Onnodige nederlaag Volendam

Volendam is in de wedstrijd tegen Marlene tegen een onnodige nederlaag aangelopen. In Sporthal Opperdam wordt het 1-3, terwijl dit een wedstrijd is die je eigenlijk gewoon had moeten winnen.

Daan Appel maakt tegen Marlene in competitieverband,  – na ik weet niet hoe lange afwezigheid – zijn rentree. Het is uiteraard afwachten of de ‘Kleine Generaal’ zijn stempel direct op de wedstrijd kan drukken. Dit blijkt helaas niet het geval. De bezoekers komen met een geheel nieuw elftal en dit geeft – gezien het wedstrijd beeld van de eerste vijf minuten – Volendam de kans om wederom drie punten toe te voegen aan het seizoenstotaal. Waar Marlene normaal altijd over buitencategorie spelers beschikt, lijkt deze ploeg toch echt te kloppen.

De wedstrijd lijkt echter niet echt op gang te komen en serieuze kansen – en zelfs mogelijkheden – blijven tot tien minuten in de eerste helft uit. De rondvraag of een van de aanwezigen, waaronder de legendarische Barney, al eens 0-0 heeft gespeeld in de zaal is dan ook legitiem. Na veel en diep graven in het geheugen kan niemand van de toeschouwers – dan wel ex-spelers – zich een 0-0 herinneren bij ZVV.

Viertal

Het is vervolgens aan de ‘Fab Four’ (Robin Ballap, Robin Bont, Rijk Schilder en Kick Braspenning) om verandering te brengen aan deze patstelling. Zij moeten echter eerst nog toezien hoe Marlene het houtwerk test, alvorens Braspenning met een splijtende pass Rijk Schilder in scoringspositie brengt. Zijn schuiver – de eerste échte kans voor Volendam – gaat echter nipt voorlangs.

Met het viertal Colin Tuijp, Duncan Poorter, Nabil Akaazoun en Nick Schilder binnen de lijnen krijgen de oranjehemden echter de grootste kans. Na een mooie hakbal van Nick Schilder heeft Poorter de bal vrij voor het inschieten, maar hij schiet tegen de keeper aan. Ik hoor het Carlo Spiering – eveneens aanwezig in de sporthal – al zeggen: ‘die bal moet altijd hoog!’

Onterecht

De oude voetbalwet treedt vervolgens, zoals zo vaak, in werking. Maak je ze zelf niet, dan doet de tegenstander het. Geheel tegen alle verhoudingen in – en zeker niet terecht – maar het is dan wel 0-1. Volendam recht gelukkig binnen de minuut. Nick Schilder tekent namelijk voor de gelijkmaker. Met 1-1 is alles weer in evenwicht. Vervolgens een ‘hoogtepunt’ als Robin Ballap de bal uit de lucht op wonderbaarlijke wijze doodstil legt om vervolgens met een leep wippertje Sam Schokker alleen voor de keeper te zetten. Zijn inzet – dit keer wel hoog – wordt echter gestopt door de doelman van Marlene. Zo eindigt de eerste helft met 1-1.

Verhoeven

We tellen inmiddels zes minuten in de tweede helft. Zes minuten waarin weinig tot niets is gebeurd. De vergelijkingen met de wedstrijd van Rico Verhoeven van een dag eerder worden al snel getrokken. Zes minuten en dan mag eindelijk de eerste kans genoteerd worden. Een verre uitworp van doelman Thomas Bakker wordt met het hoofd verlengd door Ballap, maar helaas geeft hij de bal iets te veel vaart mee waardoor deze over zeilt.

Vervolgens blijft Volendam druk zetten, maar moet het waakzaam blijven voor de counter van Marlene. Het is Rijk Schilder – die een uitstekende wedstrijd speelt – die meer dan eens de tegenaanval onschadelijk maakt. Hierdoor kan Volendam op zoek blijven gaan naar de voorsprong. Een voorsprong die lijkt te moeten komen van Ballap uit een lange bal van Bakker, maar ook nu is zijn carambole weer te ‘dik’ en gaat dus over. Waar vervolgens Volendam 100% aanspraak maakt op een penalty – na hands in het strafschopgebied – is het vervolgens Marlene dat tegen werkelijk alle verhoudingen in op voorsprong komt, 1-2.

Dus moet de ploeg Hjalmar op zoek naar een doelpunt in een wedstrijd die allesbehalve bol staat van de kansen. Met nog drie minuten op de klok gaat Braspenning ‘op doel’ en zo probeert Volendam de gelijkmaker met alle macht af te dwingen. Het is diezelfde Braspenning die nog het dichtst bij de gelijkmaker. Zijn afstandspegel spat echter terug van de lat. Een heerlijk geluid, maar geen doelpunt en dus een ontzettend onnodige nederlaag voor Volendam. Die nog even meer pijnlijk wordt na een foutje achterin die leidt tot de 1-3 en bovenal het uitvallen van sterspeler Robin Bont.