Weergaloze goal van doelman zorgt voor overwinning

Volendam heeft zich tegen Eindhoven van de allerbeste kant laten zien. In een wedstrijd van zeer hoog niveau weet het een achterstand om te buigen. Man of the Match wordt Tim Taylor, maar het hoogtepunt van de wedstrijd komt van de voet van doelman Thomas Bakker die met een dropkick voor de 4-2 zorgt.

Geen idee of het nou aan het stralende zonnetje ligt of aan mijn stralende lach, maar tijdens mijn collecterondje voor de Hartstichting geeft iedereen gul. De twee rijkste buren van het buurtje – ik noem geen namen, maar ze wonen naast elkaar - waren er niet, maar die krijg ik in de komende dagen nog wel. Ik word er in ieder geval hartstikke blij van en dat humeur neem ik mee richting de Opperdam voor het restant van de wedstrijd tussen Volendam en Eindhoven. De voorgaande editie is gestaakt met nog vijf minuten (en een beetje) op de klok in de eerste helft en ik hoop dat mijn humeur dit keer niet verpest wordt door ongeregeldheden, maar dat er iets te juichen valt. De punten zijn namelijk ontzettend hard nodig.

Overleven

Op de tribune neem ik uiteraard plaats naast Joep Hooijschuur (de vader van Tim Taylor, snapt u het nog). Hij wijst me op het feit dat Volendam – door de rode kaart van Robin Ballap in de voorgaande wedstrijd – de wedstrijd moet aanvangen met vier spelers binnen de lijnen. De eerste twee minuten – van de overgebleven 5.16 min in de eerste helft - is het dus vooral overleven. En anderhalve minuut wordt er overleefd, maar helaas is daar dan toch de 0-1. Vanaf dan is het weer 5 tegen 5 en kan Volendam op zoek gaan naar de gelijkmaker of meer. De kansen – grote kansen en velen in getale – zijn er zeker, maar tot de rust wordt er niet meer gescoord.

Ommekeer

Binnen de minuut in de tweede helft krijgt Volendam een vrije trap na een bewuste terugspeelbal van Eindhoven. Kick Braspenning die dan al wat pogingen heeft zien mislukken, is dit keer wel trefzeker en tekent voor de gelijkmaker. Eindhoven lijkt vervolgens weer wakker te worden en zoekt furieus de aanval. Volendam dat met Sem Lautenschütz, Azzedine Sout en Robin Bont binnen de selectie veel meer uitgebalanceerd is, laat zich echter niet van de wijs brengen. Het is diezelfde Lautenschütz die met een briljant hakje de teruggekeerde ‘Bontje’ alleen voor de keeper zet, maar het ontbreekt nog aan killer instinct.

Het is een wedstrijd waar van de vonken vanaf spatten. Het tempo ligt moordend hoog en het is met nog veertien minuten op de klok absoluut nog niet te voorspellen wie er als winnaar uit de bus zal komen. Een minuut later komt Volendam via Tim Taylor (inderdaad, de zoon van…) wel op voorsprong. Hij is alert bij een afvallende bal en schiet gedecideerd de 2-1 binnen. Dezelfde Taylor zet vervolgens zeer agressief druk, ontfutselt de aanvoerder van Eindhoven de bal op zijn eigen vijf meter en jaagt de 3-1 binnen de touwen.

Billen knijpen

Qua spelbeeld verandert er overigens niets en het tempo blijft bizar hoog. Met nog 9.50 min op de klok krijgt Eindhoven een 10-metertrap. Stef Schilder komt binnen de lijnen en voorkomt de aansluitingstreffer. Twee minuten later komt deze – op fraaie wijze – er dan toch, 3-2. En met nog meer dan zeven minuten op de klok is de wedstrijd dus nog lang niet gespeeld. Kansen zijn er ook aan beide kanten, maar de grootste is er vier minuten voor tijd. Een goed uitgespeelde kans voor Kick Braspenning die helaas net de scherpte mist. Zo blijft het billen knijpen tot de laatste minuut. Paul Moormann geeft aan dat hij voornemens was vroeg naar bed te gaan, maar ‘voorlopig slaap ik nog niet van de spanning.’

Wereldgoal

Met nog twee minuten te gaan, is het doelman Thomas Bakker die voor het hoogtepunt van de wedstrijd zorgt. Als Eindhoven met een vliegende keeper binnen de lijnen het doel leeg laat, zorgt hij met een dropkick voor de 4-2 en gooit hiermee de wedstrijd in het slot. Een 4-2 overwinning is het gevolg. Eentje die na het laatste fluitsignaal op een daverend applaus vanaf de tribune kan rekenen. Drie punten dus en die zijn zeer belangrijk op weg naar handhaving.