Bekersprookje is voorbij

Met hoge verwachtingen kijkt heel voetbalminnend Volendam reikhalzend uit naar het treffen tussen de Zaterdag 1 en AFC. De supporters moeten echter wachten tot er 0-1 op het scorebord staat voor Volendam laat zien waar het toe in staat is. Het krijgt kans op kans op kans, maar tot een gelijkmaker komt het niet. Het bekersprookje komt hiermee helaas ten einde.

Als de klok richting 20.00 uur tikt, stroomt de Jaap Jonk-tribune vol voor het treffen tussen RKAV Volendam en AFC in de derde ronde van de beker. Naar verluidt zullen de jongens van Berry Smit onder toeziend oog van 2500 toeschouwers hun kunsten vertonen. Iets wat waarschijnlijk alleen doelman Dion Vlak, middenvelder Nick ‘Mepper’ Runderkamp en spits Jim Beers eerder hebben ervaren. Of er enige sprake van zenuwen is, zal dus snel blijken. Laten we hopen dat de Volendammers er vooral van genieten met natuurlijk als kers op de taart een goed resultaat.

Kloteweer

Waar de een spreekt van een heerlijk voetbalweertje, zal een ander het typeren als hondenweer. Feit is dat de dwarrelwind en striemende regen echte vloeiende aanvallen in de eerste minuten onmogelijk maken. De eerste tien minuten moeten de supporters het doen met welgeteld één schot richting doel afkomstig van AFC. In de minuten daarna krijgen de oranjehemden meer en meer de overhand al komt het nog niet tot echte kansen. Daar moeten we nog tien minuten op wachten tot Roy Tol – met links – de bal in de korte hoek schuift. Helaas voor ‘de onzen’ ligt de keeper in de weg. In de 29e minuut veren de supporters voor het eerst echt op als Eric Veerman een corner van Nick Mepper richting de verre hoek dirigeert. Helaas is zijn  inzet net niet zuiver genoeg. In de tegenstoot krijgt Melvin Platje (oud-FC Volendam) namens AC de grootste kans van de eerste helft. Doelman Dion Vlak ziet zijn schuiver gelukkig voorlangs gaan.

Domper

De tweede helft is hopelijk beter dan de eerste. We gaan er in ieder geval goed voor zitten. Met nog steeds de striemende regen die vanuit de lucht op de spelers neerdaalt, is het dit keer echter wel het windje in de rug dat het voordeel voor Volendam moet opleveren. Doelman Dion Vlak – dit jaar al zo vaak een rots in de branding – moet echter als eerste in het tweede bedrijf serieus aan de bak op een inzet van opnieuw Platje. Het is Vlak die als winnaar uit de strijd komt.

In de 62e minuut is het onoplettendheid aan Volendamkant dat ze de das omdoet. Een steekpass van Platje is precies op maat voor de zojuist ingevallen Wessel Been en deze plaatst de bal heel netjes onder Vlak door, 0-1. Met nog een half uur te spelen, moet Volendam zich nu echt eens laten zien, want tot op dit moment is het niet de Zaterdag 1 waar we met z’n allen zo van hebben genoten dit seizoen. Nick Mepper is degene die de kar zoals zo vaak trekt en de aanjager op het middenveld. Hij zal zijn team opnieuw op sleeptouw moeten nemen, want je bent vandaag echt niet kansloos. Sterker nog je bent gewoon de betere! Komop Volendam!

Alles op alles

In de 71e ,minuut zien we eindelijk een glimp van de ploeg van Berry Smit die we kennen. Na een prachtige aanval over meerdere schijven is het Patrick Plugboer die afdrukt, maar de keeper van AFC op zijn weg vindt. Plotseling is er ook beroering op de tribune waar het tot op dat moment muisstil is geweest. Het lijkt wel alsof het geloof van het ene op het andere moment terugkeert in zowel de ploeg als bij de supporters. Het belooft dus nog een mooie slotfase te worden. Met drie verse nieuwe krachten binnen de lijnen (Sam Lautenschütz, Daan Sier en Daan van Baarsen) gaat Volendam va banque spelen en de kansen en corners stapelen zich vervolgens op, maar de bal lijkt er maar niet in te willen. Geen idee hoe maar de doelman van AFC weet op de meest wonderbaarlijke manieren de bal van de doellijn te halen. Tien minuten nog. Iedereen houdt zijn adem in. Zeker als in de laatste minuut de Mepper de bal bij Jim Beers krijgt. Hij haalt uit, maar zijn schot gaat rakelings langs de kruising. Het is het laatste wapenfeit in de beker voor de Zaterdag 1 dat zich in deze wedstrijd absoluut te kort heeft gedaan, maar met opgeheven hoofd afscheid kan nemen van het bekertoernooi.