Er zit muziek in deze lichting

Er zit muziek in deze lichting

Ook tegen Urk heeft de Zaterdag 1 weer goede zaken gedaan. Door een uiteindelijk zwaarbevochten 4-1 overwinning stijgt de ploeg van Berry Smit weer wat plekken op de ranglijst en gaat het over Urk heen. Azzedine Sout en Roy Tol, Joey Tol en Lennart Tol tekenden voor de treffers en doelman Sander Binken eiste een hoofdrol voor zich op door bij 1-0 een penalty te keren. 

 

In de kantine zijn Henk Bouwman en Pascal Hoogland, beiden zeker geen onverdienstelijke voetballers in hun tijd, verwikkeld in een onderonsje. We onderbreken ze even met de vraag of deze Zaterdag 1 tot de beste lichtingen ooit behoort.,,Het is natuurlijk moeilijk vergelijken, omdat het amateurvoetbal anders is ingedeeld dan vroeger’, begint Pascal. ,,Ze zijn wel allemaal nog jong, dus er zit zeker nog rek in, maar de beste? Dat zal nog moeten blijken.” Henk is het eens en vindt het ‘een moeilijke vraag zo op een blakke zaterdagmiddag’. We vragen ook hem naar zijn persoonlijke favoriete lichting. ,,Dan toch de lichting van Adrie Mens. Al moet ik zeggen dat de lichting na hun – met Frank Kukel, Fedor de Wit, Johan Tuyp en zo ook niet slecht was.”

 

Beste lichting

Voor Johan Keizer, assistent trainer van Berry Smit, is het een uitgemaakte zaak. Als hem gevraagd wordt zijn favoriete lichting te noemen, begint hij bij voorbaat al te lachen. ,,Dat was dan natuurlijk de lichting waar ik toe behoorde. Met Hein de Boer op het middenveld, Nico Buijs – de uitvinder van de no look-pass – in de spits. Cor Verhoeven in de goal en Adri Mens achterin. Jan Schokker - de man waar ik het meest van geleerd heb – en Hans de Vries niet te vergeten. Quido de Boer was ontzettend goed. Die had alleen de pech dat hij veel last had van blessures. Jaap Kes die erbij kwam, Peter Tuip, écht een geweldige speler die helaas niet meer onder ons is en Berry Smit die mij uit de basis speelde. Jack Grooteman kwam er nog bij en sorry voor degenen die ik nu vergeet. Die lichting promoveerde toen naar de hoogste klasse en (met het oog op de bekerloting) maakten ook nog furore in de KNVB-beker.”

 

Sprintduel

Een wedstrijd die ook bij Hans Pedel nog scherp op het netvlies staat. ,,Ze moesten toen tegen Jong Ajax en die kwamen naar Volendam met spelers als Jari Litman, Stefan Petterson, Stanley Menzo, Sonny Silooy, Clarence Seedorf, noem ze maar op. Jaap Kes, met zo’n batterij achterop (Pedel maakt een gebaar met zijn handen om de grootte van Jaap’s derrière aan te duiden) liep op een gegeven moment Litmanen eruit in een sprintduel. Die begon zelf ook te lachen. Ze kwamen nog met 2-0 voor ook, om uiteindelijk met 2-3 te verliezen. Doodzonde, maar wat een lichting was dat.” Volgens André Boogaard allemaal leuk en aardig, maar volgens hem kende alleen de Zondag goede lichtingen. 

 

Smullen

De huidige lichting hoopt uiteindelijk natuurlijk in een adem genoemd te worden met de sterren van weleer. PSV-vedette Joey Veerman komt even kijken of dat erin zit. Hij mag gelijk poseren voor de foto met een aantal jonge fans. Vanaf de tribune heeft Pedel uiteraard het grootste woord. ‘Je k*t, Joe. Die Van Gaal snapt er ook geen kl*te van. Hoe kan hij jou nou niet selecteren?’ Joey kan er om lachen. Ook hij is bekend met de reputatie van De Pedel en neemt plaats op de tribune en ziet – na een zeer mak begin – Azzedine Sout in de 18e minuut met een prachtige vrije trap voor de 1-0 zorgen. De bal zeilt vanaf zo’n 18 meter in de bovenhoek. Smullen. 

 

Penaltykiller

In de 24e minuut krijgt Urk (terecht) een penalty. Sander Binken stijgt boven zichzelf uit en weet - volgens Sam Snoek voor het eerst in zijn leven – de penalty te stoppen. Volendam lijkt wakker te schrikken en krijgt vervolgens het betere van het spel. De betere kansen ook, maar weet of de  keeper in haar weg of de bal rolt rakelings naast de paal. Zo blijft het tot de rust 1-0. 

 

Billen knijpen

In de 56e minuut maakt Roy Tol  in twee instanties de 2-0. In de nasleep hiervan krijgt de keeper van Urk na protesteren rood en lijkt de wedstrijd al beslist. Volendam lijkt met een man meer echter verlamd en laat Urk terug komen in de wedstrijd. In de 67e minuut is het van dichtbij raak, 2-1. Wat volgt, is een hysterische eindfase waarin aan beide kanten enorme fouten worden gemaakt, maar niet afgestraft. Waarin beide keepers zich weten te onderscheiden en Volendam zich door tien man van Urk onder druk gezet ziet worden. Tot Joey Tol uiteindelijk in de 86e minuut aan mag leggen voor een strafschop. Door de bal snoeihard in de bovenhoek te pegelen, zorgt hij voor de bevrijdende 3-1. Lennart Tol zal uiteindelijk nog de 4-1 aantekenen. Zo lijkt het een gemakkelijke overwinning, maar dat was het zeker niet!

 

Verslag Jan Koning ( Lollie met dubbel LL ) topper.