Billen knijpen van begin tot eind

De zaterdag 1 heeft het zichzelf tegen VVSB onnodig moeilijk gemaakt. In de beste eerste helft van het seizoen vergat het écht afstand te nemen en bleef het door twee treffers van Eric Veerman bij 2-0. Als het direct na rust 2-1 wordt, is het vervolgens minutenlang billenknijpen. Tot Daan van Baarsen in de allerlaatste minuut aan alle spanning een einde maakt en de 3-1 eindstand op het scorebord zet.

Volendam speelt vandaag tegen VVSB. Oftewel de nummer vijf tegen de nummer zes. Twee ploegen ook met vier keer winst uit de laatste vijf wedstrijden. Een gelijkwaardige strijd zou je dus zeggen. En we worden deze week al vroeg getrakteerd op een heerlijke aanval en dito goal. Roy Tol pakt weet met een uiterst correcte sliding de bal te ontfutselen van zijn directe tegenstander. Hij krijgt deze vervolgens in de loop mee van Jim Beers en geeft Erik Veerman vervolgens een niet te missen kans. Laatstgenoemde weet hier wel raad mee en zet Volendam in de derde minuut al op 1-0.

In de 16e minuut een levensgrote kans voor Volendam. Na een prima actie van Azzedine ‘Azzie’ Sout is het Jim Beers die de bal van dichtbij vrij voor het inschieten heeft. Hij vindt nog een verdwaald been van een tegenstander op zijn weg en via dit been verdwijnt de bal op de lat. Nog geen minuut later maakt de doelman van VVSB echter een ietwat domme overtreding op Nick ‘Mepper’ Runderkamp en de scheidsrechter wijst naar de penaltystip. Roy Tol neemt plaats achter de bal, maar hij schiet de bal naast het doel. Zo blijft het bij 1-0.

‘Hij mocht ze nooit nemen’

Wanneer vervolgens aan ex-international Pier Tol wordt gevraagd of hij ook tijdens zijn prachtige carrière ook wel eens een penalty gemist heeft, weet Hans Pedel al te melden dat deze ze nooit mocht nemen. Nog voor Pier zelf antwoord kan geven. Dit leidt uiteraard tot hilariteit bij de rest van de ‘harde kern’.  Uiteindelijk weet Pier te melden dat hij er twee heeft genomen waarvan eentje mis. Deze gemiste penalty lijkt Volendam overigens amper te deren en ze blijven consistent de aanval zoeken. Krijgt ook de ene na de andere grote kans, maar vindt steevast de doelman van VVSB op de weg.

‘Jinxen’

In de 33e minuut een herhaling van zetten. Roy Tol brengt de bal vanaf de zijkant weer voor en het is opnieuw Erik Veerman die de bal koelbloedig met de binnenkant van de voet in de lange hoek plaatst, 2-0. ,,En nou wordt het 2-2”, jinxt Pedel de wedstrijd alvast. Laten we hopen dat hij het dit keer niet bij het rechte eind heeft. De oranjehemden lijken het er in ieder geval niet mee eens, want ze leggen de ene andere weergaloze aanval op de mat, maar het enige wat (nog) ontbreekt, is de bevrijdende 3-0 (of zelfs 4, 5 of 6).

Deze valt niet voor de rust, maar het spelbeeld doet de trainer van VVSB voor aanvang van het tweede bedrijf wel besluiten om drie nieuwe spelers in te brengen. Zo proberen de bezoekers toch iets te bewerkstelligen. Het lijkt direct effect te hebben, want in de vierde minuut na rust is daar vanuit het niets de 2-1. Volendam lijkt de weg even helemaal kwijt en de blakende vorm van de eerste helft in de kleedkamer achter te hebben gelaten.

Billen knijpen

Stukje bij beetje herpakt Volendam zich en na een geweldige voorzet van ‘De Mepper’ heeft Beers de bal in de 61e minuut vrij voor het intikken bij de eerste paal. Zijn inzet verdwijnt op wonderbaarlijke wijze echter voorlangs en zo blijft het billenknijpen op de tribune. In een wedstrijd die vanaf dat moment werkelijk alle kanten op kan, maar de klok tikt zachtjes aan weg in het voordeel van de RKAV. Al zijn ze er op de tribune nog lang niet gerust op. En dat is wellicht terecht, want gezien het spelbeeld en de kansen ligt de 2-2 eerder in de lijn der verwachtingen dan de 3-1.

Bij Volendam weten ze de laatste twintig minuten elkaar absoluut niet meer te vinden en zo blijft de druk steeds weer terugkomen op de achterhoede. Met verse krachten binnen de lijnen – Wouter Kwakman maakt gelukkig weer zijn rentree – probeert de ploeg van Berry Smit stand te houden. Beers kan twee minuten voor tijd aan alle spanning een eind maken, maar zijn inzet gaat van dichtbij langs de kruising. Zo blijft het tot de laatste seconde spannend. En in die laatste seconde is het invaller Daan van Baarsen die uit een counter voor de bevrijdende 3-1 zorgt.

Volendam wint – inclusief bekerwedstrijd – voor de zesde keer op rij en behoudt de aansluiting met de koplopers. En dit keer mag het elftal doelman en rots in de branding Dion Vlak en zijn verdediging daar heel erg dankbaar voor zijn.