Rkav Volendam geeft zege uit handen

Volendam is de tweede helft van het seizoen in mineur begonnen. In de eerste wedstrijd in de degradatiepoule – waarin het begint met zes punten – werd een 4-1 voorsprong en dus een zekere overwinning weggegeven. Uiteindelijk mocht de ploeg van Hoekema nog blij zijn met een punt.

Voor het gevoel beginnen we – mede door de tussenkomst van het WK voetbal – aan een geheel nieuw seizoen, maar eigenlijk gaat het huidige seizoen nu pas écht beginnen. Eenmaal op de tribune voelt het in ieder geval weer als een warm bad. De bekende gezichten – Joep Hooijschuur, Paul Moormann, Sam Snoek, Gonnie Schilder, Cor Drum en alle anderen – ze zijn uiteraard weer van de partij om kroost en familie aan te moedigen. Aan de support zal het vanavond dus niet liggen. Deze zal ook nodig zijn, want in de ‘poule des doods’ zullen van de acht ploegen er twee degraderen, twee spelen nacompetitie en slechts vier ploegen spelen zich dus veilig richting een nieuw seizoen in de Eredivisie. Elk punt is dus van grote waarde voor de piepjonge ploeg van Hjalmar Hoekema waar – met Rijk Schilder, Daan Sier (die zijn debuut maakt in een officiële wedstrijd), Colin Tuijp, Tim Taylor in het veld - de gemiddelde leeftijd inmiddels is gedaald tot rond of zelfs onder de twintig. In de eerste wedstrijd treffen ze VNS United waar Volendam nog een appeltje mee te schillen heeft. De allereerste wedstrijd van het huidige seizoen ging namelijk met 4-7 verloren tegen hetzelfde VNS. De wijdbroeken zijn dus gewaarschuwd.

Verschil van inzicht

Hoewel Volendam de eerste vijftien minuten een groot aantal kansen krijgt op de 1-0 valt deze aan de andere kant. Dit tot ongenoegen van Joep Hooijschuur (inderdaad, de vader van Tim Taylor). ‘Zo dramatisch verdedigd.’ Lang niet iedereen is het overigens met hem eens. Waaronder dé enige echte Johan Keizer die – geheel terecht – opmerkt dat het toch ook wel een fantastische aanval van VNS was. Het zal de enige goal van de eerste helft blijven en dus gaan beide ploegen rusten bij een 0-1 stand.

‘Puntjertjes’

Een puntertje van Nick Schilder betekent in de tweede minuut na rust de 1-1 en dus beginnen we weer van voor af aan. Twee minuten later probeert dezelfde Schilder het weer – dit keer met buitenkantje rechts – maar zijn inzet eindigt op de paal. Volendam wordt sterker en ziet niet veel later ook een inzet van Taylor – na een mooie actie – sterven in schoonheid. Zo blijft het gelijk en blijft ook de dreiging van VNS gewoon intact. Al moet gezegd worden dat Volendam in deze fase van de wedstrijd weinig van de tegenstander te duchten heeft. Het krijgt niet veel later ook loon naar werken – en goed voetbal – als Robin Ballap zich van zijn tegenstander losworstelt en met (opnieuw) een puntertje door de benen van de doelman voor 2-1 zorgt.

Rode kaart

In de dertigste minuut wordt Taylor getorpedeerd door de ietwat voluptueuze doelman van VNS. Deze krijgt direct rood gepresenteerd waardoor VNS twee minuten met een man minder in het veld staat. Volendam maakt optimaal gebruik van de overtalsituatie als Kick Braspenning op prachtige wijze voor de 3-1 zorgt. Het is vervolgens doelman Thomas Bakker die zich ontpopt tot man van de wedstrijd. Met een paar weergaloze reddingen houdt hij de voorsprong intact. Johan Keizer waardeert zijn optreden met een 9. Het mooiste moment van de wedstrijd komt echter op naam van Nick Schilder. Die op Bergkampiaanse wijze voor de 4-1 zorgt. Je zou zeggen strik eromheen en klaar, maar niet veel later is het VNS dat de 4-2 maakt. Het doelpunt doet niet zo qua schoonheid niet zo heel veel onder voor die van Schilder.

Mineur

Vier minuten voor tijd is de spanning plotseling weer helemaal terug als de aansluitingstreffer valt. 4-3 en nog vier minuten te gaan. Vier zenuwslopende minuten die tergend langzaam wegtikken. Te langzaam zou blijken als anderhalve minuut voor tijd de 4-4 tegen de touwen gaat. Volendam zet Robin Ballap in als vliegende keep. Die moet dertig seconden voor tijd als keeper zelfs nog reddend optreden waardoor Volendam uiteindelijk nog tevreden moet zijn met een punt.