Wat rest zijn de complimenten

Volendam heeft tegen koploper Lusitanos een goed vervolg gegeven aan de puike prestatie van een week eerder tegen Tigers Roermond. Hoewel het niet zo flitsend is, laten de oranjehemden wel zien dat ze voor geen enkele tegenstander onderdoen. Onder aanvoering van een uitstekend spelende Rijk Schilder houdt Volendam lang stand, maar rest de ploeg van Hjalmar Hoekema uiteindelijk niets meer dan weer de complimenten. Eindstand 3-4.

Na de voetbalshow van vorige week zijn de verwachtingen ook deze week weer hooggespannen. Zelfs zo hooggespannen dat ‘The GOAT’ himself – Johan Mühren,ook wel de beste strafpleiter van Nederland & omstreken – tijd heeft vrijgemaakt in zijn drukke agenda om plaats te nemen in de sporthal. Carlo Spiering, ook geen kleintje in zaalvoetballand, wil de verwachtingen wel ietsje temperen. Hij weet namelijk te melden dat Lusitanos (voormalig LEBO) een ploeg is die Volendam zelden tot nooit weet te verslaan.

Waar we vorige week nog worden getrakteerd op kansen over en weer en een idioot hoog tempo is het nu makjes. In de eerste vijf minuten valt er geen echte kans te noteren. Dit terwijl de sporthal werkelijk tot de laatste plek gevuld is. Nadat Duncan Poorter een zeker doelpunt weet te voorkomen met een heerlijke sliding zijn er kort daarna toch de eerste mogelijkheden voor de bezoekers in de vorm van wat schoten van afstand. Thomas Bakker zal er niet bepaald zenuwachtig van zijn geworden. In de zevende minuut is het vervolgens Rijk Schilder die in de rebound uit de eerste de beste mogelijkheid voor de 1-0 voorsprong tekent.

Gelijke tred

Bakker onderscheidt zich naarmate de wedstrijd vordert overigens wel een aantal keer. Hij houdt zijn ploeg ook op de been als er wat ‘cadeautjes’ worden uitgedeeld door persoonlijke foutjes. Het zorgt er wel voor dat Lusitanos steeds meer op de deur klopt, maar anderzijds krijgt de doelman aan Volendamzijde steeds meer zelfvertrouwen.

Zes minuten voor de rust is er een ‘Var-momentje’ als de bal tergend langzaam voorbij de doelman hobbelt en Rijk Schilder de bal wel dan niet over voor de lijn uit de doelmond werkt. De meningen hierover zijn ook aan Volendamzijde verdeeld, maar er wordt collectief besloten dat de bal niet over de lijn is geweest. Zo beslist ook de scheidsrechter en dus blijft het bij 1-0. Helaas is het nog geen minuut later wel gelijk na ongelukkig balverlies, 1-1. Op een of andere manier voel je dan ook dat het hier niet bij blijft. De bezoekers worden steeds beter, dringen steeds meer aan en maken dan ook nog voor rust de 1-2. Het lijkt dan lastig te worden om deze klap te boven te komen, maar Kick Braspenning trekt zich er niets van aan. In de laatste minuut voor de thee jast hij met zijn beroemde linker de bal nog even in de kruising. Alsof het niets is. Bij een 2-2 stand gaan we rusten.

Bergkamp

Vijf minuten na rust is het opnieuw Braspenning die zorgt voor het grootste gevaar tot op dat moment. Hij legt aan voor een vrije trap en zijn variant komt bij Nick Schilder terecht. Deze krijgt zijn hak echter niet goed genoeg tegen de bal waardoor deze naast het lege doel stuitert. Doodzonde, want Volendam is op dat moment de ploeg die het meeste recht heeft op de overwinning. De voorsprong komt er niet veel later dan toch. En waar Robin Ballap vorige week al een wereldgoal wist te produceren, is het nu de beurt aan Colin Tuip om dit dunnetjes over te doen. De diepte ingestuurd door Nick Schilder lobt hij de bal op ‘Bergkampiaanse wijze’ over de uitlopende doelman en de bal stuitert tergend langzaam het doel in. Alsof deze wil zeggen, geniet er maar even extra lang van.

Volendam kan er zeker wel even van genieten, maar vijf minuten voor tijd moet het toch de gelijkmaker incasseren. Na een scrimmage voor het doel, gaat de bal via de paal tegen de achterkant van de hak van Sam Schokker die niet heeft geweten dat de bal het doel in is gegaan. Helaas betekent dit wel de 3-3. En met nog al die minuten te gaan, is de vrees voor een herhaling van vorige week voelbaar in de sporthal.

Rode Kaart

En die vrees lijkt waarheid te worden als uit een – overigens prachtige - vrije trap de 3-4 valt. Een rode kaart aan de kant van Lusitanos geeft dan toch weer wat hoop. Twee minuten met een man meer gaat Volendam op zoek naar de gelijkmaker. Robin Ballap is daar met een punter heel dichtbij, maar hij ziet zijn inzet via de binnenkant van de paal terug het veld instuiteren. De spanning is echt om te snijden, Nick Schilder krijgt een aantal grote kansen, maar mist de finesse en zo zien we de tijd in het nadeel van de oranjehemden wegtikken.

Met een meevoetballende keeper in de persoon van Braspenning binnen de lijnen gaat Volendam all-in, maar het mag niet baten. Wat rest zijn de complimenten en een 3-4 nederlaag. Doodzonde en zeker niet terecht.