Kampioen? Er volgen nog drie finales’

05 may 2024
-
Algemeen

Het lijkt wel alsof het hele dorp is uitgelopen voor dé kraker van het seizoen tussen koploper Volendam en Genemuiden. En dat deze wedstrijd leeft, blijkt wel uit het feit dat zelfs mijn broer – die sinds zijn gloriedagen in het sterrenensemble van Dorus de Kip niet meer op het complex is geweest – is komen kijken. Op de markt, op de dijk, overal word je aangesproken en is men er mee bezig. En dat is ook niet zo gek, want bij een overwinning maakt de ploeg van Berry Smit een reuzensprong in de strijd om het kampioenschap. Zenuwen zijn overigens niet nodig, want of je het nou aan Arjen Staubach, Fredje Camel of het orakel zelf (Hans Pedel) vraagt, iedereen is het erover eens. Volendam pakt vandaag drie punten.

De zenuwen zitten er wel een beetje in bij beide ploegen die heel voorzichtig beginnen aan de wedstrijd. Er worden wat foutjes over en weer gemaakt en het duurt heel even voor Volendam de schroom van zich afgooit. De eerste échte kans is ook voor de oranjehemden in de persoon van ‘De Dirigent’ (Nick Runderkamp) die een afvallende bal op het doel afvuurt. Omdat hij de hoek niet weet te vinden, is het echter een koud kunstje voor de doelman van Genemuiden. En dus blijft het voorlopig bij 0-0.

‘De Dirigent’

Wat volgt, is een minutenlang steekspel op het middenveld waarbij de meeste speldenprikjes uit worden gedeeld door de bezoekers die zich steeds een stukje dichter bij het doel van onze altijd betrouwbare sluitpost Dion Vlak melden. Uit de counter krijgt Volendam echter de grootste mogelijkheid. Stan Veerman zet goed door en zet vervolgens Daan van Baarsen voor de keeper. Die maakt zijn doel goed klein, waardoor de kans geen doelpunt wordt. Voor een doelpunt moeten we wachten tot de 39e minuut als een ingooi na goed doorgaan van Patrick Plugboer terecht komt bij Roy Tol. Die trekt strak voor op ‘De Dirigent’ die de bal snoeihard onderkant lat in de touwen jaagt, 1-0! Waar het tot op dit moment nog vrij rustig is geweest in het Hein Koning-stadion veren nu de duizenden aanwezigen collectief op en begint het te leven aan de Julianaweg. Het besef dat er vandaag iets moois staat te gebeuren, begint steeds meer door te dringen.

Transfernieuws

Waar Volendam dit seizoen veelal de neiging heeft om niet al te best uit de rust vandaan te komen, is dit keer vanaf de eerste (of 46e) minuut iedereen scherp en gaat de ploeg op zoek naar de 2-0. Die lijkt er te komen in de 55e minuut als ‘De Dirigent’ zelf Patrick Plugboer wegstuurt. Deze gaat op volle snelheid richting de keeper – is net eerder bij de bal – maar kan deze vervolgens niet de juiste richting meegeven en zo blijft het bij 1-0. Tot de 64e minuut als de bal terecht komt bij Plugboer. De halve Edammer – vandaag absoluut een van de en misschien wel dé uitblinker – legt de bal breed op een andere uitblinker Roy Tol. Laatstgenoemde faalt niet voor de keeper, 2-0!

Volendam weigert in te zakken, maar blijft op zoek naar meer. Krijgt ook kansen via een andere uitblinker – Nick Mepper – maar het ontbreekt een beetje aan geluk. Ook bij Daan Steur die deze week zijn dik en dik verdienede transfer naar FC Volendam heeft bezegeld. Hij komt een teen tekort bij een corner om de 3-0 binnen te tikken. En zo blijft het verschil twee en zijn ze er bij Volendam – waar Sem Lautenschütz en Perry Karregat inmiddels binnen de lijnen zijn gekomen voor Daan van Baarsen en Pieter Kroon – nog niet helemaal gerust op.

Kampioenschap

Na een geweldige actie van Lex Veerman (die van Kees Poes) krijgt Roy Tol de ideale gelegenheid om zijn tweede te maken en de wedstrijd definitief te beslissen, maar zijn schot mist het doel op een haar na. Berry Smit brengt met Eric Veerman en Jens Kras – voor Jim Beers en Stef Schokker – nog twee verse krachten binnen de lijnen die de overwinning over de streep moeten trekken. Ze krijgen hierbij bijna hulp van de laatste man van Genemuiden die de bal op zijn eigen lat kopt. Hulp is echter niet nodig, want Volendam doet het geheel op eigen kracht en het is Roy Tol die op aangeven van Jens Kras een einde maakt aan alle onzekerheid en de 3-0 binnenschuift.

Een klinkende zege waardoor een enorme stap wordt gezet richting het kampioenschap! Zo beseft ook Roy Tol. ,,Je kunt niet anders zeggen dan dat we er dichtbij zijn”, glundert de buitenspeler goed voor twee goals vandaag. ,,Er zat enorm veel druk op deze wedstrijd, dat was wel te merken, maar we geven achterin helemaal niets weg en krijgen aan het einde van de wedstrijd zelfs nog grote kansen op meer. Tegen de nummer twee, hè? Dat is gewoon grote klasse en iets waar we ontzettend trots op mogen zijn. Kampioen? Er volgen nog drie finales!”

PS.

Tot slot een groot compliment voor de scheidsrechter van vandaag die de wedstrijd van de eerste tot de laatste minuut perfect onder controle heeft gehad. Dat mag zeker niet onvermeld blijven.