Berry Smit, trotse trainer van de koploper

Berry Smit, trotse trainer van de koploper

,,Eigenlijk is het echt ongekend wat er dit seizoen gebeurt”, begint Berry Smit. De gevierde trainer van de zaterdag 1, mag zich sinds de 0-3 overwinning van afgelopen weekend op IJsselmeervogels de trotse koploper van de derde divisie noemen. Voor het seizoen is de doelstelling nog handhaving, maar wellicht dat dit nu toch een keertje bijgesteld mag worden.

 

,,Met 41 punten denken we dat we wel veilig zijn en de doelstelling bijgesteld kan worden. Anderzijds kunnen we niet naar boven kijken, want daar is niets”, lacht Smit die altijd voorzichtig is met doelstellingen om zijn groep in bescherming te nemen. ,,Intern zijn we uiteraard wel bezig met doelstellingen, maar we bekijken als groep alles wedstrijd voor wedstrijd. Ik heb echt het idee dat de jongens niet eens weten dat we vier punten voorstaan in de tweede periode. Ze zijn daar helemaal niet mee bezig en het lijkt ze zelfs geen druk te geven, want meer druk dan gister – uit tegen IJsselmeervogels met 4000 mensen op de tribune – krijgen ze niet meer.”

 

Spelplezier 
De dingen die dit jaar – en in voorgaande jaren onder Smit – opvallen, zijn vooral het enorme spelplezier en de veerkracht die de jongens tentoonspreiden. Ook na een verloren wedstrijd gaat de knop direct weer om en de blik vooruit. Een enorm compliment voor Smit en zijn staf. ,,Boze gezichten hebben we niets aan. Die jongens moeten nog contributie betalen en het enige waar wij als staf voor moeten zorgen, is dat ze drie keer in de week komen trainen met een lach op hun gezicht. Dat ons dat lukt, is voor mij op zich al een enorm compliment en een teken dat we het als groep gewoon heel goed doen. Dat het zich vervolgens uitbetaald in een ongelooflijk seizoen is dan natuurlijk de kers op de taart.”

 

Dilemma’s 

Smit heeft afgelopen week de eerste gesprekken gevoerd wat betreft verlenging van zijn contract en sorteert hiermee alvast voor op de toekomst. Qua selectie is de oefenmeester hier eveneens al mee bezig. ,,We willen uiteraard de groep zo dicht mogelijk bij elkaar houden, dus er moet zo snel mogelijk een hek om het complex als we zo door gaan”, is er weer die lach. ,,Het moeilijkste is vooral om de groep achter de vaste kern tevreden te houden. Het is – zeker nu het zo ontzettend goed gaat – heel moeilijk om jezelf in de basis te spelen. Daarom spelen we de komende tijd veel leuke oefenwedstrijden om de jongens die in de competitie niet veel aan spelen toekomen minuten te laten maken. Wedstrijden tegen Telstar, Koninklijk AFC en Almere, dat zijn gewoon echt goede potjes. Die jongens moeten weten dat ze keihard nodig en belangrijk zijn. Net als de jongens van het tweede die op de bank zitten en soms niet invallen. Die horen wel bij de groep. Ze trainen samen en zijn één geheel. Het is soms heel lastig managen - en ik begrijp dat het soms niet leuk is voor de jongens – maar het is geen KJ-toernooi. We kunnen niet effe omstebeurt.”

 

Natuurlijk proces

Het is het luxeprobleem van de succestrainer. Enerzijds een geweldige selectie die een enorme aantrekkingskracht heeft op de jeugd. Anderzijds de grote stap voor dezelfde jonge jongens om zich in de basis te spelen. Volgens Smit blijft het toch een natuurlijk proces. ,,Er zijn al een paar jongens die gezegd hebben dat ze volgend jaar stoppen en er wordt uiteraard ook getrokken aan spelers door andere clubs. Dan komen er vanzelf plekken vrij en als jij goed genoeg bent, speel je jezelf vanzelf in het elftal. Ik ga echt geen jongens die met kop en schouders erboven uit steken, buiten de selectie houden. Ik heb ze allemaal keihard nodig om dit succes vast te houden en wie weet zelfs nog verder uit te breiden.”

 

Een succes waarvan niemand weet waar het zal eindigen. Berry zou echter Berry niet zijn als hij toch niet een beetje de verwachtingen zou temperen. ,,We doen geen gekke dingen. We kunnen tegen Rijnvogels thuis de tweede periode winnen en daar zijn we ons ter dege van bewust, maar in de competitie zijn er twee ploegen die virtueel nog voor ons staan. Voordeel is wel dat hun inhaalwedstrijden wel tegen elkaar zijn. Aan de andere kant hebben wij ook nog een ontzettend lastig programma. Een ding is zeker, we zullen er alles aan doen om iedere wedstrijd te winnen. We snappen heel goed waar we mee bezig zijn, maar waar dit uiteindelijk toe zal leiden. Wie zal het zeggen…”

Interview Jan Koning (Lollie)