Rkav Volendam en Sparta Nijkerk delen de punten

Een goed begin is niet altijd het halve werk, weten ze inmiddels bij Sparta Nijkerk. Ze kwamen vroeg op voorsprong, maar de ploeg van Berry Smit rechtte de rug. Aanvoerder Joey Tol nam zijn ploeggenoten aan de hand en had een grote bijdrage in de ommekeer. Het waren uiteindelijk Jens Kras en Lennart Tol die mochten afdrukken en zorgden voor twee goals en de 2-1 voorsprong. Helaas bleef het daar niet bij, want in de blessuretijd werd het alsnog 2-2.

Als ik ’s ochtends bel met Berry Smit is hij zoals altijd goedgeluimd. Ook na drie wedstrijden zonder overwinning, blijft de trainer van de zaterdag 1 positief. Zelfs een overvolle ziekenboeg – waar Ruud Plat (Worst) zich toch wel druk over maakt – brengt hier geen verandering in. Smit vertelt hier zelf over: ,,Als ik de aandacht vestig op degenen die er niet zijn, doe ik de jongens die wel spelen te kort en dat is niet fair. Het is niet anders en ik heb er alle vertrouwen in dat deze groep gaat presteren. Daarbij doen we het tot nu toe – met 18 punten – boven verwachting goed. Als we er 20 tot de winterstop halen, is dat gewoon een wereldprestatie. Wat overigens niet betekent dat we vervolgens op onze lauweren mogen rusten. Daar maak ik mezelf overigens geen zorgen over, want waar ik denk dat andere teams misschien nog 1 of 2% beter kunnen, hebben wij nog echt veel speling. Zeker gezien onze voorbereiding.” Een voorbereiding die wellicht toch iets te zwaar is voor de huidige generatie voetballers gezien de vele blessures. Of het iets te maken heeft met de toevoeging van oud-marinier Johan Keizer aan de technische staf laten we even in het midden. De beste man zelf geeft overigens aan dat er geen correlatie is. We nemen het maar voor waarheid aan.

De toon is gezet

,,Moeten we het nog over het Nederlands elftal hebben”, klinkt het vertrouwde geluid van Hans Pedel voor aanvang van de wedstrijd. Om vervolgens even haarfijn aan Andre Boogaard uit te leggen hoe Oranje moet gaan spelen de komende tijd. Het is weer lachen, gieren, brullen op de tribune. Het eerste fluitsignaal klinkt en de wedstrijd vangt aan met Sem Lautenschütz voor het eerst sinds heel lange tijd weer eens binnen de lijnen. Na vijf minuten is het een uitglijder van Wessel Stuyt, doorgaans zeer betrouwbaar, die de 0-1 inluidt. Het zorgt ervoor dat Piet Jonk (de vader van BVNL-frontman Saul Jonk) al gekke praat begint te verkopen. Het zal de leeftijd wel zijn, want uit alle generatiegenoten om hem heen komt ook – zoals vaker – weer weinig goeds. Lachen is het wel.

Krassen

Om het veldspel van de zaterdag 1 valt vandaag minder te lachen. Tot de 29e minuut is het net zo rommelig als in de zaal een dag ervoor. Vanuit het niets is er ineens een goedlopende aanval over meerdere schijven die bij Joey Tol komt. Hij legt zijn tegenstander in de luren met een geweldige kapbeweging en haalt uit tegen een arm van Sparta Nijkerk. Penalty. ,,Krassen kennen geen angst”, aldus Pedel als Jens Kras aanlegt. Dat blijkt. Feilloos. 1-1. Volendam wordt plotseling veel feller. Druk naar voren. Kort op de duels en we zien eindelijk eens wat een kwaliteiten er in de selectie zit. Dat belooft veel goeds. Of het voldoende is voor een overwinning tegen Sparta Nijkerk zal moeten blijken.

Een goed begin

Joey Tol staat ook aan de basis van de wonderschone 2-1 van Lennart Tol amper een minuut na rust. Die promoveert de voorzet van de aanvoeder met zijn linkervoet tot een beauty! Het schijnt dat Piet Jonk in de rust een 1-op-1 gesprek heeft gevoerd met Lennart. Heeft die malle praat toch zijn vruchten afgeworpen. Volendam staat er in ieder geval een stuk beter op in het begin van de tweede helft en een mooie uitslag lijkt in de maak. Het is overigens nog geen vast gegeven, want Sander Binken moet een aantal keer redding brengen op inzetten van Nijkerk. Aan de andere kant krijgt Volendam ook een flink aantal opgelegde kansen. Het ontbreekt echter aan slagkracht.

In de 75e minuut is Sem Lautenschütz leeg gestreden. Hij wordt vervangen door (quote Hans Pedel) ‘het wonder van het Anton Deenplein. Dat is in dit geval Stefan Plat. Jens Kras maakt plaats voor Stef Schokker. Niet veel later komt Remco Schaap binnen de lijnen voor Lennart Tol. Zij moeten de voorsprong over de streep trekken. Het is dan nog zeker 10 minuten billen knijpen op de tribune. De kansen voor Nijkerk worden namelijk steeds groter en Sander Binken ontpopt zich steeds meer tot man van de wedstrijd. Al spelen Lex Veerman en Perry Karregat ook een geweldige wedstrijd. Laatstgenoemde wordt uiteindelijk terecht tot man van de wedstrijd gekozen, maar ook hij kan niet voorkomen dat Sparta Nijkerk in de blessuretijd nog langszij komt. Het zorgt voor een grafstemming aan Volendamzijde, maar eerlijkheid gebied te zeggen dat een gelijkspel (2-2) de krachtsverhoudingen waarschijnlijk wel het beste weergeeft.

‘Liever drie punten’

Lautenschütz is na de wedstrijd blij dat hij voor het eerst in tijden weer in de basis mocht starten, maar heeft flink de P in de afloop van de wedstrijd. ,,Ik ga liever met drie punten naar huis, maar het mocht niet zo zijn. Ben in ieder geval blij dat ik weer een goed uur heb kunnen spelen na zo’n lange tijd. Het is nu écht wedstrijdfit worden en dan gaan jullie nog veel meer van me zien”, kan er toch nog een lach vanaf.