Gestreden voor wat ze waard zijn

Wanneer ik de tribune betreed voor het treffen van ons aller zaalvoetballers valt me direct op dat er een paar kopstukken vandaag ontbreken. Of op het allerlaatste moment arriveren zoals in het geval van Joep Hooijschuur (de vader van Tim Taylor, begrijpt u het nog?) en Barney. Sterspeler van weleer – Carlo Spiering – is er wel bij en hij herinnert de aanwezige toeschouwers nog even fijntjes aan de enorme nederlaag die Volendam te verduren heeft gekregen in Vlissingen. We zijn dus gewaarschuwd. De oranjehemden zijn echter nog geen minuut onderweg als ze een enorme meevaller krijgen. De doelman van Groene Ster verlaat zijn doelgebied en gaat met zijn arm richting de bal. Touché en dus rood. Met een man meer in het veld – voor zeker vijf minuten – wordt het 1-0 door Nick Schilder. Uit betrouwbare bron heb ik overigens vernomen dat dé sterspeler van ZVV nog vrijgezel is. Hoe is het mogelijk?!

Fysiek

De 1-0 geeft Volendam vleugels, want er volgen direct nog twee grote kansen, maar de 2-0 blijft uit en dan is het wachten op de tegenstanders die – zo zal snel blijken – totaal niet onder de indruk zijn van Volendam. De 1-1 valt in de 10e minuut en is, zoals ze dat zo mooi zeggen, heel ‘leep’. Er ontstaat vervolgens een heel fysiek duel en de vraag is of de jonge Volendammer ploeg het op dat vlak gaat winnen van Groene Ster. Een ongelukkig moment leidt vervolgens de 1-2 in en dan begint men op de tribune te vrezen voor  het ergste. Het is aan de jongelingen – die veel speelminuten krijgen en het vertrouwen van Hjalmar Hoekema zeker niet beschamen – om de rug te rechten en dat doen ze meer dan respectabel. Er wordt volop druk gezet op de tegenstander en het is Rijk Schilder die zijn uitstekende eerste helft bekroont met een treffer, 2-2. Dit is vervolgens ook de ruststand.

Herhaling van zetten

Na rust is het weer een ongelukkig moment waardoor de thuisploeg op achterstand komt. Doelman Thomas Bakker komt uit z’n doel, maar komt in botsing met een van de spelers van de bezoekers. Het doel is vervolgens leeg en dus is het een koud kunstje om de 2-3 binnen te schuiven en zo geschiedde. Weer moet Volendam in de achtervolging en weer weet het de stand weer gelijk te trekken. Na een goede loopactie van ‘Rijkie’ – die de boel opentrekt – maakt Robin Ballap gelijk. Zijn puntertje verdwijnt door de benen van de doelman in de touwen. Heel lang kan de thuisploeg overigens niet genieten van de gelijke stand, want binnen de minuut staat de 3-4 alweer op het scorebord. We vallen in herhaling. Sam Schokker, Colin Tuip, Rijk Schilder, ze krijgen allemaal de kans vandaag en doen het meer dan verdienstelijk. Zeker aangezien het duel met de minuut fysieker wordt. Kansen zijn er ook, maar de gelijkmaker laat dit keer heel lang op zich wachten.

Knockout

Wanneer er dan teveel risico genomen wordt achterin – ‘aanvallen zonder restverdediging’, zoals Joep Hooijschuur heel terecht opmerkt – valt uiteindelijk de 3-5 en lijkt het vertrouwen in de goede afloop te verdwijnen. Er wordt steeds meer gemopperd onderling en dat komt het niveau nooit ten goede. Hoofdschuddend ziet ‘De Spiering’ toe hoe Volendam zich echter – wonder boven wonder, met meer geluk dan wijsheid – toch weer dichterbij knokt via een treffer van opnieuw Ballap die als vliegende keeper fungeert. Dezelfde Ballap staat vervolgens ook aan de basis van de gelijkmaker van ‘good old’ Daan Appel. Er zijn dan nog vijf minuten te gaan en er is dus nog van alles mogelijk. Als vier minuten voor tijd de 5-6 – een ongelooflijke k*tgoal – valt, blijkt dit echter de knockout. Deze wordt nog even extra kracht bijgezet als doelman Youssef van Groene Ster zich ook een uitstekend voetballer toont en vanaf eigen helft de bal op prachtige wijze in het doel van Volendam plaatst. De ploeg van Hjalmar heeft gestreden voor wat het waard is, maar moet uiteindelijk haar meerdere erkennen in Groene Ster dat nog even aan het doelsaldo werkt door ook de 5-8 aan te tekenen. Dit is uiteindelijk de eindstand.