Thrillertje, hooooor!

We hebben onze plek nog niet ingenomen – ik heb het genoegen om naast de moeder van de topscorer te mogen zitten (dames, jullie zullen het niet geloven, maar hij is nog vrij) – als Kick Braspenning, na een assist op zichzelf het houtwerk test. Sam Schokker, die patent heeft op mooie goals, haalt enkele seconden later prachtig uit met links. Ook zijn schot belandt op het houtwerk (de paal in dit geval), maar de bal komt terug en gaat via de rug van de doelman alsnog het doel in, 1-0. Een lekker begin.

Volendam zit er – onder leiding van Rijk Schilder – vervolgens fel op en krijgt een hoop mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden. Het moet echter Thomas Bakker dankbaar zijn dat ze het deksel niet op de neus krijgen. De doelman redt op miraculeuze wijze op een inzet van dichtbij. In de counter snelt Duncan Poorter langs de zijlijn, passeert zijn tegenstander en is vervolgens niet zelfzuchtig, maar legt de bal panklaar voor de inlopende Rijk Schilder die de 2-0 tegen de touwen knalt.

Dat is een fraaie!

De oranjehemden blijven druk naar voren zetten, maar moeten waakzaam blijven voor de counter waaruit de bezoekers weer gevaarlijk worden. Het is opnieuw doelman Bakker die – tot twee keer toe - zijn waarde bewijst en redt. Dit keer met zijn been. Terwijl ik Cor ‘Drum’ Bont effe zit te pesten dat zijn zoon Robin – die geen last meer van zijn lies lijkt te hebben (hoe zou dat nou kunnen?) – nog geen pepernoot heeft geraakt, geeft Dave Zwarthoed een stiftje over de hele. Alsof ‘Drum jr.’ het gehoord heeft, springt hij een meter de lucht in en jaagt hij de bal met een wonderschone halve omhaal achter de verbouwereerde doelman, 3-0. Dit is tevens de ruststand.

Paniek!

De thuisploeg komt wat gezapig uit de kleedkamer – geen idee wat er in die thee heeft gezeten – en loopt in de eerste minuten van de tweede helft vooral achteruit. Het is vragen om problemen en die komen er ook in de vijfde minuut na rust als de 3-1 valt. Kroeven voelt de onrust aan Volendam-zijde en het is dan ook de beurt aan de bezoekers om druk te zetten. Dit resulteert niet veel in de aansluitingstreffer die op vrijwel identieke wijze tot stand komt. Een harde voorzet van de zijkant die bij de tweede paal wordt binnengetikt. Zouden de bezoekers soms een compilatievideo van de doelpunten van Johan Mühren hebben bestudeerd?

De onrust bij de thuisploeg gaat dan zelfs even over in lichte paniek en het is aan de ervaren coach Hjalmar Hoekema om te zorgen voor wat rust in de tent. Hij wordt hierbij gesteund door aanvoerder Robin Bont die voorop in de strijd gaat en het feit dat Nick Schilder – inmiddels een ervaren rot in het vak – binnen de lijnen komt. Hij kampt met een lichte blessure en heeft de eerste helft gelaten voor wat het is, maar zijn inbreng is nu keihard nodig. Het is dezelfde Nick Schilder die met een prachtige pass Duncan Poorter alleen voor de keeper zet, maar zijn inbreng gaat via de paal naast.

Stresskip

En dus blijft Gonny Schilder – inderdaad de moeder van – steunen en puffen op de tribune en slaat ze bij tijd en wijlen haar handen voor het gezicht omdat de spanning haar teveel wordt. In de laatste minuten moet ook Robin ‘Ballap’ – die de hele week ziek is geweest – zich melden, want alle ervaring is nodig om de zege over de streep te trekken. Zeker als Kroeven een vliegende keep binnen de lijnen brengt, is het alle hens aan dek. Nog twee minuten, nog één minuut, Kick Braspenning krijgt een vrije kans, Robin Ballap krijgt nog een schietkans. Nog dertig seconden, twintig, tien en dan is daar eindelijk het verlossende eindsignaal en wint Volendam met 3-2!