Heerlijke slotfase

‘Het wordt 3-1’, verzekert assistent-trainer Jack Klepper me voor de wedstrijd. Hij zal toch wel ruim een uur met geknepen billen hebben gezeten, want het leek er hele lange tijd niet naar dat zijn voorspelling uit zou komen. Een rode kaart – na een charge op een van de uitblinkers van vandaag (Nick Mepper) – helpt zijn ploeg echter een handje. Binnen een kwartiertje buigt Volendam namelijk de wedstrijd om en wint door goals van Jim Beers, Roy Tol en wederom Beers uiteindelijk met 3-1

Na 6 overwinningen op rij heeft Volendam vorige week een klein ‘tikkie’ opgelopen bij Genemuiden. Nadat ze eerst op 0-1 voorsprong komen, verliezen ze uiteindelijk met 3-1. Zaak is dus om vandaag de rug te rechten in de wedstrijd tegen directe concurrent Hercules. Het verschil op de ranglijst is immers maar twee punten tussen de nummer vier (Volendam) en de nummer zes (Hercules). We – en dan heb ik het natuurlijk over de harde (of ouwe) kern en mijn persoontje – gaan er in ieder geval goed voor zitten. Onder het plaidje, welteverstaan.

Tegenslag
Volendam is de eerste tien minuten overduidelijk de baas in eigen huis en krijgt – via Azzedine Sout – de eerste kans van de wedstrijd. Zijn schot mist echter overtuiging. Pas na tien minuten is daar de eerste mogelijkheid voor Hercules, maar dat mag geen naam hebben. De thuisploeg blijft de aanval zoeken, Nick Runderkamp (Mepper) krijgt nog een grote kopkans, maar het blijft bij 0-0.

Tot de 24e minuut als een crosspass van Hercules plotseling achter de verdediging van Volendam ploft. Even wordt gedacht aan buitenspel, maar de grensrechter houdt zijn vlag resoluut – en volgens de kenners terecht – omlaag waardoor het na een breedtepass een koud kunstje voor de spits van dienst is om de 0-1 aan te tekenen.

Schaakspel
Wat volgt, is een minuten lange status quo, waarin de ene ploeg geen vuist kan maken en de andere ploeg het wel prima vindt. In de 40e minuut is daar plotseling weer een lange bal van de bezoekers. De grensrechter steekt zijn vlag omhoog, maar als de buitenspeler de bal laat lopen, mag de spits – die niet in buitenspelpositie stond – doorlopen op doelman Dion Vlak. Deze onderscheidt zich zoals vaker dit seizoen en tikt de bal voor de voeten weg en voorkomt een 0-2 achterstand. En dus gaan we met 0-1 rusten.

In de rust wordt Pieter Kroon vervangen door Patrick Plugboer. Laatstgenoemde zal toch voor wat meer pit moeten zorgen, want daarvan liep het in de eerste helft niet over. Het is een voorzet van diezelfde Plugboer die aan de basis staat van de eerste kans van de tweede helft. Hij vindt namelijk het hoofd van Jim Beers, maar omdat deze de hoek niet weet te vinden blijft het bij 0-1.

Dubbele wissel
Het centrum van Volendam – bestaande uit de uitstekend spelende Daan Steur en Nick Mepper – neemt de ploeg vervolgens op sleeptouw en zorgt voor meer druk naar voren, maar Hercules is gevaarlijker in de tegenstoot en de 0-2 ligt meer in de lijn der verwachting da de gelijkmaker. Al beweert ‘Pedel’ dat het nog 2-1 wordt met nog zo’n 25 minuten op de klok. Daan van Baarsen – de laatste weken veelvuldig trefzeker - en Sam Laütenschutz zullen hier dan voor moeten gaan zorgen. Zij worden in het veld gebracht voor ‘Azzie’ en Daan Sier. Een rode kaart voor Hercules geeft de burger ook wel wat extra moed. Zeker als er nog 20 minuten te spelen zijn.

Met elf tegen tien gooit Volendam alles op alles en een voorzet van Nick Mepper wordt volgens omroeper Sam Snoek door spits Jim Beers tot doelpunt gepromoveerd. Op de tribune is er twijfel of laatstgenoemde de bal nog heeft aangeraakt, maar feit is dat het 1-1 staat. Nog geen minuut later een voorzet van links. Roy Tol lijkt de bal niet goed te controleren, maar pegelt deze vervolgens snoeihard in de bovenhoek, 2-1!

Toetje toe
Het blijft hier echter niet bij, want het hoogtepunt van de wedstrijd volgt nog in de allerlaatste seconde van de wedstrijd als Beers twee spelers van Hercules in de zestien in de luren legt en oog in oog met de doelman ijzig kalm blijft om de bal vervolgens in de hoek te schuiven. Na deze 3-1 volgt direct het eindsignaal en gaan de handen de lucht in. Ook bij Jack Klepper die me na de wedstrijd nog even fijntjes herinnert aan zijn voorspelling.