RKAV Volendam zorgt voor ideale overdracht voor nieuwe hoofd opleidingen

RKAV Volendam zorgt voor ideale overdracht voor nieuwe hoofd opleidingen

Vanaf volgend seizoen is Desmond Post de Hoofd Opleiding (HO) van dienst bij RKAV Volendam. Om wegwijs te worden gemaakt in zijn toekomstige werkzaamheden, loopt hij dit jaar al mee met de huidige HO, Jaap Schilder. Die overdracht verloopt voor beiden naar wens en maakt dat Post straks meteen voortvarend van start kan gaan.

Schilder had aangegeven dat hij komende zomer, na negen seizoenen, wel een mooi moment vond om zijn taken over te dragen. “Om bij een grote vereniging als RKAV Volendam ontwikkelingen in gang te zetten en door te voeren, ben je zo drie tot vijf jaar bezig”, legt Schilder uit. “Nu heb ik er bijna negen seizoenen als HO op zitten en vond ik de tijd rijp om te zeggen: we moeten eens gaan kijken wie mijn functie kan overnemen, wie nieuwe energie en nieuwe ideeën met zich meebrengt en wie een ander geluid laat horen.”

De vereniging klopte aan bij Post. Hij is drie jaar lang trainer van RKAV Volendam O19-1 geweest, een halfjaartje van de O23-1 en is nu Technisch Coördinator Middenbouw. Daarnaast vervulde hij bij zijn oude amateurvereniging (Hercules Zaandam) al eens drie jaar lang de rol van HO, is hij door zijn werk als Projectmanager bij de Johan Cruyff Foundation ook in het dagelijks leven al op beleidsmatig niveau actief en hij heeft voor RKAV Volendam best wat ideeën die hij – omdat hij trainer was en geen HO – nog niet verder uit kon rollen. “Toen de vereniging mij benaderde voor de rol van HO ben ik erover gaan nadenken en groeide mijn interesse. Mijn toekomst ligt denk ik wel op het veld, ik heb mijn UEFA C, UEFA B en wil ook mijn UEFA A nog wel een keer gaan halen, maar bij veel verenigingen is er behoefte aan een plan, aan structuur en regie. Ik vond het een mooie uitdaging om daarmee aan de slag te gaan en die oranje draad, want dat is onze clubkleur, duidelijker zichtbaar te maken binnen de vereniging.”

Verdeling

Om Post zo goed mogelijk op weg te helpen, trekt hij dit seizoen al samen met Schilder op. Als HO heb je een belangrijke functie, schaak je op verschillende borden en is goede begeleiding vanuit de vereniging zeker in de beginfase erg prettig. Dat heeft RKAV Volendam goed voor elkaar. Post: “Jaap en ik hebben een verdeling gemaakt: alle zaken die dit seizoen spelen, liggen bij hem. Alles wat voor volgend seizoen besloten moet worden, ligt bij mij. Op zich is dat een duidelijke scheidslijn, maar het zal je niet verbazen dat er veel door elkaar heenloopt. Beslissingen die je nu neemt, zijn natuurlijk van invloed op volgend seizoen.”

Schilder: “En een van die zaken voor volgend seizoen, is het kader dat we dan willen hebben staan. Dat is eigenlijk kerntaak nummer één waarin Desmond zich nu al meer kan vastbijten. Ondertussen spelen nog bijvoorbeeld de teamindelingen en ontwikkelingen in de competitieopbouw. Die onderwerpen komen jaarlijks terug, dus het is prettig om dat nu al samen te kunnen doen.”

In de praktijk ziet de overdracht van Schilder er zo uit dat Post bij al zijn werkzaamheden betrokken is en al meekijkt, - luistert en -denkt, maar ook steeds meer zelf uitvoert. Ondertussen vindt er constant overleg plaats. “Ik word meegenomen in alle overleggen, in gesprekken met trainers en vooral in de dagelijkse gang van zaken. Ik krijg een kijkje in wat mijn werkzaamheden worden en zie dan ook direct hoe Jaap dingen aanpakt. Dan kan ik meteen gaan nadenken over of ik die werkzaamheden op dezelfde manier wil blijven doen, of dat ik ergens mijn eigen draai aan wil gaan geven. Nu ben ik eigenlijk met drie dingen bezig: een Jeugdvoetbalbeleidsplan voor volgend jaar, het doorlichten van de samenwerking met FC Volendam en dus het opbouwen van het kader voor volgend seizoen. Dat zijn heel concrete HO-taken die ik al uitvoer. Deels is dat ingegeven vanuit de HO-opleiding van de KNVB die ik volg, maar vanaf de winterstop is de focus ook steeds meer op dat nieuwe seizoen komen te liggen en dus kom ik al steeds meer echt in mijn rol. Eigenlijk zijn Jaap en ik nu gewoon allebei HO.”

Zaaien en oogsten

Op de huidige manier verloopt de overgang heel natuurlijk. Van meelopen met Schilder en een goed beeld krijgen van wat de rol inhoudt, naar steeds meer de aandacht verleggen naar het nieuwe seizoen en dus zelf het HO-beleid moeten gaan vormgeven. Beiden zien de meerwaarde van de begeleiding dan ook als geen ander. Schilder: “Als je de continuïteit wil bewaken, dan moet het niet zo zijn dat de nieuwe HO in september op de vereniging komt en eens gaat kijken wat er te doen is. Er vallen zoveel taken binnen het bereik van de HO. Zeker bij een grote club als RKAV Volendam zijn er veel mensen aan wie je aandacht wil geven, waarmee je in gesprek wil zijn. Dat vraagt tijd. Het zou ondenkbaar zijn om tegen Desmond te zeggen dat hij al die mensen bij de start van het nieuwe seizoen nog zou moeten spreken.”

Je dienstverband zou eigenlijk al moeten lopen vanaf januari. Dan kun je gaan zaaien en in september, als je écht aan de slag bent, kun je oogsten.

Post valt Schilder bij: “Je dienstverband zou eigenlijk al moeten lopen vanaf januari in het seizoen ervoor. In die maanden kun je gaan zaaien en in september, als je écht aan de slag bent, kun je oogsten. Natuurlijk is dat wel afhankelijk van de grootte van de vereniging en de structuur waarin je als HO terechtkomt. Wij hebben 1800 leden en minstens 30 jeugdcoördinatoren. Dat is anders dan bij een kleine of middelgrote vereniging, waar de lijntjes veel korter zijn. Daarom hoort delegeren en werkzaamheden uit handen geven er voor mij straks ook echt wel bij. Maar dan moet ik wel heel goed weten en kunnen uitleggen wát ik precies uit handen geef.”

Toekomstplannen

Dat laatste lijkt wel in orde te zijn. Gevraagd naar welke toekomstplannen Post heeft als HO, blijkt hij al wel over het een en ander nagedacht te hebben. “Van een kindje van zes kun je niet met zekerheid zeggen of hij of zij later het eerste elftal gaat halen. Daarom willen we het principe van ‘Gelijke Kansen Jeugdvoetbal’ van de KNVB meer gaan toepassen, zodat alle kinderen tot een bepaalde leeftijd onder dezelfde voorwaarden leren voetballen: met het hetzelfde aantal trainingsuren, op vergelijkbare velden, met gekwalificeerde trainers, et cetera.”

Het tweede is dat Post met RKAV Volendam meer wil gaan inzetten op interne scholing. “Het is hier in de regio wat jeugdtrainers betreft soms net het wilde westen”, vertelt hij. “Trainers en spelers worden weggekaapt bij andere verenigingen en vertrekken vervolgens ook weer na een paar maanden. Ik wil onze trainers zelf opleiden en in dienst hebben. Daarmee gaan we de komende jaren misschien wat inleveren op kwaliteit, maar op de lange termijn plukken we daar de vruchten van.” Ambitieuze plannen, dus. “Zeker”, beaamt Post, “maar ook hartstikke leuk.”

In goede handen

Voor Schilder is wel duidelijk dat zijn opvolging in goede handen is. “De overdracht verloopt vloeiend, dus volgens mij pakken we het op deze manier goed aan. In principe geef ik op 1 juni officieel mijn sleutel aan Desmond. Zo heb ik genoeg tijd om alles goed af te ronden. Het zou denk ik heel naar zijn om zo’n proces niet naar tevredenheid te kunnen overdragen, maar gelukkig is dat niet aan de orde. Het voelt goed dat Desmond, die hier al als trainer en coördinator actief is geweest en nu de HO-opleiding van de KNVB volgt, mijn rol gaat overnemen.”