Berry Smit, tussen euforie en realisme

Berry Smit, tussen euforie en realisme

De wedstrijd tussen Volendam en VVSB - vanmiddag, zaterdag 11 november 14.30 uur in het Hein Koning-stadion, komt allen! - is een strijd tussen twee teams die in blakende vorm verkeren. Volendam heeft de laatste vier wedstrijd in winst om weten te zetten, maar VVSB doet daar met vier keer winst uit de laatste vijf wedstrijden bijna niet voor onder. En dus belooft het een heerlijk potje te worden met opnieuw een hoge inzet. Aanhaken met de top(pers) of pas op de plaats maken.

Voorafgaande aan de wedstrijd bel ik – op een ietwat vroeg tijdstip – met trainer Berry Smit en stel hem allereerst de vraag: ‘Fris en Fruitig?’ Dit refererend aan de Tinkerboxavond daags ervoor. ,,Uiteraard”, beaamt Smit. ,,Ik zat in de organisatie, dus heb me netjes gedragen.” Daarbij weten we allemaal dat de trainer van het hoogste elftal van amateurvoetballend Volendam zijn taak heel serieus neemt. ,,Je krijgt nu een paar prachtige wedstrijden tegen concurrenten die er hetzelfde inzitten als wij. Of dat nou geldt voor Hercules, HSC ’21, DVS, Genemuiden of de tegenstander van vandaag, we zitten met z’n allen achter de ‘Vogels’ en Harkema(se Boys, red) aan, heb ik het gevoel.”

Katalysator

En dat gevoel leeft ook bij de rest van de club die het vlaggenschip op de voet volgt. Zeker nadat er – inclusief de beker – vijf wedstrijden op rij in winst zijn omgezet. Op eigen titel durf ik te beweren dat de komst van Nick ‘Mepper’ Runderkamp hier een heel belangrijk aandeel in is geweest. Hij is de katalysator in het geheel en zorgt voor een echte vechtersmentaliteit zowel binnen als buiten de lijnen. ,,Nick is absoluut een onderdeel van de verbetering, maar het zijn meerdere factoren. De eerste weken zaten we ook met personele problemen en viel het kwartje steeds nét niet onze kant op. Nick zorgt overigens wel voor een enorme drive en dat nemen anderen over. Dat is geweldig om te zien. Je ziet het ook terug op de trainingen - de strijd onder elkaar – en dat maakt het allemaal veel leuker. We hadden, ook met vier punten, al het idee dat we verder zijn dan vorig jaar en nu kunnen we wel stellen dat het ook zo is.”

Niet te vroeg juichen

Smit zou Smit niet zijn als hij niet een slag om de arm zou houden. Al is het alleen maar om zijn spelers in bescherming te nemen. ,,Ik zeg steeds tegen de jongens ‘met 17 punten ga je er gewoon uit, hè?’ 17 punten is het aantal waar Volendam – na vier zeges op rij – inmiddels op staat. ,,Voorspellingen bestaan niet in de voetballerij. Ik lees voor de bekerwedstrijd tegen Eemdijk dat ze er een feest van gingen maken in het stadion van de FC. Ze gaan terug naar huis met 5-0 op hun broek. Sparta Nijkerk winnen thuis met 4-0 van VVSB en zouden die reeks wel even tegen ons voort zetten, maar verliezen bij ons met 3-1. Weg voorspellingen.”

Champions League

Toch heerst er op de club het gevoel dat er dit jaar iets moois staat te gebeuren. Dat de Zaterdag 1 dit jaar zomaar eens tot iets ‘geks’ in staat is. Smit blijft nuchter: ,,Ik blijf erbij dat als we erin blijven we Champions League hebben. De doelstelling waarmee we richting de Kerst gaan, kunnen we dan altijd te zijner tijd nog bijstellen. In positieve zin of in negatieve zin. Vorig jaar was het namelijk ook euforie. Stonden we op dit moment ook op 17 punten. Wellicht heerst er nu een ander gevoel en dat proberen we met de hele staf zo goed mogelijk te begeleiden. Dat het verhaal verder gaat. Maar wat ik al zeg, vorig jaar stonden we er ook zo voor en toen verloren we zes man en haalden we nog drie punten tot eind januari. Dat is wat er zo gevaarlijk is en waarom ik blijf zeggen, voorspellingen bestaan niet in de voetballerij. Blijf hameren op scherpte in de wedstrijden en op de trainingen. Je kunt namelijk een hele week geweldig trainen, maar als je in de wedstrijd na drie minuten rood krijgt, kan alles de vuilnisbak in. Het is aan ons als staf om de spelers hiervan te doordringen en te zorgen dat ze scherp blijven en bovenal ontzettend veel plezier blijven houden in het spelletje. Want dat is het voornaamste.”

 

Interview Jan Koning ( Lollie) met Berry Smit