Volendam geeft wedstrijd in 20 seconden weg

Volendam geeft wedstrijd in 20 seconden weg

De eerste achterstand weten de zaalvoetballer van Volendam nog weg te poetsen. Als de ploeg in het begin van de tweede helft binnen 20 seconden opnieuw tegen een achterstand van twee doelpunten aankijkt, is het echter teveel van het goede. De ploeg van Hjalmar kan zich niet meer oprichten en moet uiteindelijk toezien dat de Tigers uitlopen naar liefst 3-10!

Kijkend naar de elftalfoto van dit seizoen mis ik toch flink wat vertrouwde gezichten. Neerlands beste strafpleiter (Johan Mühren), Michael en Danny Pier, Boogaard, Johan Keizer, Jack Steur. Ze zijn allemaal gevlogen. Gelukkig zie ik wel twee naamsgenoten gebroederlijk naast elkaar staan. Robin & Robin. Bont en Ballap. De eerste is helaas nog een tijd uit de roulatie, maar laatstgenoemde is wel van de partij. ‘Gelukkig maar’, lacht-ie direct. ‘Anders was het hele kaartenhuis natuurlijk gelijk in elkaar gedonderd.’ Nu is dat niet het geval en staan onze zaalvoetballers na het kermisduel met Hoornse Veerhuys zelfs op de (jawel!) eerste plaats! ‘En die lijn proberen we natuurlijk zo lang mogelijk vast te houden. Schept toch verwachtingen, hè? Vanavond? Krappe overwinning met 1 of 2 doelpunten verschil. Noteer het maar.’

Vroege achterstand

Staat genoteerd. En dus neem ik na lange tijd weer eens vol verwachting plaats op de tribune in de Opperdam en zie dat de wedstrijd in mineur begint voor Volendam. Binnen vijf minuten is het 0-1, Onze grote vrienden in het oranje moeten dus in de achtervolging. Na 11 minuten moeten de Volendammers weer even slikken als de 0-2 vanuit het niets in de touwen ligt. Er zal dus een schepje bovenop moeten. ‘Scherper in de afronding en vooral meer alerter in de omschakeling’, aldus Joep Hooijschuur, vader van Tim Taylor (ja, leg dat maar eens uit.) Zijn woorden lijken profetisch, want enkele tellen later is het Azzedine Sout die uit een voorzet van Nick Schilder de 0-1 achter de doelman kopt en zorgt voor de aansluitingstreffer en weer een sprankeltje hoop op de goede afloop. Voetballend doen de Volendammers zeker niet onder, maar het blijft iedere tegenaanval billen knijpen. Ook voor Gonny Schilder, de moeder van Nick Schilder. Zij ziet haar zoon bij de tweede paal een niet te missen kans om zeep helpen. De oorzaak – aldus zijn moeder – ‘zijn voeten zijn niet groot genoeg’. Laten we het daar op houden. De broertjes Sout zorgen vervolgens voor rust nog voor de gelijkmaker. Het is Mo die de intrap panklaar legt voor broertje ‘Azzie’. Laatstgenoemde komt goed voor zijn man en schiet onberispelijk binnen. Dit is tevens de ruststand.

Herhaling van zetten

De tweede helft begint wederom in mineur. Binnen 2 minuten kijkt Volendam tegen een 2-4 achterstand aan. Vooral de manier waarop de doelpunten stand komen, zal Hjalmar niet tot tevredenheid stellen. Feit is wel dat Volendam wederom in de achtervolging moet. Dit levert helaas ook heel veel ruimte op aan de andere kant, waardoor de ervaren Tigers rustig – en op soms onnavolgbare wijze – naar 2-6 counteren. De oudste van de gebroeders Sout (Mo) maakt de achterstand wat dragelijker door de 3-6 nog binnen te werken. Helaas is het leed hier nog niet mee geleden, want hoe goed Volendam het ook probeert, de Tigers lopen uit naar een monsterscore die uiteindelijk – aan de hand van man of the match, Jasko Dzurlic – oploopt tot liefst 3-10. Om toch nog een lichtpuntje in de duisternis te zoeken, kunnen we toch wel het debuut van Rijk (zoon van Jeroen Schilder, alias Rijkaard) en Colin Tuijp (zoon van Jan Tuijp en Karin Tol-Tuijp), die ook nog samen binnen de lijnen staan, benoemen. Dit biedt in ieder geval hoop voor de toekomst.

De kenner

Een toekomst die we volgens kenner Carlo Kwakman (Spiering) niet al te somber in moeten zien. ,,Deze jongens kunnen stuk voor stuk echt wel voetballen. Ze moeten alleen wat slimmer en ook sterker worden. Volgend jaar om deze tijd staan ze er alweer een stuk beter voor. Het zou dan wel mooi zijn als jongens als Rijk en Colin gewoon ieder week minstens één keer meetrainen. En wat ik ze vooral mee wil geven, is hoog schieten! Ze moeten leren om hoog te schieten! Zo is het ons ook geleerd en geloof niet dat wij het nou zo slecht deden.”

Verslag Jan Koning , Lollie met dubbel LL en ie