Volendam boekt zeer belangrijke overwinning

In een wedstrijd met twee gezichten heeft Volendam zaterdag 1 een uitermate nuttige overwinning geboekt op directe concurrent Staphorst. De wissels van trainer Berry Smit maakten uiteindelijk het verschil en door doelpunten van Patrick Ploegboer en Roy Tol wordt er met 2-0 gewonnen.

Volendam – Staphorst. Het duel der ‘heilige huisjes’, zeg maar. Al is de gang naar de kerk in Volendam heden ten dage beperkt tot eens per jaar met Kerst of helemaal niet. De openingsfase is 100% voor Volendam. Binnen de minuut krijgt het team van Berry Smit drie 100% kansen. De eerste redt de Jorrick Maats – doelman van Staphorst – op wonderbaarlijke wijze. Vervolgens is de eindpass tot twee keer toe net iets te scherp. Volendam blijft druk houden – krijgt wat ‘kansjes’ – maar ook de bezoekers laten zich vervolgens wat meer gelden. Het is Patrick Ploegboer die overigens de grootste kans laat noteren. Zijn kopbal gaat rakelings over.

Quizvraag

Als de wedstrijd wat indut, komt er een discussie op gang over de kopkracht aan Volendamkant. Ondanks een surplus aan lengte – vooral achterin - wordt er niet bijster veel uit dode spelmomenten gescoord. Volgens Andre Boogaard heeft het ook niet altijd met lengte maken, maar vooral met timing. Als voorbeeld wordt Klaas Puk aangehaald en dat ‘kleine mannetje’ dat eerst bij Vitesse speelde en later naar Feyenoord ging. Met 300 jaar voetbalkennis op een rij duurt het alsnog zeker 20 minuten voor de penningmeester met het juiste antwoord komt. Degene die het weet, krijgt bij de eerstvolgende thuiswedstrijd een drankje in de kantine. Hoewel minder dominant blijft Volendam wel de betere ploeg. Ze moeten echter heel alert zijn voor de gevaarlijke corners van de geel-blauwen. Op wat speldenprikjes van beide kanten na blijft het echter rustig en dus gaan we rusten met een 0-0 tussenstand.

Voetbalwet

Het begin van de tweede helft is het een herhaling van zetten. Volendam krijgt – in de persoon van Dave Zwarthoed – een opgelegde kans, maar het is voor de toeschouwers een raadsel hoe hij de bal naast het doel weet te krijgen. Feit is wel dat de aloude voetbalwet – als je zelf niet maakt, doet de tegenstander het – op de loer ligt. Vervolgens een uniek momentje met een vierdubbele, overigens zeer terechte, wissel bij Volendam. Sam Lautenschütz, Jens Kras, Daan van Baarsen en Dave Zwarthoed verlaten het veld voor Joey Tol, Stefan Plat, Roy Tol en Wouter Kwakman die zijn debuut maakt. Dit viertal moet de creativiteit – en vooral felheid – terugbrengen in het duel.

Rode kaart

De wissels van Smit sorteren direct effect, want nog geen paar minuten later is het een fantastische opening van Stefan Plat die Roy Tol in stelling brengt op rechts. Die zet prachtig voor en het is Patrick Plugboer die van dichtbij inkopt, 1-0. In de 78e minuut krijgt Julius Duit zijn tweede gele kaart – en dus rood - na een domme overtreding op Perry Karregat. Het is aan Volendam om het koppie er bij te houden en de wedstrijd uit te spelen.

Koppie erbij houden

Trainer Smit is er nog niet gerust op en schreeuwt zijn ploeg bij de les door aan te geven dat ze vooral moeten blijven VOETBALLEN! Even lijkt Volendam de weg kwijt en ze komen heel goed weg als een schot van Freddy Quispel via de binnenkant van de paal weer terug het veld in stuitert. Keeper Sander Binken kan opgelucht ademhalen. Niet veel later maakt Roy Tol in de 85e minuut aan alle onzekerheid een einde door de bal snoeihard in de bovenhoek te jagen, 2-0. Dit is tevens de eindstand en door de overwinning maakt Volendam een lekker ‘sprongetje’ op de ranglijst. Tot genoegen van de ‘harde kern’.