RKAV Volendam wint van VVOG

‘Wat het wordt? Het linkerrijtje'

De meningen onder de harde kern zijn voor aanvang van de eerste wedstrijd van het
seizoen tussen Volendam Zaterdag 1 en VVOG ietwat verdeeld, maar over het
algemeen zijn de ‘hoge heren’ positief gestemd. Hans Pedel is overtuigd van een
plek bij de bovenste 8. ‘En vandaag? 4-0.’ Ook ‘good old’ Jaap Kes en André
Boogaard denken dat een plek in het linkerrijtje reëel is. Alleen Ruud Worst houdt
een slag om de arm met een plekje tussen plek 8 en 12.
De elf namen
Berry Smit stuurt voor de eerste wedstrijd de volgende elf namen de wei in. Op doel
Sander Binken, de achterste linie bestaat uit Remco Schaap, Stef Schokker, Lex
Veerman en Wessel Stuyt. Op het middenveld staan Patrick Ploegboer, Pieter Kroon
en Roy Tol en de voorhoede wordt gevormd door Joey Tol, Azzedine Soet en Jens
Kras. Zij moeten zorgen voor de eerste drie punten van het seizoen.
Aftasten
De eerste minuten spelen zich vooral af op het middenveld. Volendam kijkt de kat uit
de boom en laat de bal aan VVOG. Tot kansen leidt dit niet. Sterker nog, het eerste
schot – dat overigens huizenhoog over gaat – wordt pas in de dertiende minuut
genoteerd. Het schudt Volendam wakker, want het zoekt vervolgens de aanval. Twee
minuten later stuurt Sout linksback Stuyt weg. Die geeft strak voor, maar de
voorhoedespelers vergeten hun voet tegen de bal te zetten. Een grote kans, maar de
1-0 blijft uit.
Hitteplan
Er lijkt aan beide kanten toch wat spanning op te staan, want echt sprankelend is het
zeker niet. Op wat hachelijke momenten voor het doel van doelman Binken na houdt
Volendam makkelijk stand tot aan de verplichte drinkpauze. Een noodzakelijke ook,
want de hitte in het stadion – dat uitstekend gevuld is – is drukkend. In de 36 e minuut
plotseling consternatie op de tribune als de scheidsrechter naar de penaltystip van
Volendam lijkt te wijzen. Op aanwijzen van de scheidsrechter komt de leidsman terug
op zijn besluit en legt de bal toch net buiten de 16 meter. Dit tot opluchting van de
supporters die de vrije trap vervolgens wederom meters over het doel zien vliegen. In
de nastoot zijn ‘we’ vervolgens zelf dicht bij een doelpunt, maar deze blijft uit.
Brilstand
Volendam mag enkele minuten later zelf aanleggen vanaf 20 meter, maar hoewel ‘De
Pedel’ er van overtuigd is dat de bal erin zal gaan, blijft het bij 0-0. De grootste kans
van de eerste helft komt vervolgens op naam van Roy Tol. Hij schiet de bal vanaf de
rechterkant kiezelhard in de bovenhoek, maar de keeper dekt ‘zijn’ korte hoek goed
af. Hierdoor zoeken de beide teams de kleedkamer op met een brilstand. 0-0. De 4-0
waar Pedel voor de wedstrijd over predikt, lijkt ver weg, maar toch houdt hij voet bij
stuk. ‘Het had al 2-0 moeten staan. Dit komt helemaal goed.’
Grote kans

De topvoetballer van weleer zit net na rust even met geknepen billen als de spits van
de bezoekers 1-op-1 komt. Doelman Binken redt zijn ploeg en ziet niet veel later
wederom dat Stuyt de bal vanaf links voortrekt. Je zou zeggen dat de spitsen dit nu
toch wel verwachten, maar ze vergeten weer hun schoen tegen de bal te zetten.
Volendam voert de druk op – VVOG komt er niet meer aan te pas – en is vooral over
links, via de tandem Sout/Stuyt gevaarlijk. Het wachten is op de 1-0. Die valt in de
60 e minuut dan eindelijk. Het is opnieuw Sout die goed doorzet en in de scrimmage
kan Joey Tol de bal oppikken. Deze schiet de bal uit de draai gedecideerd in de
bovenhoek.
Vers bloed
In de 68 e minuut twee verse krachten binnen de lijnen bij Volendam. Daan Ibrahim
komt in de plaats van doelpuntenmaker Tol en Jens Kras maakt plaats voor Dave
Zwarthoed. Met verse kracht en omdat VVOG meer ruimte achterin geeft, krijgt
Volendam keer op keer kans op de counter. Het is steeds nét niet tot de 73 e minuut
als Roy Tol wordt weggestuurd en koelbloedig afrondt, 2-0. Berry Smit ziet het
tevreden aan. Ziet dat zijn ploeg steeds meer ruimte en mogelijkheden krijgt, maar de
‘veilige’ 3-0 blijft nog even uit. Tot de 80 e minuut als Lennart Tol die kort daarvoor
binnen de lijnen is gekomen voor de zeer sterk spelende Sout weg wordt gestuurd,
de keeper omspeelt en binnen schuift.
Lotto
Berry Smit wisselt bij deze stand Daan Steur voor Pieter Kroon en Hans Pedel is al
bezig om de ‘Lottoballen’ in te vullen. ‘Daantje maakt namelijk de vierde. Zoveel
verstand heb ik er van.’ 4-0 wordt het niet, de 3-1 valt zelfs nog in de slotfase en of
Pedel de Lotto gaat winnen, is afwachten.