19 may 2024
-
Algemeen

Zaterdag 1 op weg naar kampioenschap!

We hebben weer plaatsgenomen voor een live-verslag van de eerste van twee finales van De Jintjes. De Zaterdag 1 die het opneemt tegen Kampong en er alles aan zal doen om het doelsaldo op te krikken in de strijd om het kampioenschap. Maar wat er vandaag of volgende week ook gebeurt, laten we vooral niet vergeten dat het echt een unieke prestatie is die de ploeg van Berry Smit dit jaar levert. Met een budget van drie kratten bier tot de laatste wedstrijd meedoen om het kampioenschap tegenover concurrenten met miljoenen te besteden, is echt fenomenaal. De wedstrijd is inmiddels van start en we zullen proberen om jullie via Facebook up to date te houden. Het volledige verslag is na de wedstrijd uiteraard te lezen op de website van RKAV Volendam.

Kippenvel
Nadat het spandoek van tientallen meters breed van het veld is verwijderd en de oranje rook is opgetrokken, gaat de wedstrijd van start.

In de negende minuut is het Jim Beers die de bal breed legt op Eric Veerman. Deze blijft koelbloedig voor de goal en legt de 1-0 in het mandje!!

RKAV Volendam blijft vervolgens jacht maken op meer en nog geen minuut later is het wederom Beers die de bal goed bij zich houdt en ‘De Dirigent’ (Nick Runderkamp) haalt uit. Het publiek veert op, maar de bal spat helaas terug van de kruising. Kampong deelt ook wat speldenprikjes uit, maar met het duo Daan Steur en Stef Schokker achterin, wordt de harde kern niet nerveus. De eventueel aanwezige zenuwen worden weggenomen door ‘De Dirigent’ zelf die prachtig uithaal met zijn linker, 2-0!

Samba (van De Poes)!
Na een geweldige actie van Lex Veerman (die van Kees Poes) komt de bal bij Patrick Plugboer die venijnig uithaalt. De doelman van de bezoekers weet de bal echter net uit de kruising te tikken en zo blijft het verschil twee. De corner die overblijft resulteert in een bal op de paal, maar zolang de wedstrijd tussen IJsselmeervogels en DEM gelijk blijft, is alles goed.

Lex Veerman ontpopt zich tot de absolute uitblinker in de eerste helft en laat zich in zowel verdedigend (met zijn kenmerkende slidings) als aanvallend opzicht gelden. Zijn voorzetten van de zijkant zorgen voor hachelijke momenten in de 16 van Kampong. Het is echter een voorzet van Roy Tol richting Eric Veerman die via diens hoofd terechtkomt voor de voeten van Jim Beers en daar is de 3-0! Het telraam kan er bij worden gepakt!

Efficiëntie
Dat is wel aan Roy Tol besteedt. Zijn cijfers liegen er dit seizoen niet om en hij voegt met de 4-0 weer een puntje toe aan zijn doelpuntenmoyenne. 4-0 en dat met nog tien minuten te spelen tot de rust!

Het continue druk zetten en jagen lijkt echter wel een bak energie te hebben gekost, want Volendam moet even gas terug nemen. Ze krijgen zelfs nog een kans(je) tegen, maar dan is daar uiteraard altijd nog Dion Vlak die redding brengt. Zo blijft het bij 4-0 voor rust.

Strijdplan
Direct na rust wordt de intentie van de oranjehemden al snel duidelijk. Volendam wil meer en krijgt nog geen tien seconden na rust de eerste mogelijkheid en binnen de minuut nummer 2. Het ontbreekt aan een beetje geluk, maar de toon is gezet. Vanuit het niets is het vervolgens bijna 4-1, maar hè, die doelman van Volendam, hè. Die redt een inzet van heel dichtbij en houdt zijn doel schoon.

Omdat Volendam inzakt, worden de ruimtes vervolgens heel groot en het spel wordt er niet beter op. De koppies moeten er weer even bij, want op deze manier blijft het bij 4-0, zoals De Pedel vooraf al voorspelde. Moeten we dat weer aanhoren.

Vers bloed
In de 59e minuut gaan de ‘Veermannetjes’ naar de kant. Zij worden vervangen door Azzedine ‘Azzie’ Sout en Perry Karregat. Verse krachten binnen de lijnen en die zijn hard nodig om de wedstrijd weer op gang te trekken.

Er moet een foutje van de verdediging bij Kampong aan te pas komen om de eerste echte kans voor de thuisploeg in de tweede helft in te luiden. Het zorgt er wel voor dat Beers plotseling vrij voor de keeper komt. Zijn inzet gaat richting de kruising, maar eerlijk is eerlijk, de keeper redt geweldig. Bij de volgende kans is Beers wel de bovenliggende partij en hij tekent in de 67e minuut voor 5-0.

Onderscheidend
Niet veel later weer een rechtstreeks duel tussen Beers en de doelman van de tegenpartij en weer komt laatstgenoemde als winnaar uit de strijd en voorkomt de 6-0. Berry Smit brengt vervolgens Sam Lautenschutz en Wessel Stuijt binnen de lijnen voor Stan Veerman en Pieter Kroon. De wissels zorgen direct voor meer gif. Op de tribune horen we dan dat IJsselmeervogels bij een stand van 0-0 met tien man verder moet omdat hun keeper rood heeft gekregen. Blijdschap alom. Gaat het dan echt gebeuren!!

Ook de allerlaatste wissel komt binnen de lijnen. Jens Kras vervangt Stef Schokker en zo gaan we de laatste tien minuten in. De spanning is hier verdwenen, maar alle aandacht gaat uit naar de wedstrijd elders in den lande, waar het nog steeds 0-0 is met nog maar een paar minuten te spelen.

Winnaar
Het slotakkoord in de tweestrijd tussen de doelman en Jim Beers is vervolgens voor de spits van Volendam die de 6-0 binnen schiet en zijn hattrick compleet maakt. Het gejuich sneeuwt echter onder bij het geluid dat van de tribunes komt als DEM voor komt tegen IJsselmervogels. Op het balkon gaan ze uit hun plaat en bij de 2-0 voor DEM is het helemaal feest!!

Volendam neemt een voorsprong op de titel die in Hoogeveen echt waarheid kan worden. Kippenvel!!