Met kunst- en vliegwerk over de streep

Onderweg naar het complex van dé voetbalclub van Volendam bekruipt me een deja vu-gevoel. Alsof ik de wedstrijd tegen Eemdijk dit seizoen al eerder voorbij heb zien komen. En dat blijkt ook te kloppen. Twee keer zelfs. Een keer in de eerste ronde van de beker (5-0  overwinning) en ‘we’ zijn al op bezoek geweest in Eemdijk (3-1 nederlaag). We zullen vandaag dus zien wie zich de winnaar van het onderlinge treffen mag noemen. Een mooi zonnetje aan de hemel, tribune gevuld, alle ingrediënten voor een mooie pot voetbal. Dus daar gaan we…

Volendam is in de beginfase in ieder geval de meest gevaarlijke ploeg. Zo ziet ook Ruud Plat (Worst) die van onder zijn plaid de wedstrijd gade slaat. Hij is tegenwoordig aldus De Pedel de Spaanse temperaturen gewend. ‘Daar zit-ie de hele tijd. Lekker in de zon bij zijn zoon Johan.’ Zonnig lijkt het ook te worden in de vijfde minuut als Volendam een corner krijgt en deze via via bijna het doel invliegt. Eemdijk brengt redding op de doellijn.

Brilstand

In de 20e minuut veert het Hein Koning-stadion op als Azzedine ‘Azzie’ Sout de bal krijgt en zich een weg door de verdediging van Eemdijk slalomt – inclusief panna – en de bal afgeeft op Jim Beers. Die leunt echter net iets te ver achterover waardoor de bal het voorbeeld volgt en over het doel zeilt. Een grote kans opnieuw voor Volendam. Een hoogstandje is er ook een paar minuten later, maar dan in verdedigend opzicht als Lex Veerman met een technisch perfecte sliding de linksbuiten weerhoudt van een vrije doortocht naar het doel. Het gracieuze van de sliding is volgens vader Kees Poes afkomstig van moeder Angela. Het is dezelfde Lex Veerman die aan de andere kant vervolgens het dichtst bij de 1-0 komt. Zijn kopbal – uit een corner van ‘Azzie’ – belandt helaas voor de oranjehemden op de kruising. Net voor rust is het dan nog even alle hens aan dek en moeten verschillende spelers van Volendam zich letterlijk voor de bal gooien om een tegentreffer te voorkomen. Die blijft gelukkig achter en zo gaan we rusten met een 0-0 tussenstand.

Reden tot juichen

In de tweede helft komt Daan Sier (die van De Waffel) binnen de lijnen en is direct gevaarlijk voor het doel van Eemdijk. Aan de basis van de aanval wederom een actie van uitblinker ‘Azzie’ – die vandaag echt een weergaloze wedstrijd speelt - maar het schot van Sier wordt gesmoord. Azzie zelf speelt zichzelf enkele minuten later wederom prachtig vrij, maar zijn schot  met links zeilt voorlangs en zo blijft de brilstand voorlopig op het scorebord staan. Het is overigens een wonder dat het zo blijft als het doel van Volendam een kwartier na rust verandert in een schiettent. Het is uiteindelijk Dion Vlak die de rust bewaart en zijn doel schoon.

In de 66e minuut is er eindelijk reden tot juichen als een vrije trap van Pieter Kroon wordt ingekopt door Daan Steur. Steur bekroont hiermee een werkelijk foutloze wedstrijd. De euforie lijkt overigens van korte duur als vanaf de aftrap Eemdijk de aanval zoekt en doelman Vlak geklopt lijkt. Hij ziet – toch grote opluchting – de bal gelukkig terugkomen van de paal waarna deze wordt weggewerkt.

Man of the Match

Dion Vlak onderscheidt zich – zoals bijna wekelijks – twintig minuten voor tijd met een geweldige redding en zorgt dat Volendam op voorsprong blijft. De overwinning is echter nog lang niet veiliggesteld, want Eemdijk wordt steeds gevaarlijker. De grootste kans – vijf minuten voor tijd – is overigens voor Volendam. De uitstekend ingevallen Sam Lautenschütz vindt op prachtige wijze Daan Steur die vlammend uithaalt. De redding van de keeper van Eemdijk is overigens net zo mooi en dus moeten we nog vijf minuten nagelbijten. Van nagelbijten is echter weinig sprake, want tot echte kansen voor Eemdijk komt het niet meer en zo sleept Volendam de 1-0 overwinning – zei het met kunst- en vliegwerk – over de streep.

Volgende week gaat de ploeg van Berry Smit op bezoek bij IJsselmeervogels. Een heuse kraker in Spakenburg!