Jong Zaterdag 1 steelt de harten van supporters

Met een ietwat verrassende opstelling trekt Berry Smit ten strijde tegen zijn oude ploeg IJsselmeervogels. Het wordt een enerverend duel dat alle kanten opvliegt, maar na een voorsprong (goal Lennard Tol) trekt Volendam uiteindelijk toch aan het kortste eind tegen de zeer ervaren tegenstander, 1-2. In de tussentijd hebben de jonge oranjehemden echter wel de harten van de supporters gestolen met hartverwarmend voetbal.

De komst van Nick ‘Mepper’ Runderkamp - deze week aangekondigd - wordt door iedereen die de Zaterdag 1 een warm hart toedraagt met gejuicht ontvangen. Het is diezelfde Runderkamp die in de 3e minuut van zijn debuut zijn waarde al bewijst als hij met een geweldige steekbal (a la Joey Veerman) Roy Tol wegstuurt. Deze ziet Lennart Tol in komen lopen en legt simpel af om laatstgenoemde een niet te missen kans geven. 1-0.

Wereldsave

Bij de ploeg van Berry Smit – dat na de openingstreffer ietwat terug wordt gedrukt – beginnen Milan Keizer (waarom heeft de FC die überhaupt weggestuurd?) en Sam Lautenschütz (een revelatie als linksback) enigszins verrassend in de basis. Zijn kunnen de hachelijke momenten die volgen voor het doel van doelman Dion Vlak niet voorkomen. In de 17e minuut voorkomt dezelfde Vlak met een werkelijk geweldige redding de zeker 1-1. 90% van de toeschouwers zal de goal al geteld hebben. In de 20e minuut moet hij echter toch de gelijkmaker slikken als de bal op miraculeuze wijze zijn doel in stuitert. De vraag is nog steeds wat er nu eigenlijk gebeurd is. Feit is wel dat het weer gelijk is en dat Volendam opnieuw op zoek moet naar de voorsprong.

‘Azzie’ Sout is hier nog het dichtst bij als hij in de 31e minuut vanaf de zestien meter uithaalt, maar zijn schot mist de juiste richting. In de counter is het opnieuw Vlak die zich weet te onderscheiden. 1-op-1 met de linksbuiten van IJsselmeervogels blijkt hij het meest koelbloedig en voorkomt wederom een zekere tegentreffer. Het spel golft vervolgens op en de spelers maken er een heerlijk open duel van, maar tot de rust vallen er geen doelpunten meer te noteren. .

Domper

De tweede helft begint weer precies waar de eerste is geëindigd. Het spel golft in hoog tempo op een neer en er is werkelijk geen voorspelling te doen wie hier uiteindelijk de punten zal mogen bijschrijven. De eerste mogelijkheid is echter voor de club uit Spakenburg die met lage voorzetten een aantal keer voor gevaar zorgt. Een van deze lage voorzetten wordt tot corner verwerkt en het is precies uit deze corner dat de 1-2 binnen wordt geknikt door Afaker, die zojuist is ingevallen.

Het is nu aan de jonge ploeg van Smit om te laten zien wat ze waard zijn tegen een uitstekende tegenstander. Volendam bijt weer van zich af en legt bij tijd en wijle een aantal prachtige aanvallen op de mat. Lennart Tol is eindstation van een van deze aanvallen – over vele schijven – maar zijn inzet mist kracht waardoor de keeper makkelijk redding kan brengen.

‘Hoe is het mogelijk?’

In de 67e minuut krijgen de bezoekers een werkelijk niet te missen kans. De bal stuitert op ongelukkige wijze al langs doelman Vlak, maar bij de tweede paal weet Afaker deze nog op wonderbaarlijke wijze naast het doel te krijgen. En zo mag Volendam toch blijven hopen op een stunt (mag je het toch wel noemen) tegen een uitstekend spelend (en wellicht titelkandidaat) IJsselmeervogels met een uitblinkende Dennis Knuiman op ‘10’. Hij zou in de Keuken Kampioen Divisie zeker geen flater slaan. Deze Knuiman is in de 79e minuut heel dichtbij de 1-3, maar zijn geplaatste pegel spat – nog aangeraakt door Vlak – op de lat uiteen. In de tegenstoot is invaller Joey Tol vervolgens weer dichtbij de gelijkmaker, maar zijn inzet gaat van dichtbij net over. Het is tekenend voor het duel waar de kansen over en weer vliegen. En wat de uitslag ook moge zijn, met deze spelers en deze inzet, kan ik me onmogelijk voorstellen dat Volendam zich niet handhaaft. Deze wedstrijd laten ze namelijk zien over meer dan voldoende kwaliteit te beschikken voor dit niveau.

Het (b)lijkt echter niet genoeg om van dit IJsselmeervogels te winnen, al blijft de ploeg er tot het laatste moment in te geloven. Onder aanvoering van een onverstoorbare ‘Azzie’ die voor gevaar blijft zorgen, gaan ze nog op zoek naar de gelijkmaker. Een vrije trap van Joey Tol komt in de scrimmage op het hoofd van Eric Veerman, maar deze wordt van de lijn gehaald. Uit de corner wederom een kopbal – dit keer Stan Veerman – die rakelings naast gaat. Zo dichtbij, maar toch zo ver weg. Want wat Volendam ook probeert, het mag niet baten. En zo rest er met een 1-2 nederlaag niets dan de vele complimenten van ‘vriend en vijand’. En die zijn meer dan terecht!