Einde van een tijdperk

Einde van een tijdperk

Het moest er toch een keer van komen. Het afscheid van de legendarische groep spelers die onder leiding van Hjalmar Hoekema furore hebben gemaakt in de afgelopen jaren. Het is tijd voor een nieuwe lichting om het stokje over te nemen. Dit zal geen makkelijke opgave zijn. Getuige ook de nederlaag deze avond tegen koploper Eindhoven.

Voor aanvang van de wedstrijd wordt er afscheid genomen van een zestal absolute toppers. Het gaat hier om Frank Boogaard, Danny & Michael Pier, doelman Jack Steur, Johan Keizer en last but not least Johan Mühren. Zij krijgen uit handen van voorzitter Kees Buif een fotocollage overhandigd met hoogtepunten uit hun carrière. Met het vertrek van Johan Mühren komt er een einde aan een tijdperk. De beste strafpleiter van Nederland ontpopte zich de afgelopen twee decennia tot een ware goaltjesdief. Een plaag voor iedere verdediging. Hij wist het zelfs te schoppen tot international. In navolging van legendarische namen als Berry Smit, Tom Sier (Waffel), Iwan van Rijn, Carlo Spiering en halve Volendammer Arjan Heerland. Mühren zal een enorm gat achterlaten. Een gat dat volgens Robin Bont (Drum) moeilijk – zo niet onmogelijk – opgevangen kan worden. ,,Of ik een traantje heb weggepikt? Nou, ik zat wel tegen gillen aan. Er zal nu een ander op moeten staan. Al vraag ik me echt af wie dat moet zijn. Misschien zijn neef Kevin. Nee, die druk kan ik ook niet op zijn schouders leggen. Nu ik er zo over nadenk, denk ik dat er niemand is die Johan Mühren kan vervangen. Hij is in ieder geval nog niet geboren.” Johan Mühren zelf was na afloop te emotioneel om de pers te woord te staan, maar we zullen hem in een later stadium zeker nog zijn verhaal laten doen.

Monsterscore

Vandaag binnen de lijnen nieuwelingen als (doelman) Stef Schilder, Rijk Schilder, Kick Braspenning, Mo Sout, Finn Berk en Colin Tuip. Jongens die tot dit seizoen nog geen ervaring hadden op het hoogste niveau. En gezegd moet worden dat ze ook tegen koploper Eindhoven hun mannetje staan. Gesteund door ervaren krachten als Robin Ballap en (de eigenlijk al gepensioneerde) Frank Boogaard en (in iets mindere mate) Nick Schilder laten ze zich van hun beste kant zien, maar kunnen niet voorkomen dat doelman Schilder binnen vijf minuten twee keer moet vissen, 0-2. Een monsterscore lijkt in de maak.

Unicum in de clubgeschiedenis?

Verrassend genoeg weet Volendam de schade – na een aantal enorme kansen voor Eindhoven – terug te brengen naar 1-2. Nick Schilder mag de goal op zijn conto schrijven. Helaas is niet veel later 1-3. Een op het oog houdbaar schot blijkt toch onhoudbaar voor de doelman. Drie eigen doelpunten achter elkaar later(een unicum in de clubgeschiedenis?) is het plotseling 1-6. Dit is tevens de ruststand.

‘Allegoar stikkent’

In de pauze spreken we Michael Pier over het feit dat deze jonge selectie wel heel erg voor de leeuwen worden gegooid. Iets waar de spelers die afscheid hebben genomen misschien toch iets meer rekening mee hadden moeten houden. Gefaseerd afscheid nemen, wellicht. Eentje per jaar en niet zes tegelijk. Pier voelt zich er ook wel schuldig over, maar zo zegt hij zelf. ,,We zijn ‘allegoar stikkent’. Het kon echt niet anders.” En dus zit er voor Pier, Pier en de rest niets anders op dan lijdzaam toe te kijken hoe de nieuwe garde ook in de tweede helft bij vlagen van het kastje naar de muur wordt gestuurd, maar zich zeker kranig verweerd. Eindhoven lijkt het ook wat rustiger aan te doen en dit leidt uiteindelijk tot een 1-9 eindstand.

Harde leerschool

De Teletekstsupporters zullen zich wellicht verkneukelen, maar laten we vooral realistisch blijven. Bij Eindhoven lopen geen koekenbakkers en met het vertrek van eerder genoemde spelers – en vooral natuurlijk Johan Mühren – is er een heel team aan ervaring en klasse vertrokken. Dit moet worden opgevangen met talenten die zeker in de toekomst uit zullen groeien tot vedetten, maar nu vooral nog veel moeten leren. Leren dat ze zullen moeten doen in wedstrijden zoals deze tegen koploper Eindhoven. Een harde leerschool voor de jonge selectie.

Verslag Jan Koning ( Lollie).