Waar gaat dit eindigen?

Het typeert een echt topteam als je na een overwinning in een topwedstrijd ook de volgende wedstrijd acte de presence geeft. Daarom is de wedstrijd tegen Rijnvogels heel belangrijk om te zien hoe de Zaterdag 1 er op dit moment voorstaat.

We – ik schaar mezelf inmiddels tussen de oude garde met De Pedel & Co. – moeten er tien minuten op wachten voor we op mogen veren. Het is Eric Veerman die zelf de aanval opzet, deze komt via een aantal schijven vervolgens bij ‘de dirigent’ Nick Mepper. Zijn voorzet is op maat bij de tweede paal waar Patrick Plugboer de bal terugkopt op jawel! Eric Veerman die de bal het laatste zetje geeft met het hoofd. 1-0 voor Volendam. Dat is lekker!

‘Edammer’

In de minuten volgen, zijn het vervolgens de verdedigers Lex Veerman, Daan Steur, Stan Veerman en Perry Karregat die zich onderscheiden, want het tempo van Volendam ligt te laag om echt een gat in de verdediging van Rijnvogels te slaan. Er staat eenlange bal aan de basis van de 2-0 voor Volendam. Dit keer is het een pass van Daan Steur ‘over de hele’ die terug wordt gekopt door Roy Tol. Patrick Plugboer – de tweede Edammer in de selectie (aldus De Pedel) – blijft ijzig kalm voor het doel. Hij neemt de bal aan op de borst en schuift deze in het hoekje. 2-0 it is!

Op maat

Er volgen vervolgens nog flink wat mogelijkheden voor Volendam, maar het ontbreekt aan een klein beetje geluk en precisie in de laatste pass. Tot de 33e minuut als Roy Tol de bal meegeeft aan ‘de dirigent’. De Mepper zijn voorzet is van grote schoonheid en een koud kunstje voor Jim Beers om binnen te knikken. Die zorgt dan ook voor de 3-0. De wedstrijd wordt een beetje grimmig – vooral van de kant van de bezoekers – en het is aan de oranjehemden om ook daar mee om te gaan. Het grimmige gaat zelfs over in gemeen – vooral Beers moet het ontgelden – maar die is ervaren genoeg om zich niet te laten kennen. Net als de rest van Volendam dat kort voor rust, met dezelfde Beers en ‘De Mepper’, nog twee grote kansen krijgt. De ruststand is echter 3-0.

Smetje

Bij Rijnvogels een aantal verse krachten aan het begin van de tweede helft terwijl Volendam met hetzelfde elftal aan de laatste 45 minuten begint. In de 55e minuut krijgt Lex Veerman zijn tweede gele kaart en dus rood voorgeschoteld. Een rode kaart die je ver van tevoren zag aankomen en waar Berry Smit wellicht al eerder op had kunnen – of wellicht moeten – anticiperen. Feit is wel dat Volendam het zonder ‘die van Kees Poes’ moet doen en dus met tien man verder moet.

In de 59e minuut is daar het eerste! schot richting doel van Rijnvogels. Een voorbode? Daar lijkt het wel op, want niet veel later moet Daan Steur de bal zelfs van de doellijn afhalen en is het Perry Karregat die met een geweldige sliding een zeker tegengoal voorkomt. Met Sam Lautenschütz inmiddels binnen de lijnen voor Nick Mepper krijgt Volendam een terechte strafschop tegen. Deze wordt binnengeschoten door Maarten van Rijneveld en de 3-1 is een feit. De doemscenario’s worden inmiddels door de oude garde van stal gehaald. ‘De Pedel’ maakt dit allemaal overigens niet meer mee, want die is al weg om de verjaardag van zijn vrouw te vieren. Namens alle supporters uiteraard een fijne verjaardag gewenst. Met een man minder wordt het wat rommelig, maar tot echt grote kansen voor Rijnvogels komt het niet. ‘Azzie’ en Rens Veerman komen binnen de lijnen voor Roy Tol en Pieter Kroon en zij moeten ervoor zorgen dat de drie punten aan de dijk blijven. Terwijl Rijnvogels standaard drie man achterin houdt, laat Volendam zich toch verleiden om met z’n allen in te zakken en het onheil over zich af te roepen. Man of the Match Daan Steur houdt zijn troepen achterin echter scherp en werkt zelf ook nog de ene na de andere bal weg waardoor Volendam zonder écht grote problemen opnieuw een overwinning boekt. Waar gaat dit eindigen?