Volendam wint fysieke strijd om ‘zes’ punten

Het plan van Volendam is om zo snel mogelijk op voorsprong – en zeker niet op achterstand – te komen tegen het fysieke Texel. En dat lukt. Binnen de minuut zet topscorer Nick Schilder de oranjehemden op voorsprong en van daaruit bouwt Volendam deze gestaag uit naar 4-0. De tegentreffer is dan uiteindelijk puur voor de boeken als de oranjehemden met 4-1 weten te winnen. Zo schrijven ze drie punten bij die zomaar eens cruciaal kunnen blijken voor handhaving.

Met Robin ‘ik val uit elkaar’ Bont op de tribune vangt de wedstrijd tussen de zaalvoetballers van Volendam en Texel aan. Een wedstrijd die met recht kan worden betiteld als een ‘zespuntenduel’. Winnen betekent zo goed als handhaving, maar bij verlies wordt het nog ongekend spannend tot het laatste treffen uit bij Leekster Eagles. Geflankeerd door Cor Bont – die vanaf de tribune zijn zus Gaartje even wil feliciteren – en uiteraard Joep Hooijschuur (de vader van Tim Taylor, snapt u het nog?) kijkt iedereen vol vertrouwen uit naar het cruciale duel.

Spanning

Een wedstrijd waar de spanning opstaat, getuige het weifelende begin van de toch meer ervaren spelers van Volendam. Nick Schilder wil van zenuwen niets weten als hij alleen op de keeper afgaat. Hij sleept de bal onder zijn voet door en verschalkt doelman (en international) Alexander Smit prachtig door zijn benen, 1-0! De vroege voorsprong waar Volendam zo op hoopte is een feit. Na tien minuten gooit ook Kick Braspenning de schroom van zich af. Na een geweldige onderschepping van Daan Waffel zet hij Nick Schilder opnieuw vrij voor de keeper en deze tikt de 2-0 binnen.

Wereldgoal

Wanneer er een time-out wordt aangevraagd, worden we op de hoogte gehouden van de verrichtingen van de zaterdag 3 een dag eerder. Kees Ballap (KB9) schijnt daar een wereldgoal gemaakt te hebben. Een vrije trap van 23 meter die de geschiedenisboeken in kan. Vervolgens is het weer volledige focus op de wedstrijd in de zaal waar het ondanks een 2-0 voorsprong ongekend spannend blijft. Zo’n drie minuten voor rust ligt het spel even stil als de over het algemeen spijkerharde Finn Berk keihard in botsing komt met een tegenstander. Hij verlaat ietwat aangeslagen de wedstrijd en moet vanaf de kant toekijken. Net voor rust spat een pegel van ‘die andere Ballap’ op de paal uiteen en zo gaan we bij 2-0 aan de thee.

Helpende hand

Direct in de eerste helft van de tweede helft krijgt Volendam de kans om zich in een zetel te spelen, maar de mogelijkheid wordt niet echt een kans omdat niemand de trekker durft over te halen. En dus zitten we voorlopig nog in spanning. De oranjehemden worden vervolgens tot drie keer toe een handje geholpen. Eerst door de scheidsrechter die een overtreding van Texel wel heel zwaar bestraft met rood en later door middel van twee eigen doelpunten van de bezoekers, 4-0. Bij de laatste treffer mag het geweldige doorgaan van Ballap niet onvermeld blijven.

Uitblinker

Wedstrijd uitspelen en vooral heel blijven, lijkt het devies. Vooral dat laatste lijkt in deze fysieke slijtageslag nogal lastig. Gelukkig heeft Hoekema met Rijk Schilder en Colin Tuip nog wat verse krachten op de bank zitten. Zij mogen ook nog (zeer terecht) meedelen in deze uiterst belangrijke overwinning die zomaar eens doorslaggevend kan zijn. Een collectieve topprestatie van Volendam waarbij doelman Thomas Bakker volgens Carlo Spiering ‘zeker een extra glas bier verdient’. Hij moet helaas in de slotfase nog een tegentreffer incasseren, maar had een ‘clean sheat’ verdiend. Volendam – Texel, 4-1.