaan beide ploegen met een 0-0 stand richting de kleedkamer.

Achter de feiten aan

De eerste minuten van de tweede helft  is Volendam ontzettend slordig in balbezit en hierdoor kan DVS er een paar keer gevaarlijk uitkomen. Ook zij voetballen echter steeds net te ver door waardoor ze vergeten tot een doelpoging te komen. Het schijnt te heersen deze dag. De eerste de beste bal die vervolgens wel richting doel gaat – koppend in dit geval – betekent vervolgens wel de zwaar onterechte 0-1. Volendam moet dus va banque gaan spelen om nog een goed resultaat te behalen. En dat doen ze ook. Ze blijven volop druk zetten, maar er moet een cadeautje van de achterhoede van DVS aan te pas komen om Dave Zwarthoed in staat te stellen te scoren. Hij ziet op zijn beurt ook de meelopende (sterk ingevallen) Sem Lautenschütz over het hoofd, maar heeft het geluk dat zijn bal via de keeper binnenstuitert, 1-1.

Lang kan Volendam niet van de gelijke stand genieten, want nog geen twee minuten later is daar Lars Huber met de prachtige 1-2 via de onderkant van de lat. Als in de 87e minuut de 1-3 valt, is het voor een groot deel van de supporters genoeg geweest. Zij weten genoeg en de spelers weten dat ook. Volendam doet zichzelf – zeker gezien de ijzersterke eerste helft – wederom te kort. Trainer Berry Smit is na afloop realistisch: ,,De eerste twintig minuten moet je het gewoon keihard afmaken en in de tweede helft loop je, tegen een goed spelend DVS, achter de feiten aan.’