Sam Schokker doet oude tijden herleven

Volendam heeft een punt overgehouden aan een eigenlijk al gewonnen wedstrijd tegen VNS United. Ruben Koelemeijer is twee keer trefzeker, maar het is de zeventienjarige Sam Schokker die de hoofdrol opeist met een wereldgoal. Het is echter niet genoeg voor de overwinning, want het geeft een 6-2 voorsprong in de laatste 30 seconden uit handen en moet genoegen nemen met een gelijkspel, 6-6.

Tegen VNS United ben je op voorhand niet kansloos. De nummer vijf van de ranglijst is – gezien de uitstekende wedstrijden tegen de hooggeklasseerde ploegen – te pakken. En Volendam is daar ook van doordrongen, want ze nemen na drie minuten brutaal de leiding. Na een lepe pass van Nick Schilder – telg van de op één na beste visboer van Nederland en omstreken – is het Ruben Koelemeijer die de bal op prachtige wijze tegendraads loepzuiver in het zijnet schiet, 1-0.

Weergaloos
Na de goal neemt de thuisploeg wat gas terug en roept het onheil een beetje over zich af. Het zorgt voor flink wat kansen voor VNS, maar de oranjehemden beschikken ook dit jaar weer over een fantastische sluitpost, te weten Thomas Bakker. En dan is daar na tien minuten plotseling Sam Schokker. Zeventien lentes jong. Hij doet de wat oudere supporters even terugdenken aan Edwin Grünholz in zijn beste jaren of op z’n minst Barney. Schokker krijgt de bal op de middenlijn en passeert twee tegenstanders alsof ze er niet staan. En dat op volle snelheid. Wanneer hij opdoemt voor de keeper blijft hij ijzig kalm en tikt de bal door diens benen om zo de 2-0 aan te tekenen. Het is feest op de tribune waar ook de ouders van Schokker vol trots opveren. En terecht.

Kanonskogel

De euforie is van korte duur aangezien in de tegenstoot direct een moment van onoplettendheid van dichtbij wordt afgestraft, 2-1. Volendam, de laatste weken in goede doen, raakt echter niet van streek, maar vergroot het gat vrijwel direct door een treffer van Nabil Akaazoun – vorige week ook al twee keer trefzeker – weer tot twee, 3-1. Een voorsprong die je graag meeneemt de rust in. VNS United is het daar echter niet mee eens, want een minuut voor de pauze scoren zij de aansluitingstreffer, 3-2. Dit is tevens de ruststand.

Na rust komt Volendam direct onder druk te staan, maar weet vijf minuten lang stand te houden. Rijk Schilder wordt vervolgens – na een sterke actie – onreglementair afgestopt wat resulteert in een vrij trap op een metertje of tien van het doel. Koelemeijer neemt plaats achter de bal en vuurt een kanonskogel af richting de bovenhoek die de doelman van VWS te machtig is, 4-2. Nog eens vijf minuten verder is het opnieuw Schokker die een hoofdrol opeist. Hij snelt er vandoor op rechts, sleept zijn tegenstander het bos in een puntert de bal in de verre hoek. De doelman van VWS brengt nog redding, maar gelukkig is Nick Schilder meegelopen en alert bij de tweede paal, 5-2.

Beauty

VNS besluit vervolgens een vliegende keeper in te zetten, maar als de aanval stukloopt en in de handen van doelman Bakker terechtkomt, wacht deze geen moment en met een dropkick ‘over de hele’ zorgt hij voor de 6-2. Een comfortabele voorsprong zou je zeggen, maar er staan nog zeven minuten op de klok en in het zaalvoetbal is dat een eeuwigheid. En dat blijkt, want Volendam laat VNS na een penalty, een foute steekpass en een scrimmage achterin in de laatste twintig seconden nog terugkomen tot 6-6.  Doodzonde, maar laten we het positief bekijken, de supporters hebben waar voor hun geld gekregen.