Daan van Baarsen droomt van meer

Daan van Baarsen droomt van meer

‘Er zit nog zoveel meer in deze groep’

 

Hij doorloopt tot de C1 de opleiding bij FC Volendam als verdediger, maar eenmaal bij de RKAV zien de trainers in Daan van Baarsen de ideale verbindingsspeler. En terecht, hij komt als aanvallende middenvelder namelijk uitstekend tot zijn recht en – zo geeft hij zelf aan – er zit nog voldoende rek in. 

 

,,Niet alleen bij mij, maar bij de hele groep”, begint Daan van Baarsen. ,, Het eerste seizoen op een hoger niveau is het veelal wennen. Aan het tempo, de fysiek, eigenlijk alles. Je moet namelijk niet vergeten dat er spelers in deze competitie spelen die al jaren op dit niveau of zelfs hoger hebben gespeeld. Als je dan ziet wat we dit jaar alleen al aan stappen hebben gemaakt, weet ik zeker dat we nog ontzettend kunnen groeien.”

 

Lichting

Met z’n 24 jaar is ook Van Baarsen nog een relatief ‘jonkie’. Zoals er zoveel van rondlopen in het team van Berry Smit. Als hij rond z’n dertiende levensjaar afvalt bij de FC krijgt hij even een tikje te verwerken. ,,Mijn neef – Pieter Kroon, waar ik nu samen mee op het middenveld bij de Zaterdag 1 speel – en Kevin Tol vielen ook af. Er kwamen – zoals vaker – jongens van buitenaf die ze beter vonden. Dat was op dat moment wel even een klap in mijn gezicht. Vooral omdat we echt een mega leuke groep hadden. Een toplichting met jongens die nu op het hoogste niveau spelen zoals Joey Veerman en Jari Vlak, maar ook Alex Worst, Marco Tol en Stan Veerman, Roy Tol. De laatste twee zitten nu bij de zaterdag, maar twee jaar terug nog bij de FC. Het was een lichting die nog echt leuk was bij de FC. Als je nu kijkt, zitten er bijna geen Volendammer jongens meer in, maar wij deden het nog echt samen en als je dan afvalt, is dat echt jammer.”

 

Legendes

Terugkijkend, ziet Van Baarsen echter ook de positieve kanten van het ‘afvallen’ bij FC Volendam. ,,Het heeft me namelijk ook veel vreugde gebracht. Nieuwe vriendschappen en een mega leuke tijd bij de AV. Het was even een tikje, maar ik heb me goed herpakt. Het was ook bij de AV waar ik pas over ben gestapt naar het middenveld. Mijn toenmalige trainer – Nico van Dijk – vond dat ik een veel te goede voetballer was voor de linksbackpositie en zette me gelijk op het middenveld. Vervolgens is het hard gegaan. Marco van Meeteren gaf me het vertrouwen een jaar over te slaan in de jeugdopleiding en Jack Klepper liet me in mijn tweede jaar bij de A1al regelmatig bij de Zaterdag 2 meetrainen.”

 

En daar heeft Van Baarsen het voorrecht om nog te mogen trainen onder de legendarische Dorus de Kip. ,,Dat heb ik nog mee mogen maken, inderdaad. Mijn grote vriend. Ik ben zo blij om te horen dat hij volgend jaar weer iets gaan doen bij de voetbal. Bij het tweede heb ik overigens ook heel veel geleerd van Jan Visscher. Die speelde toen nog, maar zat al tegen zijn voetbalpensioen aan. Een icoon voor de zaterdagselectie en technisch zo ongelooflijk begaafd.”

 

Gezonde concurrentie

,,Het zit in me om altijd het hoogste haalbare te halen. Dus de zaterdag 1 is altijd het doel geweest. Zeker sinds ik weg ben bij de FC. Wat er verder nog gebeurt, weet ik niet, maar bij de RKAV maken we nu mega stappen en ik vind het geweldig om daar onderdeel van te zijn. Zie het ook niet alleen bij mezelf, maar bij iedereen. We worden allemaal beter en de club zelf ook. Het is dan ook van groot belang dat we er dit seizoen inblijven, want dan kunnen we door blijven groeien. Het mooie is ook dat we echt een vriendengroep zijn. Er heerst gezonde concurrentie. We willen allemaal beter worden en onze plek verdienen, maar dat gaat niet ten koste van elkaar. We gunnen elkaar alles. De trainers hebben daar zeker een invloed op. Berry, maar vooral ook Johan Keizer. Die zorgt voor een uitstekende sfeer en is de beste people manager die je kunt bedenken.”

 

Dromen

Het hoogst haalbare is genoemd. De rek die in de zaterdagselectie zit evenzo. Met dat in het achterhoofd denkt Van Baarsen dat er nog heel mooie tijden in het verschiet liggen. ,,Vooropgesteld zijn wij een vriendenteam op het vierde niveau van Nederland en dat is echt iets unieks. We zijn allemaal jong en willen het onderste uit de kan. We kunnen nog veel beter en ik denk dat we als we als groep samen blijven en deze stappen blijven zetten, dat je dit volgend seizoen al gaat terugzien qua punten op de ranglijst. Waar dat dan toe leidt? Ik durf zelfs te dromen van nog een niveau hoger.”

 

Verslag/interview Jan Koning ( Lollie)

Foto by Cornell Tol