Dion Vlak schrijft historie

Niet één, maar twee keer achter elkaar stopt doelman Dion Vlak een strafschop van HSC ’21. En dit net op het moment dat Volendam het lastig heeft. Hij onderscheidt zich hiermee in een wedstrijd die – net als vorige week – twee gezichten kent. Ook dit keer trekt Volendam aan het langste eind en wint met 4-2 van wederom een directe concurrent.

Terwijl ik mezelf nog amper goed en wel heb geïnstalleerd, volleert Daan van Baarsen de bal op fenomenale manier achter de verbouwereerde doelman van HSC ’21. 1-0 en dat al in de vierde minuut. Ik ga er even goed voor zitten, want hoewel de regen met bakken uit de hemel komt vallen, lijkt Volendam er zin in te hebben!

Het mag Dion Vlak overigens dankbaar zijn dat het bij 1-0 blijft, want hij strekt zich tot het ultieme bij een pegel vanaf zestien meter en weet deze naast zijn doel te tikken. ‘Effe de keeper testen’, weet Pier Tol te melden. Die is bij dezen getest en ook vandaag weer goedgekeurd.

De een na de ander

Na tien minuten een mooie actie van Azzedine Sout, maar zijn schot wordt geblokt. Wat rest, is een corner. ‘Azzie’ gaat zelf achter de bal staan en vindt het hoofd van Jim Beers die de voorzet prachtig inkopt en via de onderkant van de lat voor de 2-0 zorgt. Er is dan pas elf minuten gespeeld en een monsterscore lijkt in de maak. Zeker wanneer Roy Tol de keeper van HSC voorbijgaat en op een leeg doel lijkt af te stevenen. Hij rekent echter niet op de verdediger die is meegelopen en krijgt de bal niet over de lijn.

Enkele minuten later doet HSC ook een duit in het zakje voor de mooiste goal van de dag. Sten Brand speelt zich vrij en haalt uit met links. De bal zeilt – zelfs voor Vlak onhoudbaar – stijf in de kruising. Ongekende schoonheid. Volendam laat de koppies echter niet hangen en het is dit keer Eric Veerman (die zijn oude vorm steeds meer lijkt te vinden) die met een prachtige steekpass opnieuw Roy Tol alleen op de keeper afstuurt. Dit keer aarzelt hij niet en zorgt met een droge schuiver voor de 3-1.

Domper

Het kruit lijkt dan aan beide kanten even verschoten en zo tikt de tijd zonder echt noemenswaardige kansen richting het rustsignaal. HSC maakt het in de allerlaatste seconden van de eerste helft echter nog spannend door de 3-2 aan te tekenen. Met deze stand gaan we rusten en het belooft in de tweede helft nog een hels karwei te worden om de zege over de streep te trekken.

In deze tweede helft blijft ‘Azzie’ achter in de kleedkamer en in zijn plek komt Sem Lautenschütz. Laatstgenoemde zal weer voor wat pit moeten zorgen in het elftal van Berry Smit dat zich wellicht bij een 3-1 voorsprong al rijk rekende.

Twee gezichten

Perry Karregat gaat moegestreden in de 62e minuut naar de kant en wordt vervangen door Wouter Kwakman. Het is te hopen dat Kwakman de rechtsbuiten van HSC ook aan banden kan blijven leggen, want vanuit die hoek komt veel gevaar. Terwijl het normaal gesproken toch altijd van links komt.

Net als vorige week is het niveauverschil tussen het begin van de wedstrijd en de tweede helft enorm, maar ook nu weet Volendam – terwijl het minutenlang tegen de muur aan is gezet – weer een goal te maken. Na eindelijk weer eens een prachtige aanval en dito steekbal van Pieter Kroon (net binnen de lijnen gekomen tegelijk met Joey Tol) geeft Roy Tol de spits van dienst Beers een niet te missen kans en hij zorgt voor de 4-2.

Volgens De Pedel is de buit binnen, maar na hands in het eigen strafschop krijgt Volendam een penalty tegen. Dion Vlak redt in eerste instantie, maar de pingel moet over omdat de doelman te vroeg van zijn lijn is gekomen. En dus legt HSC weer aan vanaf elf meter, maar het is weer Vlak die redt. Geweldig! De moed zakt bij de tegenstander in de schoenen en Volendam kan gemakkelijk de wedstrijd uitspelen. Het krijgt nog wat kansen, maar het blijft bij 4-2.

Man of the Match

Twee penalty’s achter elkaar stoppen. Het zal niet iedere dag gebeuren. ,,Ik kan me niet herinneren dat ik het ooit eerder heb gedaan”, lacht de man van het moment, Dion Vlak. ,,Het was echt lekker, want we gingen niet echt lekker in die fase van de wedstrijd en als het 4-3 wordt, wordt het nog spannend.” Spannend wordt het niet meer en Volendam wint voor de zevende keer op rij. Er lijken prachtige dingen aanstaande, maar Vlak wil niet te hard van stapel lopen. ,,We moeten vooral even gewoon blijven doen. Natuurlijk willen we zo hoog mogelijk eindigen, maar als we ons handhaven, hebben we het echt geweldig gedaan.”