Feest!!

Feest!!

‘Sportlust is geen Real Madrid’, aldus Dorus jr. voorafgaande aan het ongelooflijk belangrijke treffen tussen de Zaterdag 1 en de nummer zes van de ranglijst. Voor Volendam is er maar één optie en dat is winnen. Wanneer dat niet het geval is, zijn ze namelijk afhankelijk van de uitslag bij VVOG uit bij Harkemase Boys. En aangezien laatstgenoemde nergens meer voor speelt, is dat natuurlijk lang geen zekerheidje. We gaan er eens – enigszins gespannen – goed voor zitten met de woorden van Dorus jr. als steuntje in de rug.

Dat er enorm veel spanning op de wedstrijd staat, wordt in het begin direct duidelijk. De eerste tien minuten wordt er heel voorzichtig gespeeld en Volendam durft niet – zoals gebruikelijk dit seizoen – vroeg druk te zetten. Dan een prachtige aanval over veel schijven met Stefan Plat als eindstation. De harde kern (minus Hans Pedel die schittert door afwezigheid) telt em al, maar zien dat de keeper de bal met een uiterste inspanning nog net naast de paal weet te tikken. Het is de enige kans die te noteren valt tot aan de rust. Het is tekenend voor het belang van de wedstrijd en de spanning die erop staat bij de jeugdige selectie van trainer Berry Smit. Daar tegenover moet ook gezegd worden dat de oranjehemden in de eerste helft geen enkele kans weggeven. Er wordt gestreden voor werkelijk iedere meter. En in de wetenschap dat VVOG met de rust met 1-0 achter staat, is Volendam bij deze stand veilig.

Botte pech

In de rust is de sfeer opperbest in de buitenkantine. Ook Johan Steur, die – aldus insiders – op de shortlist staat om Ruud van Nistelrooy op te volgen bij PSV is aanwezig. Hij mag her en der al wat felicitaties in ontvangst nemen, maar geeft zelf aan dat het nog niet helemaal rond is. “Alles valt of staat met het feit of ik mijn assistent (René Binken, red.) mee mag nemen. Dus er is nog niets getekend”, laat Steur optekenen met een grote lach op het gezicht. Op het veld een wat ernstigere toon als Stefan Plat acht minuten na rust aanzet voor een sprint en direct aangeeft dat hij gewisseld wenst te worden. Het is de zoveelste tegenvaller voor de telg van Ruud Worst. In de 58e minuut verlaat Plat het veld en voor hem in de plaats komt Stefan Bond. Ook Wessel Stuyt gaat direct naar de kant en Remco Schaap neemt zijn plek in op de linksbackpositie.

Euforie

Excelsior ’31 staat dan al met 0-2 voor tegen Rijnvogels (hoe is het mogelijk?) en dus is een gelijkspel absolute noodzaak. In de 62e minuut wordt dan Azzedine Sout weggestuurd. Hij passeert op briljante wijze zijn directe tegenstander en zet op volle snelheid koers richting het doel. Even lijkt hij in te houden en legt daarmee de volgende tegenstander in de luren. Zijn puntertje lijkt vervolgens van de lijn te worden gewerkt, maar de laatste man van Sportlust zit mis en ziet de bal vervolgens over de lijn stuiteren. 1-0! De dekside die de hele wedstrijd voor een uitstekende sfeer heeft gezorgd gaat uit zijn dak! Met deze stand is Volendam hoe dan ook veilig en niet meer afhankelijk van de stand op andere velden.

Billen knijpen

In de 70e minuut krijgt Sout een optater nadat de bal al van zijn voet is verdwenen en hij strompelt – na een blessurebehandeling – weer terug het veld in. Hij moet in de 75e minuut toezien hoe Sportlust uit een corner langszij komt, 1-1. De laatste minuten zullen dan ongekend spannend worden. Sout verlaat vervolgens het veld en voor hem komt Joey Tol. Hij – en  met hem alles wat Volendam een warm hart toedraagt – koester goede herinneringen aan de laatste wedstrijd van het seizoen. Hij maakte vorig jaar immers de winnende die zorgde voor promotie. De vraag is of hij dat kunstje kan herhalen. Lennart Tol is dan ook binnen de lijnen gekomen voor de moegestreden Daan van Baarsen.

Plotseling is daar het nieuws dat VVOG met 1-2 voor staat en Excelsior (met 10 man!) zelfs met 0-4. Hoe is het mogelijk! En dus moet Volendam alles op alles zetten om promotie-degradatie te ontlopen. De spanning is om te snijden en dan is daar een aanval over de flanken. Lennart Tol speelt zich vrij en bezorgt de bij Patrick Plugboer. Die bewaart de rust en zorgt voor de 2-1 met nog twee minuten te gaan. Het complex ontploft. Niets promotie-degradatie. Bij deze stand is Volendam weer verzekerd van directe handhaving. Ook de journalist ter plaatse houdt het niet meer van de zenuwen als de klok al 90 minuten aangeeft. Het is aftellen geblazen en de euforie is enorm als de scheidsrechter na een aantal zenuwslopende minuten blessuretijd affluit.

Matchwinner

Patrick Plugboer – die dit jaar een patent heeft op belangrijke treffers – is na afloop uiteraard ongelooflijk blij en opgelucht. ,,Er stond inderdaad een beetje spanning op deze wedstrijd”, lacht hij met gevoel voor understatement. ,,Ik hoorde van boven dat die andere portretten ook voor stonden. Ongelooflijk. Het vertrouwen verdween op een gegeven moment wel een beetje en toen kreeg ik die bal voor mijn voeten. Ik dacht nog zal ik in ene schieten, maar ik nam hem aan en hij ging erin. Ja, dan gaat mijn shirt uit”, klinkt het nuchter. De goal is goed voor directe handhaving in de derde divisie. Een geweldige prestatie van de jonge selectie van Smit en zijn staf die dit jaar weer een hoop ervaring hebben opgedaan. ,,Volgend jaar gewoon Top 10”, sluit Plugboer resoluut af alvorens hij zich mengt in het feestgedruis dat hoogstwaarschijnlijk tot in de late uurtjes zal doorgaan.

Rest mij niets anders dan de Zaterdag 1 te feliciteren met deze geweldige prestatie en te bedanken dat ik hier verslag van heb mogen doen. Veel succes in het nieuwe seizoen!