Ontlading in slotfase

Ontlading in slotfase

Het was even een flashback naar de kampioenswedstrijd van vorig jaar toen Joey Tol in de laatste seconden de zaterdag 1 de overwinning schonk. Dit keer was het echter Azzedine Sout die zorgde voor een enorme ontlading aan Volendam-kant. Hij bezorgde de ploeg van Berry Smit de overwinning tegen concurrent Excelsior ’31 door met een bekeken schuiver voor de 2-1 te zorgen. 

 

In navolging van de FC en de toppers van de zaal – die de directe concurrent met liefst 3-12 op hun donder geven – is het vandaag de beurt aan de Zaterdag 1 om uit het dal te klimmen. Tegen directe concurrent Excelsior ’31 moet er gewonnen worden om niet verder af te glijden op de ranglijst en de échte (degradatie)problemen over jezelf heen te storten. De ‘hoge heren’ op de tribune (Casper Smit en André Boogaard) hebben er in ieder geval alle vertrouwen in en rekenen op een 3-1 overwinning. Met dat in het achterhoofd kunnen we ontspannen gaan kijken naar de verrichtingen van het elftal van trainer Berry Smit die zelf ook weet dat er veel van deze wedstrijd afhangt. Maar ook hij is vol vertrouwen ,,Het plan is om naar voorbeeld van de andere ploegen de overwinning in de wacht te slepen.”

 

Weifelend

Het begin van de wedstrijd is heel voorzichtig en dat is dan nog een understatement. Duidelijk is dat de oranjehemden niet overlopen van zelfvertrouwen. Heel voorzichtig wordt er achterin overgetikt en de enige die nog iets van gogme etaleert, is Azzedine Sout. Hij passeert in het begin van het duel twee tegenstanders – door de benen – en wordt vervolgens overduidelijk vastgehouden, maar de scheidsrechter vindt het waarschijnlijk nog te vroeg om een penalty te geven. Omdat Volendam niet durft, krijgt Excelsior ’31 – dat het eigenlijk aan kwaliteit ontbreekt – zelfs nog een levensgrote kans. Via de kluts komt de thuisploeg goed weg en kan de van een blessure teruggekeerde Sander Binken de bal makkelijk oprapen. 

 

Dieptepass

Met Stefan Plat en Roy Tol – zoon van de legendarische voormalig linksbuiten Jack Tol – als aanjagers kruipt Volendam steeds iets meer uit haar schulp. De diepte wordt eindelijk wat meer gezocht en als Roy Tol op rechts wegkomt, biedt hij Sout een kans bij de eerste paal. De bal verdwijnt helaas net een metertje aan de verkeerde kant van het houtwerk. Terwijl de regen ondertussen met bakken tegelijk uit de lucht komt – en de spelers door- en doorweekt zijn – krijgt Perry Karregat vervolgens uit een corner de grootste kans van de eerste helft. Hij knikt de bal vanaf drie meter voor het doel naar de grond, maar deze stuitert hoog over. Sout – die in de eerste helft de absolute uitblinker is – biedt niet veel later Roy Tol wederom een kopkans, maar hij komt een paar centimeter tekort om de bal goed in te knikken. Zo blijft het 0-0 tot de rust. 

 

Speldenprik

In het begin van de tweede helft viert het ‘tikkie breed, Jaap’ wederom hoogtij. Volendam probeert het steeds meer met voorzetten vanaf de zijkant, krijgt ook ‘kansjes’, maar tot een échte kans komt het nog niet. En omdat Excelsior zich in de loopgraven ophoudt, is de wedstrijd ontzettend eentonig. Uiteraard is er dan weer die ene kans voor de tegenstander en als Binken te vroeg uitkomt, lijkt het kleine tikje – na een lange bal – Volendam fataal te worden. Het ontbeert de oranjehemden dit keer echter niet aan geluk als de bal van de paal terug het veld in stuit. Het blijkt uitstel van executie voor Volendam, want enkele minuten later gaat het geplaatste schot van Reinders via de paal het doel in, 0-1.  

 

MOTM

Hoewel de supporters het vervolgens somber inzien, lijkt de ploeg van Berry Smit het tegendoelpunt juist nodig te hebben voor wat extra pit. Eindelijk begint de ploeg naar voren te spelen en krijgt loon naar werken. Joey Tol schiet de bal laag in en het is Perry Karregat die het laatste tikje geeft, 1-1. Er verandert niets aan het spelbeeld, want de bezoekers graven zich weer in en Volendam zoekt de opening. Het is weer een prachtige actie van Sout die een kans van Roy Tol inleidt, maar zijn schot ontbreekt het aan overtuigingskracht. Zo tikt de tijd weg en of dat nou in het voordeel van Volendam of Excelsior is, dat laten we maar even in het midden. Feit is wel dat de ploeg van Smit bij deze stand een voorsprong van vier punten op de tegenstander behoudt. Alle spanning is echter voorbehouden aan de laatste minuten. Als Binken eerst een schot achter hem op de lat hoort spatten, is het Sout die niet veel later voor een explosie van vreugde op de tribune zorgt. In de laatste minuut zorgt hij met zijn linkerbeen voor de 2-1 overwinning. 

 

Kobus Jonk heeft zijn verkeerde bril op – hij kon eerder zijn jas al niet vinden – want hoewel Perry Karregat Perry een uitstekende wedstrijd speelde is er maar 1 man of match en dat is uiteraard ‘Azzie’.  Na afloop straalt het slangenmens van oor tot oor en dat is meer dan terecht. Nadat hij direct na zijn winnende met kramp naar de kant is gehaald, kan hij nu strompelend nog net uitbrengen: ‘deze was wel heel lekker.’ En dat was-ie zeker, want deze drie punten zijn ontzettend belangrijk op weg naar handhaving. 

 

Verslag Jan Koning (Lollie)