Volendam te laat wakker tegen VNS United

Een belabberde eerste helft – of uitstekende eerste helft van VNS United (het is maar hoe je het bekijkt) – heeft de zaalvoetballers van RKAV Volendam de das omgedaan. De ploeg van Hjalmar Hoekema staat bij rust met 4-0 achter en weet dit in de tweede helft niet meer recht te zetten. Hoewel het bij vlagen beter is dan in de eerste helft, moeten ze een 4-7 nederlaag slikken.

Even terug naar drie weken geleden. Joep Hooijschuur – de vader van Tim Taylor (begrijpen jullie het nog?) – is heel duidelijk. ‘De volgende vier wedstrijden moet je winnen en dan speel je jezelf bij de beste acht.’ Inmiddels zijn we halverwege en zitten we met twee overwinningen – op Leekster Eagles en AGOVV – ook op de helft. Vanavond wacht VNS United uit Amsterdam. Een wedstrijd die, aldus Hooijschuur, gewoon weer gewonnen moet worden. Op het moment dat de scheidsrechter fluit om de wedstrijd op gang te brengen, neemt niemand minder dan Frank Braspenning himself naast me plaats op de tribune. Braspenning, voorheen een grote naam in een andere sport – met een racket en een gele bal – komt een kijkje nemen bij zijn neef Kick. Laatstgenoemde verkeert de afgelopen weken in goede vorm, dus hij komt op een goed moment.

Uitblinker

Oom Frank ziet echter dat het begin voor VNS United is. Ze krijgen een aantal grote kansen, maar hebben – een gelukje voor Volendam – het vizier niet op scherp staan. Op de tribune beseft men echter ook dat het vragen is om problemen als de thuisploeg niet snel wakker wordt. Hier lijken ze zelf ook van doordrongen, want eenmaal vijf minuten in de wedstrijd gooit Volendam de schroom van zich af en zijn er kansen voor Rijk Schilder en Mo Sout. De grootste is er dan voor Robin Ballap. Zijn pegel van afstand wordt echter uitstekend gekeerd door de doelman van VNS. Rijk Schilder, op dat moment absolute uitblinker aan Volendam-zijde, biedt daarna eerst Ballap en vervolgens Sout opgelegde kansen. Deze zijn echter niet aan ze besteedt. Ik hoor het Carlo Spiering – helaas niet aanwezig – nog zo zeggen; ‘hoog schieten!’

Maak je ze zelf niet…

Dan doet de tegenstander het voor je. Blijkt ook nu weer. Want na vijf enorme kansen voor Volendam is het een simpel puntertje dat doelman Thomas Bakker te machtig is, 0-1. De ploeg van Hjalmar Hoekema moet dus in de achtervolging. VNS lijkt echter vertrouwen uit de goal te hebben geput en is net wat verfijnder en behendiger aan de bal. Volendam zet wel druk, maar de bezoekers krijgen de betere kansen en drukken dit in de twaalfde minuut ook uit in een goal. Een mooie aanval over meerdere schijven wordt keihard achter doelman Bakker gewerkt, 0-2. Het hek is vervolgens helemaal van de dam en uit een weergaloze aanval wordt het niet veel later zelfs 0-3. Braspenning sr. heeft er inmiddels al een hard hoofd in en ik kan hem geen ongelijk geven. Een fantastische goal van Mohamed el Hadad Hakim – bewust door twee poortjes heen – betekent namelijk de 0-4. Waar vooraf Volendam nog een goede kans wordt toebedeeld, is voor het einde van de eerste helft al duidelijk dat VNS simpelweg een maatje te groot is. Tenzij Hoekema – bekend als tactisch genie – nog een konijn uit de hoge hoed weet te toveren in de tweede helft.

Sprankje

Drie minuten in de tweede helft gloort er weer een klein sprankje hoop in de oranje gekleurde harten als Finn Berk, na een mooi wippertje van Ballap, voor de 4-1 zorgt. Twaalf minuten voor het einde is het Colin Tuijp die vanuit het niets fraai voor de 4-2 zorgt. Een opsteker voor de telg van Jan en Karin. Heel lang kan hij er echter niet van genieten, want binnen de minuut is het uit een vrije trap alweer raak, 2-5. Mohamed el Hadad Hakim laat zich vervolgens weer gelden met een streep in de kruising, 2-6. Volgens de beste stuurlui aan wal (Robin Bont en Jack Steur) was deze echter absoluut houdbaar. Cor Bont beweert zelfs dat Jack deze in zijn goede dagen klemvast zou pakken.

Volendam geeft de moed nog niet op en het is opnieuw Berk die vervolgens de achterstand terugbrengt naar 3-6. ‘Oud-gediende’ Kevin Mühren maakt er vijf minuten voor tijd zelfs 4-6 van en het sprankje begint inmiddels toch wel een stevig vlammetje hoop te worden. De vlam dooft echter als niet veel later de 4-7 de touwen invliegt. Een moedig Volendam in de tweede helft, maar de wekker ging helaas te laat voor ze.

Man of the Match; Jafaar Mousa (VNS United). Voor Jack Steur en Robin Bont, dat is de nummer 8!