Niets op af te dingen! Rkav Volendam wint van Scagha'66

Volendam treedt vanavond – tijdens de eerste wedstrijd van 2024 – aan tegen Scaga. Een onderonsje dat meestal garant staat voor een open pot voetbal, waarin Volendam eigenlijk altijd de betere is, maar niet altijd de punten mag bijschrijven. Aan het publiek zal het in ieder geval niet liggen. Dat is in groten getale richting de sporthal gekome. De tribune zit tot de laatste plek gevuld en tussen het publiek deze keer ook een vedette. Niemand minder dan oud-profvoetballer Jan Jonk (Bol) is ook naar de Opperdam gekomen om de verrichtingen van de zaalvoetballers van Volendam te aanschouwen.

Onderscheidend

Volendam dat Stef Schilder overigens dankbaar mag zijn dat het in het begin van het duel niet op achterstand komt. De doelman – die tussen de palen staat bij afwezigheid van Thomas Bakker vanwege een blessure – houdt zijn ploeg met een paar uitstekende reddingen op de been. De ploeg van Hjalmar Hoekema – die ook in 2024 gewoon weer als coach op de bank zit – weet daar in de eerste tien minuten zelf bar weinig tegenover te zetten. Wellicht heeft dit te maken met het feit dat Robin Bont(je) zich niet binnen de lijnen meldt. Het is echter ook zonder Bont, maar met debutant Dave Zwarthoed binnen de lijnen, dat de oranjehemden een beetje uit de schulp kruipen en aan aanvallen gaan denken. Er volgen dan wat mogelijkheden, maar de eerste échte kans komt pas in de 12e minuut. Het is Sam Schokker die vanuit de hoek de paal treft. Het zal niet de laatste keer zijn dat dit de thuisploeg overkomt.

Topscorer

Het is Nick Schilder – de zoon van de op een na beste visboer van Nederland & omstreken – die vervolgens de wedstrijd openbreekt. Hij speelt zichzelf knap vrij en haalt verwoestend uit, de keeper kansloos achterlatend, 1-0. Vervolgens – en dit laat Volendam te vaak gebeuren - is het binnen de minuut alweer gelijk, 1-1. De laatste minuten van de eerste helft golft het spel heerlijk op en naar en laten beide keepers zich veelvuldig gelden. Doelpunten vallen er niet meer, maar het belooft wat voor de tweede helft.

Een tweede helft waarin een eerste poging uit de draai van opnieuw Nick Schilder nog sterft in schoonheid, maar het de tweede keer wel raak is. Een beauty! Het is volgens zijn ouweheer nu maar te hopen dat hij niet teveel praatjes krijgt. Feit is dat het 2-1 is en Volendam direct op zoek gaat naar meer. Debutant Zwarthoed is tot twee keer toe dichtbij, maar raakt even zoveel keer het houtwerk. De thuisploeg ruikt echter bloed en de (grote) kansen volgen elkaar in rap tempo op. Gescoord wordt er echter niet en dan verlang je als supporter toch weer terug naar een Johan Mühren bij de tweede paal. Garantie voor goals. De marge blijft nu minimaal en de spanning optimaal richting het einde van het duel waarvan de laatste tien minuten inmiddels in zijn gegaan. Tot Dave Zwarthoed loon naar werken krijgt en na een aantal prachtige bewegingen op de vierkante (centi)meter met een bekeken puntertje voor de 3-1 zorgt.

Over de streep trekken

Een ‘foutje’ achterin zorgt voor de 3-2 en brengt - met nog vijf minuten te gaan - de spanning weer helemaal terug. Scaga probeert vervolgens met een vliegende keep weer langszij te komen, maar het is Duncan Poorter die vanaf eigen helft voor de 4-2 zorgt en hiermee de wedstrijd op slot gooit. Dat is helemaal het geval als dezelfde Poorter ook - dit keer van dichtbij - de 5-2 aantekent. Een lekker begin van de tweede seizoenshelft voor de Volendammers. Niets op af te dingen.