Rkav Volendam wint met 2-1 van Harkemase Boys

Aan het eind van afgelopen seizoen mocht Lennart Tol zijn invalbeurtjes meepikken. Inmiddels is de rappe aanvaller een volwaardige kracht bij Volendam. Dinsdagavond tegen Harkemase Boys was de rappe aanvaller de gevierde man met twee goals.

Het regende complimentjes voor Lennart Tol na afloop. Logisch want de aanvaller had met twee momenten van klasse de wedstrijd op zijn kop gezet. En die voorsprong gaf Volendam - dat voor rust werd weggespeeld - niet meer uit handen. Assistent-trainer Johan Keizer gaf de aanvaller nog maar eens een aai over zijn bol. ,,Je was op de brommer’’, schatte een toeschouwer de snelheid van Tol op waarde.

De toejuichingen werden gretig in ontvangst genomen door de matchwinner. ,,Mooi dit. Hoe dat voelt? Een heerlijk gevoel.’’ Vooral ook omdat de wedstrijd het volkomen tegenovergestelde was van de wedstrijd een paar dagen eerder tegen DVS in Ermelo. Toen speelde Volendam geweldig en verloor het toch. ,,Toen gaven we het na rust weg. Nu was het precies andersom.’’

Die opmerking was volkomen terecht. Want voor rust kwam Volendam er niet aan te pas. Het werd door Harkemase Boys over het hele veld afgejaagd, slaagde er nauwelijks in een fatsoenlijke aanval op te bouwen en werd geen moment gevaarlijk voor het doel van de bezoekers.

Dat Volendam schadevrij de rust haalde, was een klein wonder. Zeker in het laatste kwartier stapelden de bezoekers - die over twee weken FC Volendam ontvangen in het KNVB-bekertoernooi - kans op kans. Maar Volendam-doelman Sander Binken stond wel heel vaak precies op de goede plaats. En dat Milan de Koe, volkomen vrij, de bal op de paal mikte hielp ook mee.

© Foto Wim Egas

Agressie

Met Jens Kras en - vooral - Patrick Plugboer bracht Volendam-trainer Berry Smit na rust flink wat agressie en duelkracht in het veld. ,,In de eerste helft liep het voor geen meter. De trainer heeft ons in de rust wel even op scherp gezet’’, verklapte Tol na afloop. ,,We zijn ook anders gaan spelen: van 4-3-3, naar 4-3-1-2 met twee spitsen. Dat ging beter.’’

En waar de bezoekers gemiste kans op gemiste kans stapelden, was het voor Volendam direct raak. Nadat Plugboer op het middenveld op wilskracht de bal veroverde, ontdeed Tol zich handig van zijn tegenstander en schoof van zestien meter beheerst binnen. En amper van de schrik bekomen werd het ook nog eens 2-0. Op aangeven van Azzedine Sout nam Tol ’de brommer’, kapte nog een verdediger uit en krulde fraai raak.

Harkemase Boys probeerde daarna nog wel wat te forceren. Maar inmiddels ging Volendam - dat nog niet geweldig speelde - wel met volle overtuiging de duels aan. Bovendien bleef de afronding van de kansen ondermaats. Toen de Friese doelman Erick Jansema wat ongelukkig de doorgebroken Sout aantikte en met rood moest vertrekken, was het duel beslist. Dat het in blessuretijd nog 2-1 werd uit een makkelijk gegeven strafschop van Prinsen, die even eerder ongelukkig botste met Sout, was alleen nog goed voor de statistieken.