Drie punten zijn drie punten

Als de keeper zich tot man of the match kroont, zegt dat vaak iets over de wedstrijd. Maar geen haan die daarnaar kraait. Volendam mag na de 6-2 overwinning tegen Scagha’66  drie punten bijschrijven en daar gaat het uiteindelijk om.

Er moet vandaag gewonnen worden. Zo simpel is het. Zou je zeggen, tenminste. Of het daadwerkelijk ook zo makkelijk wordt, valt nog te bezien. Volendam heeft de afgelopen tijd louter lof geoogst voor het vertoonde spel tegen de hoogvliegers, maar gaf vorige week tegen Marlene helaas niet thuis. Dus vandaag is dé kans om jezelf te herpakken.

Volendam treedt tegen Scagha’66 aan zonder de geschorste doelman Thomas Bakker. Voor hem in de plaatst neemt Stef Schilder plaats onder de lat. Robin Drum zit geblesseerd op de tribune, maar hij heeft beloofd dat hij naar me heeft geluisterd en zal dus snel aan zijn herstel kunnen werken. Het is sowieso een bijzondere wedstrijd, want op de tribune nemen plaats Björn van der Gaag (met zoon Twan) en niemand minder dan Guido de Boer (inderdaad, de vader van). Toch niet de minsten.

Voorsprong

Zo worden we de eerste tien minuten echter alleszins verwend. Op een kans van Nabil Akaazoun na wordt er zelfs helemaal niets gecreëerd. Tot Nick Schilder – niet vies van een doelpunt op z’n tijd – het maar eens probeert van afstand. Zijn pegel met links lijkt houdbaar, maar de doelman van Scagha’66   doet een ‘Backhausje’ en ziet de bal door zijn handen gaan, 1-0. Het is diezelfde Schilder die een minuut later Sam Schokker een niet te missen kans biedt en die maakt heel koelbloedig de 2-0.

Gemis

Over niet te missen kansen gesproken. Ook Akaazoon krijgt er zeven minuten voor rust eentje op een presenteerblaadje. Hij wil het echter á la Bergkamp met een stiftje oplossen, maar zijn inzet gaat over. In de rebound is het dan plotseling wel raak, 2-1. En dus is het weer alle hens aan dek aan Volendam-zijde. Het mag doelman Stef Schilder vervolgens dankbaar zijn dat hij scherp is op wat schoten van de bezoekers, want Volendam roept het onheil over zich af. Wat volgt, is een schaakspel van beide kanten. Zo nu en dan is er een gevaarlijk moment als de – veelal met Nick Schilder aan de basis – maar hij mist dan toch een Johan Mühren bij de tweede paal. Maar laten we eerlijk zijn, die missen we allemaal. Toch weet Volendam, ook zonder Johan Mühren, voor rust nog een goaltje te maken. Het is wederom Nick Schilder die – wederom met dank aan de blunderende doelman – voor de 3-1 ruststand zorgt.

Zelfvertrouwen

Volendam mag doelman Stef Schilder – de absolute man of the match – dankbaar zijn dat ze tot diep in de tweede helft de 3-1 voorsprong mogen koesteren. Hij redt namelijk keer op keer op keer op inzetten van Scagha’66  . Ook van dichtbij brengt hij telkens redding. Als de bezoekers vervolgens een rode kaart (twee keer geel) voorgeschoteld krijgen, is het Akaazoun die van dichtbij profiteert van de overtalsituatie en voor de ‘bevrijdende’ 4-1 zorgt.

Het geeft trainer Hjalmar Hoekema de kans om Ruben Koelemeijer weer wat speeltijd in de competitie te gunnen. En daar kunnen we alleen maar blij mee zijn. Akaazoun mag vervolgens aan zijn zelfvertrouwen werken en maakt de 5-1. Zijn tweede van de avond. Dat Volendam vervolgens nog een tegentreffer moet incasseren, is enkel voor de statistieken. Het slotakkoord is namelijk voor Duncan Poorter die in de laatste minuut voor de 6-2 overwinning zorgt.