Dure punten

Dure punten

De keerzijde van het succes dat de Zaterdag 1 dit jaar doormaakt, is dat het verwachtingspatroon ook steeds hoger wordt. De nederlaag – bij en tegen Sparta Nijkerk  - zal voor sommigen dan ook als een verrassing komen. Maar niet voor degenen die beseffen dat het tegen het ongelooflijke aanharkt wat de ploeg van Berry Smit dit seizoen presteert.

Hoewel de trainer zelf altijd de verwachtingen probeert te temperen, zijn het de spelers die week in week uit dusdanig presteren dat een kampioenschap nog steeds tot de mogelijkheden behoort. Dan moet het vandaag natuurlijk wel de rug rechten tegen Staphorst. De bezoekers staan op de veertiende plek in de competitie en lijkt dus de ideale tegenstander om weer vertrouwen te tanken. Ons orakel zelf (Hans Pedel) is in ieder geval duidelijk; ‘het wordt 4-0.’  We gaan het zien!

Totaalvoetballer

Volendam moet het deze wedstrijd doen zonder ‘de dirigent’. De Mepper is namelijk geschorst en dat betekent een groot gemis. Zoveel wordt al snel duidelijk, want de oranjehemden missen duidelijk iemand die de regie in handen neemt en de lijnen uitzet. Het moet uiteindelijk vanaf de zijkanten komen waar Roy Tol in de 20e minuut met een afgemeten voorzet het hoofd van Patrick Plugboer vindt. De inwoner van ‘Volendam-noord’ knikt vervolgens voortreffelijk binnen en zet Volendam op voorsprong, 1-0.

Jim Beers laat in de 28e minuut zien waarom hij een transfer heeft verdiend. Een totaalvoetballer wordt hij al genoemd op de tribune en dat is waarschijnlijk de beste omschrijving. Altijd aanspeelbaar, de aanname (veelal) perfect, een goede versnelling en dan ook nog het overzicht om Roy Tol precies op tijd weg te sturen. Deze ziet zijn inzet echter stranden en zo blijft het bij 1-0.

‘Edammer’

‘Uit Volendam-noord komen ook goede voetballers’, klinkt het vanaf de tribune als Patrick Plugboer – na goed doorzetten – een strakke voorzet op Pieter Kroon aflevert. Die aarzelt geen moment en tikt de bal tussen de benen van de doelman in de touwen, 2-0. En dat nog voor rust. Een heerlijk gevoel.

Dat gevoel is nog geen twee minuten naar rust alweer gevlogen als Staphorst uit een corner de aansluitingstreffer maakt. Volendam zou ervan moeten schrikken, maar het is juist op dit soort momenten dat de ploeg een aanjager als ‘De Mepper’ mist. En dus lopen ze gelaten achteruit en is het vragen om problemen. Die komen er ook als Roy Tol de bal te kort teruglegt op doelman Dion Vlak. Laatstgenoemde weet gelukkig erger te voorkomen en zo blijft de voorsprong voor de Zaterdag 1 behouden.

Beers

Tot de 58e minuut. Dan is er weer een corner en weer wordt deze bij de tweede paal binnengelopen door Staphorst en is de gelijkmaker een feit, 2-2. De Zaterdag 1 zal nu toch echt uit een ander vaatje moeten tappen en komt een minuutje later – na een gelukje – weer op voorsprong. Jim Beers omspeelt de keeper en scoort uit een schier onmogelijke hoek de 3-2. Dit tot opluchting van De Pedel, die zijn voorspelling al lang in de prullenbak heeft gekieperd, maar uiteraard nog wel drie punten wenst.

Na het doelpunt direct een dubbele wissel aan Volendam-zijde. Eric Veerman en Daan Sier verlaten het veld en voor ze in de ploeg komen Azzedine ‘Azzie’ Sout en Rens Veerman. Niet veel later komt ook Daan van Baarsen binnen de lijnen voor Lex Veerman die na een goede wedstrijd uit voorzorg wordt gewisseld met een gele kaart op zak. Het is hopen op nieuwe impulsen, want wat de oranjehemden de tweede helft laten zien, laat te wensen over. En dus is het hopen op een geniale ingeving van een of ander. Die komt van Daan van Baarsen die de bal prachtig controleert aan de linkerkant en Jim Beers een niet te missen kans geeft. De bal wipt echter net te hoog op en dus blijft het bij 3-2.

Spanning

Maak je em aan de ene kant niet, dan gaat-ie er aan de andere kant in en zo geschiedde. In de tegenaanval is het – al lijkt het in buitenspelpositie – weer gelijk en gaan we het ‘Haags kwartiertje’ in met een 3-3 stand. Jens Kras en Wessel Stuyt komen nog binnen de lijnen voor Stef Schokker en de geblesseerde ‘Azzie’. De vraag is dan of Volendam het onheil nog kan voorkomen. Het is wederom Daan van Baarsen die geweldig invalt en de bal op prachtige wijze voorlegt op Jens Kras. Deze krijgt een schijnbaar niet te missen kopkans, maar vergeet te scoren en ook Jim Beers krijgt de bal er in de rebound van dichtbij niet in. Zo blijft het tot de allerlaatste seconde spannend aan de dijk waar Volendam dan toch nog de overwinning uit het vuur lijkt te slepen, maar de doelman van Staphorst voorkomt dat door met een geweldige redding de inzet van Stan Veerman naast zijn doel te werken.

3-3 dus en zo verspeelt Volendam dure punten aan de dijk al mag het zich na de nederlaag van IJsselmeervogels tegen Eemdijk wel weer koploper noemen.