Volendam krijgt deksel op de neus

Volendam heeft zich in de wedstrijd tegen AGOVV nog niet veilig kunnen spelen. Waar één puntje genoeg was, kreeg de ploeg van Hjalmar Hoekema in de laatste minuten de deksel op de neus. En dat was gezien het wedstrijdbeeld niet terecht, maar ook niet verwonderlijk.

We gaan er eens goed voor zitten. Uiteraard geflankeerd door Joep Hooijschuur (de vader van Tim Taylor, snapt u het nog?), maar dit keer is ook zijn vrouw Dymphna Taylor aanwezig en na al die weken/maanden vallen de puzzelstukjes nu eindelijk eens op z’n plaats. Ik begrijp nu waarom Tim de naam van zijn moeder draagt (geintje, Joep). Een puntje vandaag is genoeg voor de zaalvoetballers van RKAV Volendam om zich te handhaven in de Eredivisie, maar zoals iedereen weet, is spelen op een punt levensgevaarlijk en dus gaan de Oranjehemden – aldus insiders – ‘gewoon’ voor de overwinning. En met 12 punten uit de laatste 4 wedstrijden mag rustig gezegd worden dat Volendam in de winning mood is. Handhaving zou echt een prestatie van jewelste zijn waarin een enorm compliment uitgaat de jongelingen zich geruisloos en moeiteloos in het eerste elftal hebben gespeeld. Namen als Rijk Schilder, Daan Waffel, Leon Kukel, Colin Tuip en Sam Schokker waar we in de toekomst zeker nog veel zullen horen.

Domper

Het zijn ook de jongelingen die je tijdens deze wedstrijd – waarin de tegenstander na enkele minuten al aan het zuurstof lijkt te kunnen – goed kunt gebruiken. Waar Hjalmar Hoekema het hele seizoen de jongens veel minuten geeft, grijpt hij deze wedstrijd echter veelvuldig terug op de ervaren rotten als Robin Ballap en Daan Appel. En die zijn op z’n zachtst gezegd niet echt in vorm.

In het veld begint het viertal Nick Schilder – de man in vorm – met Taylor, Daan Appel en Kick Braspenning en op doel Thomas Bakker. Die laatste gaat niet helemaal vrijuit bij het eerste de beste schot van AGOVV dat door zijn benen in het net verdwijnt. 0-1, een enorme domper voor de thuisploeg. Onder toeziend oog van een volgepakte sporthal gaat Volendam vervolgens op zoek naar de gelijkmaker en is er – na een goede pass van Nick Schilder – heel dichtbij via een ‘tip-in’ van Taylor. De keeper van AGOVV (Ceylan Cenik) is echter een sta-in-de-weg, zoals hij dat de hele wedstrijd zal zijn waarin hij zich tot man of the match zal kronen.

Gemis

Als Robin Ballap even zijn mannetje uit het oog verliest, is het na 11 minuten bijna 0-2 en dat zou heel erg zorgelijk zijn, aangezien AGOVV de muur – inclusief loopgraven – al heeft opgetrokken. De bal spat echter met veel bombarie terug van de lat Een zucht van opluchting verlaat de monden van de aanwezige toeschouwers. Volendam komt later weer goed weg als AGOVV de 0-2 lijkt te maken, maar er hands wordt geconstateerd. Duidelijk is wel dat Robin Bont (wederom op de tribune) en vooral Finn Berk die de laatste wedstrijd een hersenschudding heeft opgelopen ontzettend gemist worden in de verdediging bij de thuisploeg.

GOAL!

Het is dan de man in vorm Nick Schilder die met zijn 24e voor de 100e goal van het seizoen zorgt voor Volendam. En hoe. Hij pikt zelf de bal op, zoekt zijn man op, maakt zichzelf vrij en haalt snoeihard uit, 1-1. Dit is tevens de ruststand. Na de rust is het Volendam dat direct laat zien wat de intenties zijn voor het rest van deze wedstrijd, want het team van Hoekema vliegt er direct op. De wedstrijd kakt overigens minuten voor het einde al helemaal in en Volendam lijkt dan toch te gaan spelen voor een punt. Rijk Schilder komt (veel te laat) binnen de lijnen en hij laat zich direct gelden met goede loopacties en een geplaatst schot. Jullie raden het al. Uitblinker Cenik blijkt wederom ene sta-in-de-weg.

Nog niet veilig

En als je ze zelf niet maakt, gaat de aloude voetbalwet in werking. Dan maakt de tegenstander em. Daan Appel gaat opzichtig in de fout en maakt een overtreding in het doelgebied. Penalty. Reservedoelman Stef Schilder (Van Riek) komt binnen de lijnen voor Thomas Bakker en redt deze echter, waardoor de sporthal opveert. Omdat Appel zijn tweede gele kaart – en dus rood – heeft gekregen, moet Volendam met een man minder verder. En dat doet ze uiteindelijk toch de das om als AGOVV in overtal de 1-2 maakt. Hjalmar brengt eindelijk ook de talentvolle Sam Schokker binnen de lijnen, maar dan is het kwaad al geschiedt en hoewel Volendam (en ook Schokker) nog kansen krijgt, is de nederlaag een feit.

Het is dan wachten op de uitslagen van de andere wedstrijden en omdat Eindhoven gewonnen heeft, moet Volendam volgende week uit bij Eagles alsnog een puntje halen om zich veilig te spelen.