Rkav Volendam wint van BE'79

Dit zijn de lekkerste!’

Lacht Robin Drum na afloop van de 2-1 overwinning tegen Be ’79. De vedette van de RKAV zaal – die nog steeds met een blessure aan de kant staat – zag zijn ploeg in letterlijk de allerlaatste seconde van de wedstrijd de bal van naamgenoot Robin Ballap tergend langzaam tegen de touwen rollen.

,,Het is niet zozeer dat er een heel team gestopt is, er is ook nog eens een heel team geblesseerd’, vertelt de momenteel niet te benijden Hjalmar Hoekema voor afloop van het duel met Be ‘79. De coach – die voor het leven getekend heeft bij de RKAV – is door de afwezigheid van een vijftal vaste waarden (Daan Appel, Sem Lautenschütz, Tim Taylor, Robin Drum en Kevin Mühren) genoodzaakt om wekelijks aan te treden met een wel heel onervaren selectie. ,,Kijk, als je drie ervaren spelers binnen de lijnen hebt, is het voor de jongeren makkelijker om te wennen aan het niveau. Nu moeten ze er gelijk staan en dat geeft toch een ander soort druk.’

Rijk Schilder is één van de nieuwelingen in de selectie. Hoewel hij zich de afgelopen wedstrijden meer dan goed staande heeft gehouden, heeft ook hij niet kunnen voorkomen dat Volendam toch flink wat tikken heeft moeten incasseren. ,,Ja, dat doet wel even zeer, maar daar word je hard van”, lacht hij. ,,Bij de jeugd speelden we ook al op een hoog niveau, maar dit is toch wel een flinke stap. Je speelt nu tegen de absolute top van Nederland. Tegen internationals. Dat is toch wel even wennen, maar het went snel, hoor.”

Positief

Rijk hoopt dit seizoen handhaving te bewerkstelligen. ,,Zodat we volgend jaar met deze groep door kunnen groeien. We hebben echt wel een goede groep met goede voetballers die voor elkaar door het vuur gaan. Dus het moet kunnen.” Hjalmar is het eens met zijn pupil en probeert het van een positieve kant te benaderen. ,,Er zit in ieder geval genoeg groeipotentie in de groep. En aangezien ik mezelf volgens jou voor het leven heb verbonden aan deze club staan er ook voor mij mooie tijden te wachten”, sluit hij af met een grote grijns.

Terug naar de wedstrijd van de avond tegen Be’79. Een tegenstander waarvan je aan de koppies (en het postuur) van de spelers al kunt zien dat Volendam er meer kans tegen zal maken dan tegen Eindhoven. In de eerste vijf minuten houdt Volendam dan ook heel makkelijk stand en heeft het zelfs de overhand. Onoplettendheid aan Volendamzijde (twee keer terugspelen op de keeper) leidt echter een grote kans in voor de bezoekers. Zij weten echter geen raad met de vijf meter-trap en zo is het gevaar geweken. Ook de tweede grote mogelijkheid is voor Be ’79, maar doelman Thomas Bakker weet de bal met zijn vingertoppen nog tegen de lat te werken. Nadat Bakker opnieuw een bal boven zich tegen de lat uiteen ziet spatten, is het in de tegenstoot Robin Ballap die op aangeven van Nick Schilder de 1-0 op het bord zet. Volendam lijkt na een wat mindere periode weer wat uit de schulp te kruipen. Het blijft echter bij 1-0 tot de rust.

Oprichten of wegzakken?

In de eerste vijf minuten van de tweede helft laat Volendam zich meer en meer achteruit drukken. Het kan dan ook niet uitblijven dat de gelijkmaker een keer moet vallen. En die valt dan ook. 1-1. Zal Volendam zich oprichten of zak het volledig weg. Dat is dan uiteraard de grote vraag. Acht minuten voor tijd krijgt BE ’79 al haar 5e overtreding tegen. Het is dan oppassen geblazen om geen 10-meter trappen tegen te krijgen. Hoewel deze er niet zal komen, haalt wel de angel een beetje uit de wedstrijd die als een nachtkaars uit lijkt te doven en op een gelijkspel lijkt af te stevenen. Drie minuten voor tijd is daar plotseling Ballap die direct vanaf de bank een kans krijgt. Zijn uithaal met links wordt echter op katachtige wijze door de doelman uit het doel gewerkt. De absolute safe en actie van de dag. 1-1 lijkt onvermijdelijk. Tot in de werkelijk allerlaatste seconden van de wedstrijd. Be ’79 in de aanval met een vliegende keeper, grote kans, doelman Bakker redt, Ballap krijgt de bal voor zijn voeten, hij haalt uit en de bal rolt tergend langzaam richting het doel. 3, 2, 1, goal!!

Zoals Drum al aangaf, dit zijn de lekkerste!