Hakken over de sloot, maar wel veilig?

Voorafgaand aan het duel met EDE, is trainer Hjalmar Hoekema stellig. ‘Er moet gewonnen worden. We hebben een nagenoeg fitte selectie (alleen Colin Tuip en doelman ‘De Kukel’ ontbreken, red.) en kennen geen schorsingen. Dus als we de vele kansen die we wekelijks krijgen dit keer eens gaan benutten, moet het lukken.’

EDE staat negen punten achter op Volendam en strijdt met nog drie wedstrijden te gaan voor hun laatste kans. Dat maakt Hjalmar voor de wedstrijd ook wel duidelijk aan zijn ploeg door aan te geven dat het niet even zo is dat ze deze wedstrijd makkelijk winnen. ‘We moeten aan de bak!’

‘Leftie’

En aan de bak gaat Volendam. Niet onder de indruk van de druk van EDE komt de thuisploeg op voorsprong door toedoen van ‘good old’ Kick ‘Leftie’ Braspenning. Volendam geeft vervolgens in de eerste helft helemaal niets meer weg, maar vergeet zelf de voorsprong uit de breiden. ,,En dan maken zij de gelijkmaker direct na rust en kun je weer opnieuw beginnen”, vertelt de succescoach die al jaren lang actief is in Volendamse dienst. Het is Volendam dat opnieuw op voorsprong komt door – wie anders dan – Nick Schilder, maar moet niet veel later opnieuw een tegentreffer incasseren en dus blijft het onverbeterd spannend in de sporthal.

Trippel

,,En dat hebben we volledig aan onszelf te danken”, aldus Hjalmar. ,,We krijgen namelijk een paar kansen bij 2-1. Ongelooflijk. Veelal ook in een 1 op 1-situatie met de keeper.” Die 1-op-1 hebben we dit seizoen al veel vaker gezien en we zien ook vaker dat de spelers van Volendam de verkeerde keuzes maken waardoor er geen doelpunt uit volgt. Hjalmar heeft er niet echt een verklaring voor, behalve de druk van de wedstrijd. ,,We trainen er vaak op en in de training vliegt zo’n bal er negen van de tien keer gewoon in. Dan zie je dus toch dat er een verschil in spanning is tussen de training en het ‘echie’. Ik bedoel Barney gooit ze in de training ook altijd in de trippel, maar in de wedstrijd lukt het ook niet altijd, haha.”

Koppies erbij

Feit is dat het dus 2-2 blijft en dat er – wanneer EDE met een vliegende keep gaat spelen – weer veel spanning op die laatste minuten komt te staan. Aangezien de bezoekers vechten voor hun laatste kans zetten ze alles op alles, maar het lukt ze maar niet om een treffer te forceren. ,,Moet ook zeggen dat we weinig weg hebben gegeven en dan is het wel lekker dat Nick (die van de op een na beste visboer van Nederland & omstreken, red.) dertig seconden voor tijd de winnende er nog even inschiet.”

En of dat lekker is, want omdat Scaga wint van BE ’79 is het gat met de playoffs-plek nu vier punten. Hjalmar: ,,En dat met nog drie wedstrijden te gaan en we krijgen de onderste twee nog en Veerhuys. Volgende week Kroeven uit die nog strijden voor rechtstreekse degradatie of playoffs, dus het zijn allemaal finales de komende weken. We zijn er dus nog niet, maar we hebben nu wel weer een stapje gezet en als we de koppies erbij houden, moet het goed komen!”